SiolNET. Siol Plus
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V modernih verstvih lahko vsakdo najde nekaj zase

3

termometer

 | Foto:
Časom tehnologije in globalizacije se počasi prilagajajo tudi starodavni nauki religij. Sodobni človek išče vedno nove načine, s katerimi bi zadovoljil svojo potrebo po duhovnosti.

Številne velike svetovne religije so se razvejale že pred mnogo stoletji, nekatera nova verstva so se odcepila in začela delovati kot samostojne smeri, druga pa sprejemajo princip izvorne vere, a si njene nauke razlagajo po svoje.

V časih, ko si lahko praktično vsak izbere vero po svojem okusu, veliko vlogo igrajo tudi mediji. Številna priljubljena verstva propagirajo zvezdniki, nekatera pa se oglašujejo tudi sama prek spletnih strani.

Predstavljamo vam pet najbolj razširjenih "modernih" verstev.

Scientologija Scientološko cerkev je ustanovil L. Ron Hubbard v New Jerseyju leta 1952. Scientologija je eno od najbolj razširjenih modernih verstev, saj naj bi število njenih pripadnikov po nekaterih podatkih znašalo že nekaj deset tisoč posameznikov. Največ pripadnikov ima v ZDA, kjer jo dobro promovirajo zvezdniki, kot sta Tom Cruise in John Travolta.

Scientologija uči, da so ljudje nesmrtna bitja, ki so pozabila svojo pravo naravo. Skozi metode duhovne rehabilitacije naj bi verniki podoživljali travme iz svoje preteklosti, s čimer naj bi se osvobodili strahov.

Scientološka vera ima veliko kritikov in velja za precej kontroverzno. V ZDA je Scientološka cerkev oproščena davka, poleg tega pa od svojih sledilcev zahteva velike denarne prispevke. Kritiki trdijo, da je zaradi svojih strogih pravil in ritualov lahko celo nevarna za duševno zdravje vernika.

Kabala Kabala izvira iz starodavnega judovskega misticizma. Sedež moderne različice tega nauka je Kabalistični center v Los Angelesu, ki sta ga leta 1965 ustanovila njegova trenutna voditelja Philip in Karen Berg.

Kabalistično izročilo se v glavnem naslanja na hebrejsko in židovsko tradicijo, čeprav vsebuje tudi prvine krščanstva in budizma.

Glavni način prakticiranja vere je študij mističnih judovskih besedil, pa tudi molitve in meditacije z namenom, da bi se vernik čim bolj približal božanskemu.

Pri nas smo o kabali največ slišali v povezavi s pevko Madonno, ki je njena zvesta sledilka.

Wicca Wiccanstvo je moderna poganska religija. Razvila se je v Angliji v prvi polovici 20. stoletja, v 50. letih pa se je popularizirala prek visokega svečenika Geralda Gardnerja.

Znotraj verstva obstajajo različna teološka stališča, od monoteizma do ateizma, vernike pa spodbujajo k iskanju svoje lastne resnice. Številni verjamejo v "boga" in "boginjo", ki ju vidijo kot dve izmenjujoči si nasprotji, ki uravnavata vesolje.

Wicca vključuje rituale, v katerih se uporablja magija, ki temelji na zgodovinskih magičnih poganskih obredih. Drug način čaščenja kulta wicce pa je praznovanje festivalov letnih časov, imenovanih sabati.

Rastafarijanstvo Prvič se je pojavilo na Jamajki v 30. letih prejšnjega stoletja. Največ pripadnikov te vere časti Haila Selassieja, nekdanjega vladarja Etiopije, kot poosebljenega boga ali reinkarnacijo Jezusa.

Rastafarijanstvo pri svojih praksah zagovarja uporabo kanabisa v spiritualne namene. Pripadniki zavračajo zahodnjaški način življenja, Afriko (Zion) pa razglašajo za univerzalni rojstni kraj človeštva.

Rastafarijanstvo ni visoko organizirana religija, je zgolj gibanje in ideologija. Za pripadnike to ni vera, ampak "način življenja".

V večini modernega sveta se je rastafarijanstvo populariziralo v zadnjih desetletjih, predvsem skozi reggeae glasbo, katere najbolj znan izvajalec je bil jamajški glasbenik Bob Marley.

Keltsko rekonstruktivistično poganstvo Je politeistično, animistično, versko in kulturno gibanje. Pripadniki skušajo oživiti nekatere predkrščanske prakse v modernem keltskem duhu.

Gibanje izvira iz 80. let prejšnjega stoletja. Pripadniki svojo vero prakticirajo predvsem skozi folkloro, mitološke zgodbe, pesmi in molitve.

Kot številne poganske tradicije tudi keltsko poganstvo nima svojih svetih spisov. Poleg ustnega izročila je za vernike pomembno ohranjanje arheoloških najdišč iz keltskih časov, pa tudi učenje jezika starodavnih Keltov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin