Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 5. 2021,
22.14

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Lamine Diack

Ponedeljek, 3. 5. 2021, 22.14

2 leti, 11 mesecev

Diack lahko zapusti Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Lamine Diack | Lamine Diack se bo vrnil v Senegal. | Foto Getty Images

Lamine Diack se bo vrnil v Senegal.

Foto: Getty Images

Nekdanji vodja svetovne atletike Lamine Diack, ki ga je francosko sodišče obsodilo na štiri leta zapora, se bo po plačilu denarnega pologa francoskemu pravosodju lahko vrnil v Senegal. Denar za Diackovo izpustitev je prispeval nogometni klub iz Diackove domovine Senegala, je poročala francoska tiskovna agencija.

Sedeminosemdesetletni Diack je med letoma 1999 in 2015 vodil svetovno atletsko federacijo IAAF.

Septembra je bil spoznan za krivega korupcije pri zakrivanju primerov ruskega dopinga, obsojen je bil na štiri leta zapora, od tega dve leti začasno, in plačilo denarne kazni v višini 500.000 evrov. Diack se je pritožil.

Takrat je predsednica pariškega sodišča Rose-Marie Hunault dejala, da Diack verjetno ne bo šel v zapor. "Glede na starost lahko pričakujete pogojni izpust," je dejala.

Diacka so pridržali v Franciji zaradi obtožnice v drugem primeru, v katerem je bil obtožen prejemanja podkupnine za glasove za olimpijske igre. Zaplenili so mu potni list.

Toda sodnik je pred kratkim odpravil prepoved izpustitve Diacka iz Francije, pod pogojem, da je plačal polog in da se bo še naprej odzival na sodne pozive.

"Prejšnji teden je plačal pol milijona evrov," je za AFP dejal eden od njegovih odvetnikov Simon Ndiaye in dodal, da mora Diack še "opraviti administrativne formalnosti", preden se bo vrnil v Senegal. Član njegove družine je za AFP dejal, da naj bi Diack odpotoval v Dakar "do petka".

Senegalski prvoligaš Jaraaf de Dakar, kjer je bil Diack predsednik kluba, je dejal, da je za plačilo pologa prodal del zemljišča, na katerem imajo sedež.

"Prodali smo polovico Ker Jaraafa, kar znaša 5700 kvadratnih metrov. En del denarja je bil porabljen za polog," je v ponedeljek za AFP dejal trenutni predsednik kluba Cheikh Seck.

Ne spreglejte