Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 12. 2014,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Peter Prevc Peter Prevc športnik leta

Torek, 9. 12. 2014, 13.58

8 let

Junaki Sočija, junaki leta 2014

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni deja vu: za najboljša športnika sta bila že drugo leto zapored izbrana Peter Prevc in Tina Maze, med ekipami pa je prestol obdržala hokejska reprezentanca.

Rezultatska plodnost leta se pogosto meri tudi po dosežkih elite ob vsakoletnem izboru najboljših športnikov v državi. A zdi se, da izjemno uspešnost slovenskega športa v iztekajočem se letu na še bolj slikovit način orisujejo vrhunski dosežki, ki so bili v pravi poplavi uspehov premalo za priznanje najboljšega športnika, športnice in ekipe v državi.

Tako se denimo tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin nista mogli spogledovati z vrhom, podobno pa velja za številne dobitnike kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih. Premalo za priznanje športnik leta sta bili dve olimpijski kolajni deskarja Žana Koširja, pomemben delež Anžeta Kopitarja pri zmagi severnoameriškega moštva LA Kings v hokejski ligi NHL ali bravurozne predstave košarkarja Gorana Dragića, ki so mu prinesle priznanje za največji napredek v ligi in mesto v tretji peterki NBA. Tudi mariborski preboj v nogometno ligo prvakov, kjer Štajerci drago prodajajo svojo kožo, ni bil dovolj težka utež na tehnici najboljši ekip.

Slika na vrhu je sicer povsem enaka kot lani, le da so si najboljši priznanja tokrat zaslužili predvsem na račun vrhunskosti na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Na svečani prireditvi Športnik leta, ki jo je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ob pisani glasbeni podlagi in skromni udeležbi nagrajenih športnikov povezoval Igor E. Bergant, je bil za športnika leta drugič izbran Peter Prevc, med dekleti je do petega naslova najboljše slovenske športnice v državi prišla Tina Maze, za najboljšo ekipo pa je bila še četrtič v zgodovini izbrana hokejska reprezentanca. Ob omenjenih je do priznanja prišla tudi atletinja Maruša Mišmaš, prejemnica prve nagrade za izstopajočo mlado športno osebnost.

Mateja Svet ostaja nedotakljiva

S petim izborom za prvo damo slovenskega športa je Mazejeva na večni lestvici dohitela atletinjo Brigito Bukovec, ki je bila najboljša v letih 1993, 1995, 1996, 1997 in 1998. Tolikokrat je bila najboljša slovenska športnica, tedaj resda še na republiški ravni, na začetku 70. let prejšnjega stoletja še Nataša Urbančič, ki prav tako izhaja iz atletskih vrst. Absolutna rekorderka pa ostaja Mateja Svet, ki je med letoma 1984 in 1990 nanizala kar sedem zaporednih naslovov športnice leta, nato pa smuči postavila v kot.

Mazejeva pa je legendarno Svetovo že presegla na rezultatski ravni. Velikemu kristalnemu globusu in dvema naslovoma svetovne prvakinje je namreč letos dodala edino manjkajočo lovoriko – zlato olimpijsko kolajno. A ne le ene, Črnjanka je kljub nekoliko slabši sezoni v svetovnem pokalu v Sočiju osvojila naslova olimpijske prvakinje v smuku in veleslalomu, kar je naposled zadostovalo za vnovično prepričljivo zmago v glasovanju za športnico leta.

Leti, leti, leti … Peter Prevc

Levji delež na poti do ubranitve slovenskega športnega prestola je v Sočiju opravil tudi Prevc, po Danilu Pudgarju, Matjažu Debelaku, Franciju Petku in Primožu Peterki peti skakalec v vlogi najboljšega slovenskega športnika. Na svojih drugih olimpijskih igrah je bil drugi na manjši in tretji na veliki skakalnici. Obenem je bil odličen tudi na ekipni tekmi, a bi za sanjsko rusko trilogijo potreboval čvrstejšo pomoč reprezentančnih sotekmovalcev.

Blestel je tudi v svetovnem pokalu, kjer se je v sezoni 2013/14 kar trinajstkrat zavihtel na oder za zmagovalce svetovnega pokala, med drugim tudi v Planici, kjer je ob koncu sezone slavil čustveno zmago, ki mu je prinesla tudi srebro v skupnem seštevku svetovnega pokala. Že pred tem je v domačo vitrino postavil mali globus za zmago v seštevku za polete in obesil bronasto odličje s svetovnega prvenstva v poletih.

Tretji vrhunec Kopitarjeve čete

S priznanjem za ekipo leta 2014 pa je do tretjega vrhunca leta prišla slovenska hokejska reprezentanca pod vodstvom Matjaža Kopitarja. Ta je leto pred tem presenetila z uvrstitvijo na olimpijske igre. V Sočiju pa so selektorjev sin Anže Kopitar in soigralci v kali zatrli misli o ekipi, ki bo v očeh tekmecev primerna za strelske vaje in polnjenje statističnih stolpcev. Po zmagah nad Avstrijo in Slovaško so se namreč zavihteli celo v četrtfinale, kjer pa so naleteli na premočne Švede.

Tudi po uspešni olimpijski premieri pa "risi" niso zaspali na lovorikah. V aprilu jih je namreč čakala še druga velika naloga. V okrnjeni zasedbi so namreč odpotovali na svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda v Južno Korejo in si tam s pravim ekipnim duhom priborili vrnitev med elito. V letu 2015 jih tako čaka nastop na svetovnem prvenstvu na Češkem.

Ne spreglejte