Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
4. 11. 2016,
3.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Petek, 4. 11. 2016, 3.23

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Kako so odstavili šefa slovenske vlade

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Kip Staneta Kavčiča | Foto STA

Foto: STA

Na današnji dan leta 1972 je moral odstopiti predsednik slovenske vlade oziroma slovenskega izvršnega sveta Stane Kavčič.

Kavčič, ki se je komunistični partiji priključil leta 1941, je bil od leta 1965 zagovornik gospodarskih reform. Leta 1969 je med drugim ostro protestiral, ker zvezna vlada, ki jo je vodil Slovenec Mitja Ribičič, ni dala denarja za dva odseka avtoceste v Sloveniji – takrat je izbruhnila tako imenovana cestna afera.

Partijski liberalec

Bil je zagovornik partijskega liberalizma (to je pojem za mehčanje partijske politike v družbi in gospodarstvu, op. p.) in v sporu s partijsko trdo linijo, ki je nasprotovala gospodarskim reformam. V začetku 70. let je trda linija na čelu z Josipom Brozom - Titom odstranila vse partijske reformiste v jugoslovanskih republikah z oblasti, tudi Kavčiča.

Kavčiča so prisilno upokojili, prav tako ni smel javno nastopati. Umrl je 27. marca 1987. Po njegovi smrti sta Janez Janša in Igor Bavčar leta 1988 objavila Kavčičev dnevnik in njegove spomine – Dnevnik in spomini.

Madžarska revolucija

Na današnji dan leta 1956 so sovjetske tankovske enote začele silovit napad na madžarsko prestolnico Budimpešta, da bi zatrle madžarsko vstajo. Ta je izbruhnila 23. oktobra 1956 ter z oblasti pometla partijske trdorokce. 

Tanki Rdeče armade na budimpeških ulicah. | Foto: Getty Images Tanki Rdeče armade na budimpeških ulicah. Foto: Getty Images

Ker so Madžari hoteli izstopiti iz Varšavskega pakta in postati nevtralni kot sosednja Avstrija, je sovjetski vodja Nikita Hruščov zaukazal napad. Madžarska vojska se je pogumno branila, a je morala 10. novembra priznati premoč Sovjetov.

Na tisoče mrtvih, desettisoče ranjenih, 200 tisoč beguncev …

V bojih s sovjetsko Rdečo armado je umrlo 2.500 madžarskih vojakov, 20 tisoč jih je bilo ranjenih. Samo v Budimpešti je umrlo okoli 1.600 madžarskih civilistov. 200 tisoč Madžarov je pobegnilo v Avstrijo. 

Sovjeti in madžarski komunisti so po tem, ko so zatrli madžarsko vstajo oziroma madžarsko revolucijo, aretirali več kot 20 tisoč Madžarov, od teh so jih zaprli 13 tisoč, nekaj sto so jih usmrtili. 

Ameriški igralec iz Teksasa

Na današnji dan leta 1969 se je rodil ameriški igralec Matthew McConaughey.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Britanski arheolog Howard Carter in njegovi egipčanski delavci. | Foto: Getty Images Britanski arheolog Howard Carter in njegovi egipčanski delavci. Foto: Getty Images Leta 1834 se je rodil nestor slovenske psihiatrije Karol Bleiweis, sin narodnega buditelja Janeza Bleiweisa

Leta 1922 je v Egiptu odprava britanskega arheologa Howarda Carterja našla vhod v Tutankamonovo grobnico v Dolini kraljev.  

Leta 1957 se je rodil nekdanji avstralski premier Tony Abbott

Leta 1972 se je rodil portugalski nogometaš Luis Figo

Leta 1979 so iranski islamistični študenti v Teheranu zasedli ameriško veleposlaništvo in zajeli 90 talcev, od tega jih je bilo 52 Američanov. Islamisti so talce zadrževali kar 444 dni, do 20. januarja 1981. 

Leta 1995 je v Tel Avivu izraelski desničarski skrajnež Jigal Amir ubil izraelskega premierja Jicaka Rabina.  

Leta 2008 je na ameriških predsedniških volitvah zmagal demokrat Barack Obama in tako postal prvi temnopolti predsednik ZDA. 

Leta 2009 sta v Stockholmu slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor podpisala arbitražni sporazum.

Ne spreglejte