Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Sobota,
6. 6. 2015,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Veronika Podgoršek varanje ljubimec homoseksualnost

Sobota, 6. 6. 2015, 14.02

8 let

Moj mož ima ljubimca

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

O nezvestobi je bilo že marsikaj povedanega in napisanega. Hočemo ali nočemo je nekako stalna tema med ljudmi.

Nezvesta dejanja po eni strani prebujajo in spodbujajo željo, hrepenenje, fantazije, po drugi strani pa povzročajo strah, jezo, frustracije, nemoč in velikansko bolečino, in to pogosto vsem vpletenim posameznikom, ko so enkrat razkrita. Če posameznik namreč odprto in odkrito ob svojem stalnem partnerju ali partnerici menjuje partnerje ali partnerice, to namreč ni nezvestoba.

Kot rečeno, ko je zvestoba enkrat razkrita, v največ primerih povzroči pravo travmo. Začne se prava bitka. Če že ne na zunaj z neprijetnim in nepravičnim primerjanjem s tretjo osebo v trikotniku, pa vsaj navznoter v osebnih bitkah s samim seboj in partnerjem.

Dvojni standardi in dojemanje nezvestobe Še danes smo pogosto priča dvojnim standardom pri dojemanju nezvestobe. Za moške se še danes pogosto verjame, da so frajerji, če imajo poleg žene še kakšno ljubico. Priča smo celo hvalisanju očetov pred lastnimi sinovi, medtem ko je nezvestoba za ženske nesprejemljiva.

V nasprotju z odkritim govorjenjem o nezvestobi med heteroseksualnimi moškimi veljajo homoseksualna razmerja za nekaj najbolj prikritega, nekaj, o čemer se ne govori in ne hvali. Pa čeprav je gejevska scena vedno večkrat prikazana kot moderna, saj jo pogosto videvamo v večernih nanizankah in filmih.

Ko ženska odkrije, da ima partner ljubimca Kaj se zgodi, ko ženska odkrije, da ima njen partner ljubimca? Ta afera povzroči prave frustracije. Čeprav sta bolečina in občutek izdaje podobna kot pri heteroseksualnih aferah, ima tukaj prevarana partnerica še dodaten občutek nemoči. Verjame, da izgublja bitko, saj se bori proti nepremagljivemu nasprotniku.

Zelo je prizadeta tudi samozavest, saj prevarana partnerica začuti, da s svojo ženskostjo ne more premagati partnerjeve spolne naravnanosti. Nekaterim po drugi strani to spoznanje prinese tudi občutek olajšanja, saj v nasprotju s heteroseksualnimi aferami lahko rečejo, da s tem nimajo prav ničesar, in varajočega pošljejo na primer na terapijo.

Ljubljenje dveh žensk ali ljubljenje dveh moških Je pa zanimivo to, da ljudje ljubljenje dveh žensk sprejemajo ter imajo za veliko boj kot seksualno in seksi kot ljubljenje dveh moških. To namreč pri mnogih vzbuja pravi gnus, jezo in pa tudi strah, zato je latentne oziroma prikrite homoseksualnosti tudi v slovenskih družinah ogromno.

Mnogi se sprašujejo, ali je homoseksualnost oziroma biseksualnost motnja ali zgolj stvar izbire. Čeprav je stroka ne uvršča med motnje, so mnenja tudi med strokovnjaki še vedno deljena, prav tako ali še bolj pa med preostalimi ljudmi. Dejstvo je, da se ljudje spreminjamo, in raziskave kažejo, da posameznik lahko začuti privlačnost istega spola kadarkoli v življenju, tudi če tega prej ni zaznal.

Več vzrokov, ki moške vodijo k ljubimcem Drugo vprašanje je, zakaj se moški zatekajo k ljubimcem. Na to vprašanje ni enega samega odgovora. Vzrokov je seveda ogromno, velikokrat pa gre za raziskovanje in željo po doživetju nečesa novega, razburljivega.

Po poročanju moških je eden izmed vzrokov to, da je analni predel za njih izredno erogena cona, o kateri si ne upajo govoriti s partnerico, zato ostanejo nepotešeni. Zavedati se je namreč treba, da je spolnost moškemu tako pomembna, kot je ženski komunikacija! Drugi moški jih zato razumejo, točno vedo, kaj jih vzburja, zato se med seboj tudi dobro zadovoljijo.

So krive tudi ženske? Ob tem se lahko vprašamo, zakaj si moški o svojih željah in fantazijah ne upajo spregovoriti s svojimi partnericami. Naša družba zares postaja vse bolj feminizirana in ne moremo mimo tega, da so ženske danes malo preveč mačistične, samozadostne. Želijo pokazati, da zmorejo vse same in da ob sebi ne potrebujejo moških.

To je seveda zgolj druga skrajnost preteklosti, ki pa žensk seveda ne osrečuje. Ženska namreč še vedno v sebi išče moškega, ki bi zanjo poskrbel v smislu čustvenosti, ji pomagal, stal ob strani in bil njen "princ".

Videti je, da smo na drugi strani priča pomanjkanju "pravih" moških! Pravi moški seveda obstajajo, le ženske jim morajo spet dati priložnost, moški pa si morajo dovoliti biti moški. Dogaja se namreč, da danes ženske moške zaprosijo za roko, se ne želijo vezati in predati … Menim, da morajo ženske ponovno najti ženskost v sebi in si dovoliti ženstvenost, milino, seveda ob zavedanju, da zmorejo preživeti same. Tega se današnji moški močno zavedajo, kar pa seveda ni in ne bi smelo biti opravičilo za skakanje čez plot.

Nezvestoba je napačno reševanje težav Vseeno pa ob razkritju tega, da mož ženo vara z moškim, (terapevtsko) pomoč potrebujeta oba. Razkritje afere je namreč nekaj ekstremno bolečega za oba, seveda za vsakega na drugačen način, tudi zaradi drugačnega tipa nezvestobe. Predvsem gre za bolečino prikrivanja, uničeno pa je tudi zaupanja. Sam proces okrevanja pa je vedno individualna stvar.

Dejstvo je, da je nezvestoba napačen način reševanja težav, saj povzroči le še dodatne in pogosto veliko težje rešljive težave, kot ste jih imeli v odnosu prej. Raziskovanje in odkrivanje nečesa novega nista vredna tega, kar lahko izgubite, ko verjamete, da z eksperimentiranjem nekaj pridobite.

Ne spreglejte