Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Torek,
28. 3. 2017,
20.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

odnosi otroci starši družina kolumna Veronika Podgoršek

Torek, 28. 3. 2017, 20.52

6 let, 6 mesecev

Lepo, a težavno starševstvo

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

odnos partnerja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tako kot številna druga področja je tudi starševstvo vse prevečkrat opisano zgolj s pozitivne plati. Zaroka, poroka, otroček, dva ali več, hišni ljubljenček in sreča je popolna. Vse premalokrat se iskreno govori o povsem običajnih stvareh, s katerimi se spoprijemajo številni pari, ki postanejo tudi starši.

Iz terapevtske prakse opažam, da težave v partnerstvu velikokrat izvirajo že iz samega začetka partnerske zveze. Takrat ste zaslepljeni od ljubezni in verjamete, da nečesa, kar ste pri partnerju sicer opazili in vas moti, v prihodnosti ne bo več, da bo to izginilo ali se spremenilo.

Žal pa je ostalo. Ostalo ter postajalo zmeraj večje in zmeraj bolj boleče. Takrat majhna zamera ali majhne zamerice, ki so bile kot snežinke, pa jih niste izrekli oziroma niso bile slišane, so postale velika snežna kepa nezadovoljstva. 

Drugo zares kritično obdobje prej morda zelo srečnega in dobrega partnerstva je prihod novorojenčka. Mnogo partnerskih odnosov se močno skrha ali začne krhati in skrha skozi leta starševstva. Partnerja pričakujeta, da ju bo otroček še bolj povezal, a ju brez milosti vleče vsakega na svojo stran. Ob tem se mnogi sprašujejo, kako in zakaj.


Preberite tudi: 


Pozablja se na to, da ženska ni "zgolj" mati

Kot že dobro vemo, se je način življenja v zadnjih letih močno spremenil. S tem so se spremenile tudi vloge moškega in ženske. Zakaj to pišem? Zato, ker v mnogo primerih zamere, ki jih ženske svojim izbrancem nikoli zares in povsem ne odpustijo, izvirajo iz nosečniškega obdobja in obdobja novorojenčka. 

Ženska, ki takrat ostane sama in nerazumljena, v sebi začuti, da je bila zapuščena v obdobju, ki je bilo tudi zanjo polno novih izzivov, strahov in nemoči. Ta razočaranja se zarežejo v samo jedro ženskega telesa. 

Prepogosto se pozablja, da danes ženska ni "zgolj" mati, ampak poleg materinstva tudi zaposlena ženska s svojo kariero. In ne nazadnje, roko na srce, se to od žensk danes tudi pričakuje.

Medtem ko se za ženske v tem času življenje za nekaj časa ustavi, moški hodi naprej, kot da se ni nič spremenilo. On še vedno opravlja svojo vlogo – skrbi za finančno varnost. A neizpodbitno dejstvo je, da se je spremenilo prav vse. In to za oba!

"Prepogosto se pozablja, da danes ženska ni 'zgolj' mati, ampak poleg materinstva tudi zaposlena ženska s svojo kariero." | Foto: Thinkstock "Prepogosto se pozablja, da danes ženska ni 'zgolj' mati, ampak poleg materinstva tudi zaposlena ženska s svojo kariero." Foto: Thinkstock

Starši, ne pozabite nase in na vaju!

Nov član družine zahteva popolno reorganizacijo vlog. Partnerja sta postala TUDI starša in s tem skrbnika. Če sta včasih skrbela vsak zase in drug za drugega, je zdaj treba poskrbeti še za nebogljeno dete ter čez čas za prve korake, samostojno hranjenje, trmastega upornika, postavljanje meja, učenje in domače naloge, govorilne ure in razvažanje po interesnih dejavnostih.

Ob vsem tem je treba poskrbeti še za neizbežne in različne otroške bolezni, urejenost doma ter prehrano. Če prej ni bilo tako in sta se prehranjevala bolj ali manj zunaj oz. bolj na hitro, prihod novorojenčka, njegovo razvijanje in odraščanje spremenijo tudi to. Ob vsem tem pa ne smete pozabiti nase in na vaju!

Ob tem se ženskam zmeša

Veliko žensk ima poporodno depresijo. To pa ni kar tako in tudi ne prihaja od kar nekje! Ženske prepogosto ob teh ogromnih spremembah ostajajo zelo same. Spremenilo se jim je telo, vstajajo ponoči, poslušajo neutolažljiv jok, trenirko imajo pobruhano z mlekom ali kašico, ob tem pa utrujene ostajajo same doma.

Sprva sicer marsikatera komaj čaka obdobje brez službe, a kaj hitro se to spremeni v obdobje, ko komaj čakajo na ponovni odhod na delovno mesto, da se bodo lahko znova uredile ter si povrnile občutek vrednosti in miru. Noro, toda resnično. Saj veste, še danes je marsikje tako, da moški, ko pride domov, potrebuje počitek, saj je delal. 

Ženska je bila vendarle doma. In ob tem se ženskam zmeša. Neizpodbitno dejstvo je, da starševstvo ni le to, da otroka nekam peljete ali mu nekaj kupite. Denar tukaj odpade. Tako pri otroku kot pri ženskah, partnericah, ženah, materah. Vsekakor pa je lahko tudi obratno. Tudi moški se lahko znajdejo v takšnem položaju, a bistveno, bistveno manjkrat. Vendar tisti moški, ki so očetje v pravem pomenu besede, nikoli več ne dojemajo starševstva kot samoumevnega in preprostega.

"Sprva marsikatera komaj čaka na obdobje brez službe, a kaj hitro se to spremeni v obdobje, ko komaj čakajo na ponoven odhod na delovno mesto." | Foto: Thinkstock "Sprva marsikatera komaj čaka na obdobje brez službe, a kaj hitro se to spremeni v obdobje, ko komaj čakajo na ponoven odhod na delovno mesto." Foto: Thinkstock Otroci partnerski odnos okrepijo ali pa skrhajo

Dejstvo je, da lahko otroci v partnerski odnos dveh usklajenih in ljubečih partnerjev prinesejo ogromno, ogromno veselja in radosti. V partnerstvu, kjer so že pred prihodom novorojenčka ali samo zanositvijo vladale težave, pa se te v večini primerov le še stopnjujejo.

Zato nikakor ni dobro imeti otroka z namenom, da vaju bo ta povezal in zgladil vajine težave. Ne, v tem primeru se bodo težave le še povečevale. Če vama težav ni uspelo reševati sproti, ko sta bila še sama in partnerja, vama jih ne bo niti pozneje, saj starševstvo prinaša potrebo po še večji usklajenosti in reševanju nastalih težav.

Čeprav starševstvo nikakor ni lahko, ob tem pa je močno odvisno tudi od samega značaja otroka, je ob usklajeni porazdelitvi prav vseh vlog med dva vse precej lažje. Pa ne zgolj lažje, bistveno je, da ob vseh frustracijah, ki jih v posamezniku vzbuja in prebuja otrok, dva ob tem skupaj rasteta, se razvijata in si predvsem stojita ob strani.

Se razumeta, si pomagata in v skrbi za svoje otroke delujeta usklajeno. Ob takem partnerstvu je čustvena povezava partnerjev čedalje globlja, v takem starševstvu pa se najbolje razvijajo tudi otroci. Saj veste: srečen partner pomeni srečnega starša in tudi srečnega otroka!

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte