SiolNET. Siol Plus Na današnji dan
2,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NA DANAŠNJI DAN

"Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan"

2,10

termometer

 | Foto: YouTube
Foto: YouTube

Na današnji dan leta 1991 je bila v Ljubljani na današnjem Trgu republike slovesna razglasitev samostojnosti. Na proslavi, kjer se je zbral celoten državni vrh, je pred parlamentom zaplapolala nova slovenska zastava. 

Formalno je sicer Slovenija postala samostojna že dan prej, 25. junija (na ta dan tudi praznujemo dan državnosti), se pa je v zgodovinski spomin precej bolj vtisnila proslava na Trgu republike.

Kučanov govor

Osrednji govornik na proslavi je bil predsednik predsedstva Slovenije Milan Kučan, ki je v govoru uporabil pozneje velikokrat citirano misel: "Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan."

Predsednik predsedstva Slovenije Milan Kučan pregleduje postroj častne čete na slovesni razglasitvi osamosvojitve Slovenije. Ob njem sta poveljnik častne čete Tone Krkovič in načelnik štaba slovenske Teritorialne obrambe Janez Slapar. | Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije Predsednik predsedstva Slovenije Milan Kučan pregleduje postroj častne čete na slovesni razglasitvi osamosvojitve Slovenije. Ob njem sta poveljnik častne čete Tone Krkovič in načelnik štaba slovenske Teritorialne obrambe Janez Slapar. Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Že pred proslavo, ki je bila v večernih urah, so se proti slovensko-italijanski meji valili tanki reškega korpusa Jugoslovanske ljudske armade (JLA). 

Napad JLA na Slovenijo

Naslednji dan, 27. junija, so napad na slovensko državo začele tudi druge enote JLA, ki so bile nastanjene v Sloveniji in sosednji Hrvaški. Začela se je desetdnevna osamosvojitvena vojna, v kateri so slovenske oborožene sile ubranile državo.

Na slovesni razglasitvi samostojne in neodvisne slovenske države so prvič razvili novo slovensko zastavo. | Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije Na slovesni razglasitvi samostojne in neodvisne slovenske države so prvič razvili novo slovensko zastavo. Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Ameriški pevec

Na današnji dan leta 1956 se je rodil ameriški pevec Chris Isaak.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1243 so Mongoli porazili seldžuške Turke

Leta 1819 je Američan W. K. Clarkson patentiral dvokolo. 

Leta 1824 se je v Belfastu rodil britanski teoretski fizik William Thomas Kelvin

Leta 1843 je Hongkong postal britanska kolonija. 

Leta 1898 se je v Frankfurtu rodil nemški letalski konstruktor Willy Messerschmitt.  

Leta 1936 je poletel Focke-Wulf Fw 61, ki velja za prvi praktični helikopter. 

Leta 1941 je Finska napadla Sovjetsko zvezo, da bi znova zasedla območja, ki ga je morala odstopiti Sovjetom po koncu finsko-sovjetske zimske vojne. 

Leta 1946 so zahodni zavezniki, potem ko je Sovjetska zveza 24. junija začela blokado, vzpostavili zračni most za oskrbovanje Zahodnega Berlina. 

Leta 1953 so aretirali Lavrentija Berijo, nekdanjo desno roko diktatorja Stalina

Leta 1959 so uradno odprli pomorsko pot sv. Lovrenca

Leta 1963 je ameriški predsednik John F. Kennedy med obiskom v Berlinu izrekel znameniti stavek: "Ich bin ein Berliner." Čeprav je želel povedati, da je tudi on Berlinčan, Berliner v narečju pomeni krof. 

Leta 1970 se je rodil ameriški igralec Chris O'Donnell

Leta 1971 se je rodil italijanski motociklist Max Biaggi

Leta 1980 se je rodil ameriški igralec Jason Schwartzman

Leta 2000 je bil narejen celotni načrt človeškega genoma, ki je zahteval raziskavo več kot treh bilijonov biokemičnih sporočil človeškega DNK.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin