Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
11. 9. 2009,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 9. 2009, 8.53

8 let

Boj za evropskega prvaka se lahko začne

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odbojkarski svet bo ustoličil evropskega prvaka, ki pred tem še nikoli v zgodovini ni bil najboljši na Stari celini. V polfinale EP so se namreč prebile Rusija, Bolgarija, Poljska in Francija.

Ko bodo na letošnjem evropskem prvenstvu v odbojki podeljevali medalje, zraven ne bo aktualnega evropskega prvaka Španije in bronaste reprezentance s prejšnjega EP Srbije. Španci si napredovanja v polfinale niso niti zaslužili, saj so že v prvem delu izgubili proti Grkom, svoj brodolom pa nadaljevali v drugem, ko so jih ugnali še Poljaki, Nemci in Francozi.

Rusi imajo najboljše izhodišče

Rusija, ki so jo pred dvema letoma na domačih tleh v finalu premagali prav Španci, je na tem evropskem prvenstvu očitno v šampionski formi. Do polfinala je zabeležila maksimalni izkupiček – 6 zmag (proti Estoniji, Nizozemski, Finski, Srbiji, Italiji in Bolgariji) in je glavni favorit za osvojitev evropske krone. V tretji tekmi skupine F se je pomerila z izjemno močno Bolgarijo in jo odpravila z ekspresnih 3:0. Ruse bo skušal do naslova evropskega prvaka pripeljati italijanski strateg Daniele Bagnoli. Če bi Rusom denimo uspelo zasesti odbojkarski prestol, bi to bila njihova prva zlata medalja na EP sploh. Na zadnjih dveh prvenstvih so se morali zadovoljiti s srebrom. Rusi bi morali imeti v polfinalu najboljše izhodišče za napredovanje, saj bo njihov tekmec Francija, ki je po kvaliteti občutno slabša kot Poljska ali Bolgarija.

Kdo bo ustavil Poljake?

Tudi Poljaki, ki so z uvrstitvijo v polfinale samo potrdili svojo kvaliteto, stavijo na argentinskega trenerja, to je Daniel Castellani. Postavlja se vprašanje, ali bo sploh kdo sposoben ustaviti njihovo zmagovito serijo. Enako kot Rusi tudi oni v prvem in drugem delu prvenstva niso doživeli poraza in so zabeležili maksimalnih 6 zmag. Poljakom so morali premoč priznati Francozi, Nemci, Turki, Španci, Slovaki in Grki. Nazadnje so na evropskem prvenstvu medaljo osvojili davnega leta 1983, ko so si okoli vratu obesili srebro. Nikoli pa še niso bili evropski prvaki. Je spet prišel čas za kakšno žlahtno medaljo, morebiti celo za prvo zlato? Ob tem ne gre prezreti dejstva, da so Poljaki še zmeraj aktualni svetovni podprvaki.

Bolgari pred težko nalogo

Na drago kovino pa računajo tudi Bolgari, ki so do polfinala premagali vse tekmece, razen Rusov. Njihov strateg, Italijan Silvano Prandi je zadnjo tekmo drugega dela proti Rusom, ki je odločala o prvem mestu v skupini F, izgubil z 0:3. Pred tem so pod bolgarsko odbojkarsko velesilo klonile Srbija, Italija, Češka, Finska in Nizozemska. Tudi Bolgari v svojih vitrinah še nimajo evropskega naslova, vendar so medalje že osvajali. Njihova zadnja kolajna (bron) datira v leto 1983. Po tem, ko so na zadnjem SP 2006 osvojili bronasto medaljo, bi se kakšna kolajna prilegla tudi na evropski sceni. Pot do finala bo težja kot bi bila, če bi na svoji šesti tekmi EP ugnali Ruse in bi bil v polfinalu njihov tekmec Francija in ne Poljska.

Francozi na karto presenečenja

Francozi so enako kot Bolgari na poti do elitne četverice zbrali 5 zmag in 1 poraz. Za Francoze se je to prvenstvo slabo začelo, saj so že takoj prvo tekmo proti Poljakom izgubili z 1:3, a so v nadaljevanju poskrbeli za zmagovito serijo (Nemčija, Turčija, Slovaška, Grčija, Španija), ki jih pripeljala v cono, kjer se bo osvajalo medalje. 'Galski petelini' so zagotovo največje presenečenje polfinala, saj jih nihče ni uvrščal v ožji krog favoritov za kolajne. A sedaj so tu in bodo naredili vse, da turško avanturo zaključijo z žlahtno kovino. Leta 2003 so bili srebrni. Se jim kaj podobnega obeta tudi tokrat? Ali pa se bo morebiti ponovila zgodba iz Rusije 2007, ko so na koncu evropski prvaki postali Španci, na katere pred prvenstvom nihče ni računal? Do senzacije bo skušal Francoze popeljati domači trener Philippe Blain.

Ne spreglejte