Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
21. 2. 2017,
10.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

50 odtenkov teme 50 odtenkov sive Dakota Johnson Jamie Dornan Petdeset odtenkov sive

Torek, 21. 2. 2017, 10.37

6 let, 7 mesecev

O čem sanjarijo ženske, medtem ko mladi moški protestirajo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Dakota Johnson | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Leto 2011 je bilo leto množičnih protestov proti bogati peščici enega odstotka, a tudi leto, ko je izšla knjiga Petdeset odtenkov sive. 

V kinodvorane je prišel film Petdeset odtenkov teme (Fifty shades darker), drugi del erotičnih prigod Anastasie (Ane) Steele in Christiana Greya, dveh junakov, ki sta plod domišljije britanske pisateljice E. L. James.

Mehkobni sadomazohizem

Tako knjižna serija (po Petdesetih odtenkih sive je luč sveta kmalu ugledala knjiga Petdeset odtenkov teme, ki ji je sledilo Petdeset odtenkov svobode) kot filmske priredbe seveda nimajo kakšnih visokih ciljev. 

Temačni Nočni portir

Petdeset odtenkov ima s svojim mehkobnim prikazom sadomazohizma namen predvsem ponujati lahkotno zabavo. Nima provokativnega naboja temačnega filma Nočni portir, ki ga je leta 1974 režirala Italijanka Liliana Cavani. 

V tem filmu Angleža Dirk Bogarde in Charlotte Rampling igrata esesovskega častnika in mlado judovsko taboriščnico, ki se med drugo svetovni vojno zapleteta v sadomazohistični odnos in se po vojni spet srečata.

Pravljični arhetipi

Petdeset odtenkov bolj gradi na skorajda pravljičnih arhetipih. Na začetku je to pravljica o Pepelki, kjer Ana, običajno deklo iz ljudstva, sreča svojega princa, bogatega Christiana. 

Nato se ta spremeni v nekakšno različico Žabjega princa oziroma še bolj Lepotice in zveri, kjer zaljubljeno dekle s svojo iskreno ljubeznijo zakletega princa odreši uroka. Oziroma v sodobnem, bolj psihoanalitičnem jeziku: svojega izbranca odreši njegovih demonov.

Poziv mladim (moškim), naj se uprejo bogatim

A delo Petdeset odtenkov je zanimivo tudi zaradi še enega, skorajda družbenega vidika. Pojdimo nekaj let nazaj. Pred božičem leta 2010 je v Franciji izšla knjiga oziroma knjižica Dvignite se! (Indignez-vous!), ki jo je napisal takrat že več kot 90 let star Stephane Hessel, starosta francoske diplomacija in levice.

Knjižica, ki je v času najhujše finančne krize mlade pozivala k mirnem uporu zoper neoliberalizem in finančni kapitalizem, je v Franciji dosegla več kot milijonsko naklado, po vsem svetu (prevod imamo tudi v slovenščini) pa so jo pozneje prodali v več kot štirimilijonski nakladi.

Protestniki, ki so se odzvali na Hesselov poziv k uporu proti bogati eliti. | Foto: Reuters Protestniki, ki so se odzvali na Hesselov poziv k uporu proti bogati eliti. Foto: Reuters

99 odstotkov proti bogati peščici enega odstotka

Knjižica je med drugim navdihnila gibanje Los Indignados v Španiji (iz njega je nastala stranka oziroma gibanje Podemos) in gibanje Occupy Wall Street (Okupirajmo Wall Street), ki se je začelo septembra 2011. 

Slogan gibanja Okupirajmo Wall Street je bil We are the 99% (sl. Mi smo 99 odstotkov), ki je povzet po blogu z naslovom wearethe99percent.tumblr.com. Ta blog, ki je nastal avgusta 2011, družbo deli na odstotek bogatih in 99 odstotkov običajnih državljanov.

Ženska iz 99 odstotkov hrepeni po bogatem moškem

Toda na drugi strani je v času, ko je gibanje predvsem mladih moških pozivalo k uporu 99 odstotkov proti bogati eliti enega odstotka, vroča uspešnica med ženskami postajala knjiga Petdeset odtenkov sive, kjer se dekle iz ljudstva 99 odstotkov, namesto da bi se zaljubila v kakšnega za revolucijo zagretega mladega upornika, spolno podredi bogatašu iz enega odstotka.

Zgodba o seattelskem bogatašu Christianu in študentki književnosti Ani je naprej izšla kot e-knjiga maja 2011. Že septembra istega leta, ko so je začelo gibanje Okupirajmo Wall Street, je prišlo na knjižne police nadaljevanje – Petdeset odtenkov teme (Fifty shades darker).

Od izkoriščanja k enakopravnemu odnosu?

V tej knjigi je odnos med Ano in Christianom na bolj enakopravnih temeljih, tako da lahko kakšni družbeni teoretiki v tej zgodbi vidijo tudi konec izkoriščanja in vzpostavitev enakopravnega odnosa med dekletom iz ljudstva (teh 99 odstotkov) in bogatašem iz enega odstotka. 

Vsega skupaj so knjižne uspešnice E. L. James prodali že v večdesetmilijonskih nakladah. Februarja 2014 so knjige prebile magično mejo sto milijonov izvodov, do poletja 2015 pa so prodali že 125 milijonov izvodov knjig. Prebralo jih je torej precej več ljudi kot Hesselov poziv k uporu. 

Ana Steele proti Constance Chatterley

Glavna junakinja Petdesetih odtenkov Ana Steele je poleg tega po svoje postala tudi nekakšno nasprotje Constance Chatterley, razvpite junakinje erotičnega romana D. H. Lawrencea Ljubimec lady Chatterley iz leta 1928.

 

V tem romanu je zgodba z družbenega vidika ravno obratna – tukaj se mlada plemkinja, poročena z bogatim, a zaradi ran v prvi svetovni vojni hromim moškim, zaplete v razmerje z revnim moškim iz delavskega razreda, lovskim čuvajem na posestvu svojega moža. 

Ne spreglejte