Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 6. 2012,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Merlene Ottey Sonja Roman

Sobota, 30. 6. 2012, 15.31

8 let

Ottey: Tega ne zmorejo vsi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska ženska štafeta na 4 X 100 m je v kvalifikacijah predzadnjega dne EP v atletiki dosegla skupno 11. čas (44,28) in končala nastop z najboljšim slovenskim izidom sezone.

V zadnjem slovenskem nastopu na tem tekmovanju so tekle Alja Sitar, Sara Strajnar, Kristina Žumer in 52-letna Merlene Ottey. Pred tem je Sonja Roman, slovenska rekorderka, v teku na 1500 m, izpadla v kvalifikacijah; s časom 4:16,68 je dosegla skupno 20. izid, v drugi skupini pa je bila deveta. Za finale je bilo potrebno teči 4:12,33.

Slovenska četverica je za osmim mestom in finalom zaostala za 48 stotink. Alja Sitar, Sara Strajnar, Kristina Žumer in Sabina Veit, slednja zaradi poškodbe ni nastopila na EP, so 2. junija zmagale v Regensburgu na Bavarskem s časom 44,46, ki so ga tekmovalke na EP popravile za dve desetinki ter za 39 stotink zaostale za slovenskim rekordom (43,91) iz leta 2003. Celotna četverica je po tekmi na EP zatrdila, da je tekla v okviru svojih zmožnosti in da so bile predaje tekoče. "Neverjetno, kar kurja polt me je oblila, ko so na stadionu objavili ime Otteyjeve in se je zaslišal močan aplavz. To mi je dalo še več moči, da sem še bolje startala. S svojim nastopom sem zelo zadovoljna," je dejala še ne 20-letna Sitarjeva, najmlajša članica štafete, ki se še ni rodila, ko je bila Otteyjeva že svetovna zvezda.

"Na papirju nismo bili najboljša štafeta, poleg tega nobena izmed nas ni imela posamične norme za nastop na 100 m. Kljub temu smo sestavili dobro ekipo in dosegle smo dober čas. Za finale pa bi morale teči precej hitreje in trenutno nimamo sposobnosti za kaj takega. Zame je izjemno, da uživam in lahko pri teh letih še tekmujem, tega ne zmorejo vsi. Ljubiti moraš to, kar rad delaš, in to je vse, ter, jasno, delati, da to dobiš," je dejala Otteyjeva, ki je na velikih tekmovanjih osvojila trideset medalj in je že v tem pogledu postala svetovna športna legenda.

"Z Aljo in Kristino sva dobro predali in tudi tekla sem dobro. Prepričana sem, da nam lahko ta štafeta še veliko prinese. Vsaka izmed nas je imela v sezoni nekaj težav, tako da nismo mogle nastopati v optimalni postavi," je menila Strajnarjeva. "Naše predaje so bile dobre, imele pa smo nekaj rezerv. Tekle smo najhitreje letos, kar je lep rezultat. Kar precej pa bi morale izboljšati državni rekord, da bi lahko to dosegle. Mislim, da bi bil ta cilj dosegljiv, četudi bi nastopile v popolni postavi in z optimalnimi predajami," pa je dodala Žumrova.

Romanova je 27. maja letos v Hengelu že tekla 4:07,67 vendar se potem temu dosežku ni več približala. Tudi na EP ji ni uspelo, da bi posegla na eno izmed prvič štirih mest v skupini, ki so neposredno vodila v finale. Za uvrstitev po času pa je bila njena skupina precej počasnejša od prve, zato na to možnost ni bilo mogoče računati.

"Na treningih mi manjkajo še elementi finiša, kar je vplivalo na končni izid, pa tudi prerivanje med tekmo. Zaradi slednjega sem izgubila energijo, ki bi jo potrebovala na koncu. V zadnjih 400 m sem že čutila, da imam premalo moči za finiš. Upala sem, da bo v naši skupini katera izmed tekmovalk narekovala ritem za hitrejši čas, kot ga je imela prva skupina, vendar se potem to ni zgodilo," je dejala Romanova, ki ima tudi normo za OI v Londonu.

"Nič se ne bo spremenilo, še naprej bom delala za čim boljši nastop na OI. Nastopila bom na kakšni tekmi na tujem in na državnem prvenstvu v Kopru. Prepričana sem, da sem fizično pripravljena bolje, kot sem bila na začetku sezone ob svojem najhitrejšem teku poletja. Sedaj me čaka še vadba sprememb ritma in delo na hitrosti. Na OI bom nastopila tako, kot v Helsinkih, skušala bom dati vse od sebe. Upam, da bo več sreče z okoliščinami, ki mi tokrat niso šle na roko. Tudi, če bi se sezona sedaj zaključila, bi bila z njo zadovoljna, saj sem nastopila po dveh letih težav s poškodbami, ki so mi preprečile tekmovanje," je dodala Romanova.

Ne spreglejte