Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 11. 2008,
17.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 2. 11. 2008, 17.40

8 let

Zmaga za Masso, naslov Hamiltonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec zadnje dirke letošnje sezone svetovnega prvenstva formule ena, preizkušnje za VN Brazilije, je Felipe Massa, Lewis Hamilton je bil peti in osvojil naslov svetovnega prvaka.

Na domačem terenu v Sao Paolu je Massa ugnal Španca Fernanda Alonsa (Renault) in moštvenega sotekmovalca Finca Kimija Räikkönena. Naslov svetovnega prvaka za leto 2008 pa je s petim mestom osvojil Britanec Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes).

Tudi najboljši režiser trilerjev bi si težko zamislil razplet, s kakršnim je ljubiteljem avtomobilskega športa postregla letošnja sezona formule 1. Odločitev o prvaku je padla dobesedno v zadnjih zavojih zadnje dirke, Hamilton pa bi skorajda že drugič v dveh letih zapravil zaključno žogo za naslov prava. A Britanec je imel tokrat tudi zvrhano mero sreče. Junaku brazilskih navijačev Massi pa bo v slabo tolažbo ostal podatek, da je bil kakšno minuto teoretično vseeno svetovni prvak - a na njegovo smolo le takrat, ko dirkači še niso bili v cilju.

Izhodišče pred dirko je bilo jasno, matematična računica pa tudi. Hamilton je imel sedem točk prednosti (94-87) pred zasledovalcem. Massa bi moral za osvojitev naslova zmagati ali pa končati na drugem mestu, obenem pa se je zavedal, da bi moral Britanec v prvem primeru pristati le na šestem, v drugem pa le na osmem mestu. Hamilton pa je potreboval le uvrstitev med prvih pet, ne glede na to, kje bi dirko končal Massa. Že kvalifikacije so nekoliko zamajale teorije o razpletu dirke. Massa je svojo nalogo opravil odlično in osvojil "pole position", Hamilton pa je bil le četrti, hitrejša sta bila še Räikkönen in Jarno Trulli.

K razburljivosti zadnjega dejanja sezone pa je nato svoje prispevalo še vreme. Le nekaj minut pred startom so se nad Sao Paolom razprli oblaki in moštva so morala na vrat na nos zamenjati pnevmatike na bolidih. Opremljeni z gumami za mokro stezo so se dirkači z desetminutno zamudo podali na start, prvih nekaj krogov opravili za varnostnim avtomobilom zaradi trčenja v ozadju, že nekaj krogov po začetku pa se je asfalt že posušil in vozniki so hitro opravili tudi prve postanke v boksih. Pri tem se je prvič na dirki odločilno spremenil vrstni red: potem ko je Massa zanesljivo vodil in je Hamilton bil med prvimi petimi, je po prvih postankih obtičal za Giancarlom Fisichello. Takrat je bil pet krogov Massa teoretično svetovni prvak, vendar se je v 18. krogu Hamilton le prebil pred Italijana in v "virtualnem seštevku SP" spet prevzel vodstvo.

Vsaj kar se razpleta SP tiče, je bilo nadaljevanje nezanimivo. Massa je z brezhibno vožnjo ostal na prvem mestu, toda Hamilton je vozil na četrtem ali petem, tako da je obdržal minimalen naskok. A Hamiltonu in McLarnu je vse več skrbi povzročal Sebastian Vettel. Mladi Nemec v Torru Rossu s Ferrarijevim pogonom je bil izredno hiter in je kljub postanku več ogrožal Britanca in njegovo peto mesto. Zdelo se je, da bo Hamilton kljub preteči nevarnosti ostal, kjer je bil, toda pet krogov pred koncem je v dogajanje spet poseglo vreme: nov naliv je dirkače spet pognal v bokse na menjavo pnevmatik. Z dežnimi je Vettlu dva kroga pred koncem vendarle uspelo prehiteti Britanca in na veliko veselje v Ferrarijevem boksu in na tribunah brazilskega dirkališča je spravil Hamiltona na tisto mesto, ki bi ob zmagi Masse pomenilo le končno drugo mesto.

Vettel je zdržal in se ubranil Hamiltonovega napada v zadnjem krogu in ko je Massa prevozil ciljno črto, so rdeči v znak slavja visoko dvignili roke. Prehitro, kajti v zmedi zadnjega kroga in velikega pričakovanja nihče ni opazil, da Tima Glocka ni več na četrtem mestu. Voznik Toyote je tvegal in ob dežju edini od vodilnih ni zapeljal v bokse, njegov ples na gumah za suho stezo pa se je končal srečno za McLaren in tragično za Ferrari. Hamilton je Nemca prehitel le dva zavoja pred koncem in si spet priboril peto mesto, prav tisto, ki ga je potreboval za naslov prvaka. Sezono je tako končal z 98 točkami, Massa pa le z eno manj. Ferrarijev uspeh z zmago in tretjim mestom Räikkönena, med njima je končal Alonso, je tako v trenutku utonil v pozabo, konstruktorski naslov pa bo za moštvo iz Maranella le slaba tolažba.

Lewis Hamilton je tako postal najmlajši prvak v zgodovini formule 1 s 23 leti, 9 meseci in 26 dnevi. Pred tem je bil najmlajši prvak Alonso, ki je bil leta 2005 zmagovalec pri 24 letih in 58 dneh. Hamilton je tudi prvi britanski svetovni prvak formule 1 po Damonu Hillu leta 1996. Prešerno je bilo tudi v ekipi McLarna, kjer si je šef moštva Ronn Dennis lahko oddahnil po prvem vozniškem naslovu po letu 1999, ko je zanj še dirkal Mika Häkkinen.

"Sploh nisem vedel, da mi je uspelo. Ko sem prevozil ciljno črto, sem se spraševal: sem prvak ali nisem? Nato so mi po radiu povedali, da sem prvi. Počutim se izredno. Uspelo mi je in lahko pozabite na vse, kar se je dogajalo doslej. To je bila najtežja in najpomembnejša dirka v mojem življenju," je dejal Hamilton, ki je tudi prvi temnopolti dirkač z naslovom najboljšega na svetu v elitnem avtomobilskem razredu.

Glavni osmoljenec dirke Massa je na podelitvi priznanj komajda zadrževal solze, na koncu pa je priznal, da se je že videl kot svetovni prvak: "Dirka je bila popolna. Na začetku in koncu še z izjemno težkimi vremenskimi razmerami. Za mano je zelo čustven dan, bil sem že svetovni prvak, a je nato Hamilton še prehitel Glocka. Žal se ni izšlo, a sem vseeno ponosen nase, na moštvo in vse moje navijače."


Interlagos, VN Bazilije (71 krogov, 305,909 km):

1. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 1;34:11,435 (povp. hitrost: 189,222 km/h) 2. Fernando Alonso (Špa/Renault) + 13,298 3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 16,235 4. Sebastian Vettel (Nem/Toro Rosso) 38,011 5. Lewis Hamilton (VBr/McLaren-Mercedes) 38,907 6. Timo Glock (Nem/Toyota) 44,368 7. Heikki Kovalainen (Fin/McLaren-Mercedes) 55,074 8. Jarno Trulli (Ita/Toyota) 1:08,463 9. Mark Webber (Avs/Red Bull) 1:19,666 10. Nick Heidfeld (Nem/BMW-Sauber) 1 krog 11. Robert Kubica (Pol/BMW-Sauber) 1 krog 12. Nico Rosberg (Nem/Williams) 1 krog 13. Jenson Button (VBr/Honda) 1 krog 14. Sebastien Bourdais (Fra/Toro Rosso) 1 krog 15. Rubens Barrichello (Bra/Honda) 1 krog

Ne spreglejte