Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
21. 5. 2017,
22.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Yohan Blake Usain Bolt Kingston

Nedelja, 21. 5. 2017, 22.45

6 let, 6 mesecev

IAAF World Challenge, Kingston (Jam)

Se ga še spomnite? Yohan Blake spet v zverinski formi.

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Yohan Blake Kingston 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Eden izmed najhitrejših ljudi na svetu, Jamajčan Yohan Blake, je letošnjo sezono začel odlično. Na uvodnem mitingu serije IAAF World Challenge v domačem Kingstonu je zmagal s časom 9,93.

Yohan Blake je bil pred leti tik za petami najboljšemu šprinterju vseh časov, rojaku, trening partnerju in dobremu prijatelju Usainu Boltu. Z njim je v štafeti osvajal zlate medalje na največjih tekmovanjih, nekajkrat pa je bil tudi njegov največji konkurent v posamičnih disciplinah. Tako je na olimpijskih igrah v Londonu osvojil dve srebrni medalji (100 in 200 m), na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011 pa je postal svetovni prvak v teku na 100 metrov, potem ko je bil Bolt zaradi prehitrega štarta diskvalificiran.

Sledila so leta poškodb. Predvsem sezoni 2013 in 2014 sta bili za pozabo. Šele lani se je Blake, ki se ga je prijel vzdevek Zver, spet vrnil v staro formo. Uvrstil se je na igre v Rio, kjer je z jamajško štafeto osvojil zlato, v teku na 100 metrov pa je bil četrti.

Očitno še ni rekel zadnje besede

Drugi najhitrejši šprinter vseh časov – njegova osebna rekorda znašata 9,69 in 19,26 – pa očitno še ni rekel zadnje besede. Na domačem mitingu v Kingstonu je zmagal s časom 9,93 (+0,4 m/s), kar je tretji najboljši izid sezone na svetu. "Trdo sem treniral in komaj čakal, da nastopim," je po zmagi dejal Blake. Pod mejo desetih sekund se je spustil tudi Američan Ronnie Baker. Drugo mesto je osvojil s časom 9,98. Tretji je bil s časom 10,02 njegov rojak Mike Rodgers.

Kyron McMaster je postavil najboljši izid sezone na svetu. | Foto: Reuters Kyron McMaster je postavil najboljši izid sezone na svetu. Foto: Reuters

Za vrhunec poskrbel dvajsetletnik

Blake je nedvomno poskrbel za vrhunec med domačimi navijači, rezultatski vrhunec pa je dosegel komaj 20-letni Kyron McMaster, ki je zmagal v teku na 400 metrov z ovirami. Mladi šprinter z Britanskih deviških otokov je s časom 47,80 postavil najboljši izid sezone na svetu. Daleč za njim sta bila tudi zvezdnika Bershawn Jackson in Javier Culson.

Elaine Thompson bo tudi v letošnji sezoni težko premagljiva. | Foto: Reuters Elaine Thompson bo tudi v letošnji sezoni težko premagljiva. Foto: Reuters

Thompsonova brez konkurence

Trenutno najboljša šprinterka, Jamajčanka Elaine Thomspon, je slavila v teku na 200 metrov. Dvakratna olimpijska prvakinja je s časom 22,09 (+0,5 m/s) izenačila najboljši izid sezone na svetu. V troskoku je slavila Kolumbijka Caterine Ibargüen (14,43 m).

Ne spreglejte