Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2009,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 5. 2009, 20.39

8 let

Vse več moštev F1 pristopa k bojkotu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedavna predstavitev prostovoljne omejitve proračuna, ki je nova zamisel Mednarodne avtomobilistične zveze pri utopičnem izumljanju poceni formule ena, je sprožila pravi val odpora.

Do 27. maja morajo ekipe formule ena Fii predložiti prijavnico za sodelovanje v svetovnem prvenstvu 2010, a vse več je tistih, ki v tekmovanju kot so si ga zamislili predsednik Fie Max Mosley in njegovi sodelavci ne želijo sodelovati.

Po tem, ko je bila javnosti predstavljena ideja o omejitvi proračuna, so nezadovoljstvo prvi izrazili pri Ferrariju, kar je sprožilo neprijetno javno obračunavanje med predsednikom Scuderie Luco di Montezemolom in predsednikom Fie Maxom Mosleyem. Slednji si je v izjavah za otoške medije celo dovolil nekaj nadvse "heretičnih" izjav, češ, da lahko formula ena preživi tudi brez Ferrarija in podobno. Po tej predrzni, po mnenju mnogih pa naravnost bedasti, izjavi so v bran rdečih stopili domala vsi njihovi tekmeci, debato o F1 brez edine ekipe, ki v tem tekmovanju sodeluje od vsega začetka, od leta 1950, pa je v svojem slogu zaključil šele Bernie Ecclestone, ki povedal: "Ferrari je formula ena in formula ena je Ferrari."

Člani Združenja moštev formule ena (FOTA) pa se strinjajo v tem, da bo "budget cap" povzročil razvoj dveh hitrosti, obenem pa bo FIA le stežka nadzirala, kako se v ekipah držijo pravil. "Ideja je slaba in lahko pripelje do nepoštenega prvenstva. O tem se bo potrebno še pogovarjati," je nekakšen povzetek mnenja Fote o tej zadevi, poleg Ferrarija pa z nepodpisom prijavnice za sezono 2010 grozijo še McLaren Mercedes, BMW Sauber, Toyota, Red Bull, Toro Rosso … Če bo FIA vztrajala pri predlaganih spremembah in ne bo upoštevala pomislekov moštev, se bo za naslednjo sezono za tekmovanje prijavili le Force India, Brawn GP in Williams, pa še pri teh so izrazili pomisleke glede formule ena "dveh hitrosti".

Do konca meseca maja je torej čas za pogajanja, Bernie Ecclestone pa je potrdil tudi, da se za vstop v F1 sedaj zanimata že dve ameriški moštvi. US F1 je že nekaj časa znan kandidat, o identiteti drugega interesenta pa se za zdaj lahko zgolj ugiba. Omenjajo se ameriške inštitucije, kot so Penske, Andretti Racing, Lola … Tudi ameriški ekipi se bosta morali prijaviti do konca meseca.

Ne spreglejte