Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
14.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Martin Hojak judo

Sreda, 30. 8. 2017, 14.40

6 let, 6 mesecev

SP v judu (3. dan)

Pohod slovenskega najstnika ustavil dobitnik olimpijskega brona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Judo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski judoist Martin Hojak se je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti v kategoriji do 73 kilogramov prebil do četrtega kroga, kjer je bil zanj usoden Gruzijec Laša Šavdatašvili, lani na olimpijskih igrah v Riu bronast v tej disciplini.

Gruzijec, tudi olimpijski prvak iz Londona 2012, je Martina Hojaka ugnal že lani v polfinalu evropskega prvenstva v Kazanu, kjer je slovenski borec osvojil peto mesto, Laša Šavdatašvili pa srebro. A 19-letni Ljubljančan je vnovič pokazal izjemen judo in šele po podaljšku izgubil dvoboj s favoriziranim tekmecem. Žal je slovenskemu prvaku, ki je na koncu zasedel deveto mesto, za preboj v popoldanski del zmanjkala ena zmaga.

Odločilna tehnika za ipon je Gruzijcu, ki je bil boljši tekmec, uspela šele po 17 sekundah dodatnega dela, pred tem pa je varovanec Mitje Železnikarja v dokaj statični borbi uspešno odgovarjal na vse napade Gruzijca, ki je prav tako prežal na napako Hojaka.

"Ne sklicujem se na sodnike, a ..."

"Dobil sem dve borbi, morda več, kot je marsikdo pričakoval, a nato sem izgubil in vse skupaj je, kot da me ni bilo tukaj," je po tekmi razočaran povedal edini Slovenec, ki se je danes predstavil na tatamijih v dvorani, poimenovani po boksarju Laszlu Pappu, in dodal, da bo tudi Gruzijca zanesljivo na kateri od prihodnjih tekem premagal.

O zadnji borbi pa je Hojak, ki za hobi rad teče tudi v mestnih parkourjih, ocenil: "Bila sva izenačena, na koncu pa sem naredil napako. Ne sklicujem se na sodnike, a morda bi moral tekmec dobiti še kakšno kazen zaradi trganja z dvema rokama, kar me je jezilo med tekmo, a moram priznati, da je bil vseeno boljši in me na koncu vrgel. Danes bi res težko zmagal, opomin tekmecu pa bi bil lahko odločilna prednost."

Premagal prvaka Nemčije in Francije

Ob uvodnih zmagah je slovenski prvak ob debiju na tovrstnem tekmovanju pokazal drugačen judo, kjer je predvsem s hitrostjo obvladoval prvaka Nemčije in Francije. Hojak, ki je bil v prvem krogu prost, je nato ugnal Nemca Igorja Wandtkeja, od katerega je bil boljši že v četrtfinalu lanskega evropskega prvenstva. Ljubljančan je sicer imel vseskozi pobudo, odločitev pa je padla šele po dobri minuti podaljška, ko je Nemec dobil še drugo kazen.

Še lepši je bil drugi dvoboj s francoskim prvakom Benjaminom Axusom. Francoz je sprva prejel opomin, nato pa za uspešno izvedeno tehniko prejel vazari, ki so jo sodniki kasneje izbrisali. Vazari si je dobro minuto in pol pred koncem nato priboril Hojak, ki je aktivno branil prednost, kljub temu pa je Francoz pol minute pred iztekom časa pripravil končni prijem, iz katerega se je tekmovalec Bežigrada spretno izvil. Po borbi v parterju je slovenski reprezentant tekmo štiri sekunde pred koncem dobil z davljenjem.

Izidi tretjega dne SP:
ženske, do 57 kg: 1. Sumiya Dorjsuren (Mon), 2. Tsukasa Yoshida (Jap), 3. Helene Receveaux (Fra) in Nekoda Smythe-Davis (VBr) ...

moški, do 73 kg: 1. Soichi Hashimoto (Jap), 2. Rustam Orujov (Aze), 3. Changrim An (Kor) in Odbayar Gaanbatar (Mon) ... 9. Martin Hojak (Slo).

Kljub mladosti izredno zrel tekmovalec

Ne gre spregledati, daje Hojak kljub 19 letom že izredno zrel tekmovalec, ki lahko spreminja taktiko iz dvoboja v dvoboj. Prav izrazit je bil pristop v zadnji borbi, ker je slovenski tekmovalec hitrost zamenjal za taktično čakanje na napako tekmeca: "Šlo je za drugega tekmovalca. Prva dva tekmujeta podobno, Gruzijec pa je izredno premeten. Poznam ga s priprav, vem, kaj čaka, kaj dela in če bi se ga lotil s tehnikami in hitrostjo iz prvih dveh borb, mislim, da to ne bi delovalo. Nisem želel tvegati. Čakal me je in če bi se odprl in šel naprej, bi bil on v prednosti. Prav zato sem čakal tudi sam in skušal ostati v nekakšnem izenačenem položaju. Mislim, da je bilo do napake kar učinkovito."

Enako pomembno je dejstvo, da se Hojak po težavah v ljubljanskem judu vseskozi sooča tudi z menjavami trenerjev. "Stalnost trenerja je pomembna, a pri nas gre za neko birokracijo, v katero se ne nameravam vtikati, saj se ukvarjam z drugimi stvarmi. Po drugi strani pa ima vsak trener tudi kakšno novo pozitivno lastnost in tudi vsak kakšno slabost," je še dejal najstnik, ki ga septembra čaka še nastop na mladinskem EP v Mariboru.

V torek je v Budimpešti nastopil Andraž Jereb in v kategoriji do 66 kilogramov izgubil po drugi borbi, v ponedeljek pa je Matjaž Trbovc v kategoriji do 60 kilogramov ostal praznih rok po prvi borbi. Izredno napet dan slovenski tabor pričakuje v četrtek, ko bo v kategoriji do 63 kilogramov nastopila olimpijska prvakinja in branilka naslova iz Astane 2015 Tina Trstenjak, ob njej pa tudi Andreja Leški, novinka na SP.
Ne spreglejte