Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 10. 2010,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 31. 10. 2010, 11.31

8 let

Carlsen zlahka osvojil superturnir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V kitajskem Nankingu se je končal supervelemojstrski šahovski turnir Pearl Springs, ki ga je prepričljivo osvojil 19-letni Norvežan Magnus Carlsen.

Turnirja je bilo pravzaprav konec že kolo pred koncem, saj si je Carlsen z zmago nad Bolgarom Veselinom Topalovom priigral neulovljivo prednost, kljub temu pa ni popuščal do konca. Način, kako je Carlsen osvojil turnir, je osupljiv, saj je šlo za tekmovanje, na katerem so prvič v šahovski zgodovini sodelovali trije igralci z ratingom, enakim ali višjim od 2800 točk.

Carlsen se je še pred slabimi nekaj tedni soočal z zanj izjemno slabo formo, saj je na šahovski olimpijadi in pozneje na turnirju v španskem Bilbau izgubil kar nekaj partij in tako resno ogrozil svoj rating ter prvo mesto na svetovni lestvici. Mnogi so se najbrž spraševali, koliko časa bo trajalo, da se bo mladenič izvlekel iz očitne krize, vendar pa ga očitno ni niti najmanj vznemirila. Zdi se namreč, kakor da je sploh nikoli ni bilo. Na Kitajskem je razen Indijca Ananda v dvokrožnem turnirskem sistemu uspel premagati prav vsakega izmed tekmecev, štiri zmage, šest remijev in prav nobenega poraza, pa je statistika, s katero je znova navdušil ljubitelje kraljevske igre.

Topalov se še ni pobral

Drugo mesto je zasedel svetovni prvak Viswanathan Anand s točko zaostanka, tretji pa je bil malce presenetljivo zadnje postavljeni Francoz Etien Bacrot, ki je nekaj časa celo vodil. Na četrto mesto se je uvrstil Azerbajdžanec Vugar Gašimov, ki je sicer podpisal le en poraz, vendar mu je za kaj več zmanjkalo prodornosti. V Azerbajdžanu zagotovo obžalujejo, da ga zaradi političnih igric niso uvrstili v olimpijsko ekipo, ki se brez njega ni zmogla boriti za najvišja mesta.

Peti oziroma predzadnji je končal Topalov. Očitno je, da se ne more pobrati po nesrečno izgubljenem dvoboju za naslov svetovnega prvaka, saj nikakor ne zmore zaigrati v nekdanjem sijaju. Tokrat je nanizal več porazov kot zmag, kar je zanj nekaj novega, še pred dobrim letom je namreč v velikem slogu opravil skorajda z vsakim, ki mu je prekrižal pot. Zadnji je bil na žalost domačinov njihov up Wang Yue, ki je pokvaril nekaj obetavnih pozicij, česar mu v tako močni konkurenci seveda niso znali odpustiti.

Zanimivo je, da so tako igralci z belimi kot s črnimi figurami zmagali v šestih partijah, 18 partij pa se je končalo z remijem (60 odstotkov), kar je za tak rang turnirja pričakovano.

Carlsen pospravil 80.000 evrov

Kitajci so že tretje leto zapored pripravili zgleden turnir, s čimer želijo promovirati tako šah kot tudi svojo kulturo, v ozadju pa so seveda še drugi računi. Tudi lani je slavil Carlsen, ki so mu spomini očitno dobro deli. V žep je pospravil 80.000 evrov in si tudi povrnil večino izgubljenih ratinških točk, tako da bo na novembrskem seznamu še vedno prvi igralec sveta. Seveda pa njegove oboževalce bolj zanima, kdaj bo presegel tudi rating legendarnega Garija Kasparova. Zdi se, da lahko uspe le njemu.

Končni vrstni red: Carlsen 7, Anand 6, Bacrot 5, Gašimov in Topalov 4,5, Wang Yue 3 točke;

Ne spreglejte