Dražgoška bitka

Na današnji dan leta 1942 se je začela tridnevna dražgoška bitka med Cankarjevim bataljonom in Nemci.

Na dražgoško bitko iz leta 1942 imata desnica in levica popolnoma nasprotujoče si poglede.

Na dražgoško bitko iz leta 1942 imata desnica in levica popolnoma nasprotujoče si poglede. Foto: STA

Spopadi so se končali 11. januarja, in sicer z umikom partizanov in dela vaščanov proti Jelovici. Nemci so po zasedbi Dražgoš postrelili nekaj deset vaščanov, več kot 80 vaščanov so poslali v koncentracijska taborišča, nekaj v pregnanstvo, nekaj pa se jih je naselilo pri sorodnikih. Nemci so Dražgoše tudi do tal porušili.

Prvi iPhone

Na današnji dan leta 2007 je zdaj že pokojni ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs predstavil prvi iPhone. Ta pametni telefon je spremenil globalno mobilno industrijo.

Steve Jobs je z iPhonom spremenil svet prenosnih telefonov. Steve Jobs je z iPhonom spremenil svet prenosnih telefonov. Foto: Reuters

Revolucija v mobilni industriji iPhone je bil telefon z zaslonom na dotik, ki je postal prodajna uspešnica. Prodali so jih več kot šest milijonov. Junija 2008 je sledil iPhone 3G, temu pa vedno novi modeli … 

Velik uspeh Applovih iPhonov in pametnih telefonov južnokorejskega podjetja Samsung je pomenil konec prevlade finske Nokie.

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1925 se je rodil ameriški igralec Lee Van Cleef, ki je zaslovel s tako imenovanimi špageti vesterni.

Odlomek iz filma Za nekaj dolarjev več:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Richard Nixon, njegova žena Pat in hčerka Tricia. Richard Nixon, njegova žena Pat in hčerka Tricia. Foto: Reuters Leta 1842 se je rodil slovenski skladatelj Anton Hajdrih, avtor slovite zborovske pesmi Morje adrijansko.
 
Leta 1856 se je rodil slovenski pripovedni pesnik in satirik Anton Aškerc.  

Leta 1908 se je rodila francoska pisateljica, filozofinja in feministka Simone de Beauvoir, avtorica znane knjige Drugi spol. 

Leta 1913 se je rodil Richard Nixon, ki je bil med letoma 1969 in 1974 predsednik ZDA.  

Leto 1957 je britanski premier Anthony Eden odstopil, in sicer zaradi spodletele vojaške zasedbe sueškega prekopa.

Leto 1991 je slovenska vlada objavila memorandum, v katerem je zvezni vladi očitala neučinkovite in zapoznele odzive na srbski vdor v jugoslovanski monetarni sistem. 

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • stanly / 09.01.2017. ob 12:55

    sprava ni mogočee, če govorniki ponavljajo komunistične pravljice in ne omenijo pobojev nedolžnih Slovencev, ki so morali umreti samo zaradi odklanjanja komunizma in domoljubne partizane so komunissti zlorabili za svojo revoluccijo

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano