Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2024,
21.40

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

atletika Neja Filipič Nika Glojnarič

Nedelja, 3. 3. 2024, 21.40

1 mesec, 3 tedne

Atletika, dvoransko SP v Glasgowu, 3. dan

Za konec polfinale Glojnaričeve in še en svetovni rekord #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Nika Glojnarič, Glasgow 2024 | Nika Glojnarič je na svetovnem prvenstvu v dvorani v Glasgowu v polfinalu na 60 m ovire dosegla skupno 21. izid. | Foto Peter Kastelic/AZS

Nika Glojnarič je na svetovnem prvenstvu v dvorani v Glasgowu v polfinalu na 60 m ovire dosegla skupno 21. izid.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenska atletinja Nika Glojnarič je na svetovnem prvenstvu v dvorani v Glasgowu v polfinalu na 60 m ovire dosegla skupno 21. izid z 8,17 sekunde. S tem je končala nastope šestčlanske slovenske ekipe na 19. SP, ki jih je z bronom kronala skakalka v višino Lia Apostolovski. Bahamka Devynne Charlton je zadnji SP na 60 m ovire izboljšala svoj svetovni rekord. S 7,65 sekunde je za dve stotinki izboljšala prejšnjo najboljšo znamko iz tega leta. 

Nika Glojnarič je v dopoldanskem prvem krogu kvalifikacij z osebnim rekordom 8,05 sekunde in 16. izidom napredovala v polfinale.

"Zelo sem zadovoljna s tem prvenstvom, čeprav se mi je drugi tek ponesrečil. Domov bom odpotovala z osebnim rekordom, to je bil tudi moj cilj. Žal sem v polfinalu prišla preblizu prve ovire, zadela sem jo s kolenom, ki sedaj krvavi, mene pa je to na oviri zasukalo. Potem seveda česa posebnega nisem mogla več storiti. S tako veliko napako sem dosegla kar soliden čas," je menila Glojnarič.

Pred polfinalom je povedala, da bo skušala popraviti prihod v cilj. Ta je bil najslabši del njenega teka v kvalifikacijah, saj se je prehitro vrgla v cilj in zato verjetno izgubila tretje mesto v skupini.

Od njega sta jo ločili le dve stotinki, s tem bi neposredno napredovala v polfinale. Ker je tekla v prvi skupini, je na potrditev drugega nastopa čakala več kot pol ure, preden so teke opravile še tekmovalke v ostalih petih skupinah.

Triindvajsetletna članica brežiškega kluba je bila lani na svoji prvi veliki članski tekmi na SP na prostem v Budimpešti 35.

"Prvenstvo v madžarski prestolnici je bilo zame nova izkušnja. Običajno tako pozno nisem pred tem tekmovala, en mesec sem bila pred SP tudi brez tekme in tako nisem vedela, kje sem glede na tekmice," je povedala Glojnarič.

Normo za EP v Rimu je že osvojila. "Zato bom lahko malo pozneje začela tekmovati, 11. maja bom začela v Kranju. Moj cilj je, da normo za OI 12,77 dosežem čim prej. Od tega me loči še 15 stotink in mislim, da lahko to uresničim. Pozitivno gledam na poletno sezono. Z očetom, ki je tudi trener, sva že naredila načrt," si je še dodala Glojnarič.

Padel še en svetovni rekord

Bahamka Devynne Charlton je danes na 60 m ovire izboljšala svoj svetovni rekord. S 7,65 sekunde je za dve stotinki izboljšala prejšnjo najboljšo znamko iz tega leta. Dve zlati medalji na tem SP sta osvojila Nizozemka Femke Bol in Belgijec Alexander Doom.

Devynne Charlton je poskrbela za drugi svetovni rekord prvenstva v Glasgowu. | Foto: Guliverimage Devynne Charlton je poskrbela za drugi svetovni rekord prvenstva v Glasgowu. Foto: Guliverimage

Bolova je drugi dan SP na 400 m postavila prvi svetovni rekord na tem SP (49,17), Charltonova je nato poskrbela za drugi tovrstni dosežek na prvenstvu na Škotskem. Bolova je bila zadnji dan SP tudi v zadnji predaji štafete 4 x 400 m, kot tudi Doom.

V prvi je prednost Nizozemski pritekla posamično srebrna na dva dvoranska kroga Lieke Klaver. Bol je nato dokončala delo in si z izidom sezone na svetu (3:25,07) pritekla drugo zlato v Glasgowu. Druga je bila četverica ZDA (3:25,34), tretja Velika Britanija (3:26,36).

Za zaključek SP so podelili 12 kompletov medalj, drugo zlato pa je osvojil tudi Doom. Po sobotni presenetljivi zmagi na 400 m je bil še v zadnji predaji belgijske štafete 4 X 400 m in, podobno kot dan prej favoriziranega Norvežana Karstena Warholma, v zadnjem delu ciljne ravnine prehitel zadnjega člana ameriške četverice.

To je bil Christopher Bailey, pred njim je kot tretji tekel zvezdnik Noah Lyles, ki je tako po drugem mestu na 60 m ostal s srebrom tudi po svojem drugem finalu na SP. Američani so bili celo brez polfinalista posamično na tem SP na 400 m, kjer je bil sedmi Rok Ferlan. Za ZDA (3:02,60) je bila tretja še druga evropska štafeta, Nizozemska (3:04,25).

Švedski zvezdnik Armand Duplantis je 5,95 metra v skoku s palico preskočil drugič in tedaj že ubranil naslov, nato pa je v tretjem poskusu prešel še letvico na 6,05 m. Svetovni rekord, 6,24 m, je bil zanj tokrat nedosegljiv, tretjič je šel pod letvico.

Na 800 m sta zlati medalji osvojila Američan Bryce Hoppel z izidom leta (1:44,92) in Tsige Duguma iz Etiopije, ki pa se ni spustila pod dvema minutama (2:01,90).

Na 1500 m sta bila na koncu programa najboljša presenetljivi Novozelandec Geordie Beamish (3:36,54), ki je v zadnjih 30 metrih po tretji progi gladko ugnal pred tem dva vodilna Američana, ter srebrna pred dvema letoma, Etiopijka Freweyni Hailu (4:01,46). Za njo sta bili predstavnici ZDA.

Dvodnevno tekmovanje sedmerobojcev je z izidom sezone na svetu dobil Švicar Simon Ehammer (6418 točk), a je le za 11 točk ugnal Sanderja Skotheimama, ki je postavil norveški rekord. V skoku v daljino je sedem metrov edina presegla Američanka Tara Davis-Woodhall (7,07 m).

V troskoku, kjer je Neja Filipič zasedla 11. mesto, je zlato osvojila Thea LaFond. | Foto: Guliverimage V troskoku, kjer je Neja Filipič zasedla 11. mesto, je zlato osvojila Thea LaFond. Foto: Guliverimage

V dopoldanskem delu je v troskoku, kjer je bila Neja Filipič 11., zlato osvojila Thea LaFond iz Dominike. Za svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih je postavila izid sezone na svetu (15,01 m).

LaFond je bila na prejšnjih dveh SP na prostem peta, četrta pa na SP v dvorani pred dvema letoma v Beogradu. Največjo daljavo tokratnega finala in zime je dosegla že v drugi seriji in potem v naslednjih štirih ni več skakala. Druga je bila Kubanka Perez Hernandez (14,90 m), tretja pa Španka Ana Peleterio-Compaore (14,75 m).

Nekaj ur pozneje je Novozelandec Hamish Kerr s 2,36 m osvojil prvo mesto v skoku v višino pred Shelbyjem McEwenom iz ZDA (2,28 m) in Južnokorejcem Woo Sang-hyeokom (2,28), branilcem naslova.

Zadnji dan na delu še Filipičeva ter Ferlan in Čurin Prapotnik

Neja Filipič je danes v finalu troskoka zasedla 11. mesto s 13,62 m. Med petnajstimi tekmovalkami, ki so nastopile neposredno v finalu, kvalifikacij v tej disciplini ni bilo, je bila tudi Filipič. Opravila je uspešno le prvi poskus, preostala pa sta bila neveljavna. Da bi se prebila v veliki finale najboljše osmerice, ki so imele na voljo še po tri skoke, bi morala preseči 14 m, kar ji letos ni uspelo, saj je največ to zimo skočila 13,98 m.

Neja Filipič je bila 11. v finalu troskoka. | Foto: Peter Kastelic/AZS Neja Filipič je bila 11. v finalu troskoka. Foto: Peter Kastelic/AZS

"V prvem skoku sem skrajšala odriv, ker sem imela občutek, da bi drugače prestopila. Potem sem v drugi seriji, ko sem imela najdaljši skok, napravila prestop. Za bi ujela odrivno desko, sem šla pred tretjo serijo precej nazaj v zaletu, pa sem še vedno prestopila. Daljina ni bila najboljša, a sem kar utrujena po številnih tekmah, ki sem jih začela zelo zgodaj, da bi se uvrstila na SP," je povedala Filipičeva.

Peta je bila v finalu dvoranskega EP lani v Istanbulu za svoj največji uspeh doslej. Takoj po prihodu v domovino bo začela s pripravami na sezono na prostem. Skušala si bo dokončno zagotoviti udeležbo na evropskem prvenstvu junija v Rimu ter tudi osvojiti dovolj točk na svetovni lestvici za tekmo dva meseca pozneje na olimpijskih igrah v Parizu.

"Na tem SP sem dobila še nekaj dodatnih točk za svetovno lestvico, saj si želim, da bi dobro nastopila na obeh velikih tekmah poleti. Znova bom začela zgodaj tekmovati, da bom osvojila dovolj točk. Tako ne bo veliko premora med poletno in zimsko sezono," je dodala troskokašica..

Nastopila sta še dva atleta in se oba prebila v polfinale. Rok Ferlan je na 400 m z osebnim rekordom na sedmem mestu le za eno mesto zgrešil finale. Anej Čurin Prapotnik pa je na 60 m na svojem prvem velikem članskem tekmovanju zabeležil skupno 22. čas.

Drugi dan je iz slovenskega tabora tekmoval le Filip Jakob Demšar in edini med vsemi ni napredoval iz kvalifikacij. V prvem krogu na 60 ovire je bil skupno 29. in za osem stotink zgrešil nastop v polfinalu.

Izidi, kvalifikacije s slovenski udeležbo:

Ženske, 60 m ovire:
- polfinale:

1. Devynne Charlton (Bah)        7,72
...
21. Nika Glojnarič (Slo)         8,17

- 1. krog:
1.            Pia Skrzyszowska (Pol)        7,80
...
16. Nika Glojnarič (Slo)         8,05
...

Končne odločitve (12):

Moški:
- 800 m:

1. Bryce Hoppel (ZDA)            1:44,92
2. Andreas Kramer (Šve)          1:45,27
3. Eliott Crestan (Bel)          1:45,32

- 1500 m:
1. Geordie Beamish (NZl)         3:36,54
2. Cole Hocker (ZDA)             3:36,69
3. Hobbs Kessler (ZDA)           3:36,72

- 4x400 m:
1. Belgija                                  3:02.54
2. ZDA                           3:02,60
3. Nizozemska                    3:04,25

- višina:
1. Hamish Kerr (NZl)             2,36
2. Shelby McEwen (ZDA)           2,28
3. Woo Sang-hyeok (JKo)          2,28

- palica:
1. Armand Duplantis (Šve)        6,05
2. Sam Kendricks (ZDA)           5,90
3. Emmanouil Karaklis (Grč)      5,85

- sedmeroboj:
1. Simon Ehammer (Švi)           6418 točk
2. Sander Skotheim (Nor)         6407
3. Johannes Eem (Est)            6340

Ženske:
- 800 m:

1. Tsige Duguma (Eti)            2:01,90
2. Jemma Reekie (VBr)            2:02,72
3. Noelie Yarigo (Ben)           2:03,15

- 1500 m:
1. Freweyni Hailu (Eti)          4:01,46
2. Nikki Hiltz (ZDA)             4:02,32
3. Emily Mackay (ZDA)            3:36,72

- 60 m ovire:
1. Devynne Charlton (Bah)        7,65, svetovni rekord
2. Cyrena Samba-Mayela (Fra)     7,74
3. Pia Skrzyszowska (Pol)        7,79

- 4x400 m:
1. Nizozemska                    3:25,07
2. ZDA                           3:25,34
3. Velika Britanija              3:26,36

- daljina:
1. Tara Davis-Woodhall (ZDA)     7,07
2. Monae' Nichols (ZDA)          6,85
3. Fatima Diame (Špa)            6,78

- troskok:
1. Thea LaFond (Dom)             15,01
2. Leyanis Perez Hernandez (Kub) 14,90
3. Ana Peleterio-Compaore (Špa)  14,75
...
11. Neja Filipič (Slo)           13,62

Preberite še:

Femke Bol, Glasgow 2024
Sportal Svetovni rekord Femke Bol, Jakobu Demšarju zmanjkalo osem stotink
Ne spreglejte