Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
13.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

taborniki

Torek, 12. 8. 2014, 13.04

7 let, 12 mesecev

Tabornike na čelo države? "Absolutno."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi tabor, na katerem je bila, jo je prevzel. Danes je, kot pravi 26-letna tabornica, "pečena". "Pri tabornikih se naučiš stvari, ki ti pridejo zelo prav v življenju in na profesionalni poti," pravi.

Zveza tabornikov Slovenije med 11. in 15. avgustom gosti 40. svetovno skavtsko konferenco, ki je največji mednarodni dogodek v Sloveniji nasploh. Kot prostovoljka na konferenci pomaga tudi 26-letna Nina Kušar, ki je tabornica že 14 let.

Od prvega taborjenja do prve odgovornosti Vse se je začelo s taborjenjem, ki se ga je udeležila prvo poletje po tem, ko so se z družino preselili iz Ljubljane. "Soseda je bila tabornica in sem šla z njo na taborjenje z grosupeljskimi taborniki. Povsem me je prevzelo," je povedala Nina, ki je bila takrat stara 12 let. Naslednje leto se je na tabor vrnila in postala tudi članica. Hitro je začela prevzemati tudi nekatere odgovornosti, najprej na lokalni ravni, nato pa je dobila tudi priložnost, da se je udeležila nekaterih mednarodnih dogodkov, tako taborov kot konferenčnih dogodkov.

Kar velja pri tabornikih še posebej izpostaviti, je to, da njihovo celotno delo temelji na prostovoljstvu. Tudi na letošnji svetovni konferenci, ki poteka na Gospodarskem razstavišču, sodeluje kar 200 prostovoljcev.

Čas, ki ga taborniki namenijo za tedenske sestanke in različne projekte, se težko meri. Predvsem takšen projekt, kot je svetovna skavtska konferenca, je po Nininih besedah velik časovni, pa tudi energijski zalogaj. "Vendar je na koncu vse poplačano, ko vidimo, da smo zelo pozitivno predstavili Slovenijo in da se bo zato marsikdo sem še vrnil," je dejala.

Taborništvo ji je odprlo vrata Prostovoljstvo pa ni edina taborniška vrlina. Kot je povedala Nina, sta jo najbolj prepričala dobra družba in pridobivanje izkušenj. "Pri tabornikih se naučiš stvari, ki ti lahko potem zelo prav pridejo v življenju in na profesionalni poti. Meni je taborništvo odprlo vrata. Tudi trenutni delodajalec je marsikatero veščino, ki sem se je naučila pri tabornikih, prepoznal kot zelo koristno tudi na mojem delovnem mestu," je pojasnila tabornica.

K tabornikom se sicer lahko pridruži kdorkoli. Starostnih omejitev ni, vsak je dobrodošel. "Nekateri so imeli čast spoznati gospoda Miloša, ki je bil tabornik do 99. leta," je povedala Nina, ki je prepričana, da lahko vsak nekaj prispeva k temu, da uresničuje poslanstvo tabornikov.

Vzgoja odgovornega aktivnega državljana, ki družbi vrača tisto, kar je od nje dobil Najpogosteje se sicer tabornikom pridružijo otroci in najstniki, pa tudi študenti oziroma vsi, ki so pripravljeni deliti taborniške vrednote, kot so prijaznost, prijateljstvo, zanesljivost in odgovornost.

"Mi vzgajamo odgovornega državljana, ki bo v zgodnji odrasli dobi ali pa že v najstniških letih začel prevzemati neko odgovorno vlogo v družbi. Da bo začel spreminjati stvari v svojem okolju, ki mogoče niso najboljše, pa se jih da spremeniti. Vzgajamo odgovornega aktivnega državljana, ki družbi vrača tisto, kar je od nje dobil," je pojasnila Nina.

Vse te vrednote so lahko tudi razlog, da so starši bolj mirni, če se odločijo, da svojega otroka pošljejo k tabornikom. Nina meni, da je v trenutnih razmerah, v katerih odraščajo otroci, najpomembneje, da jih potegnemo stran od računalnikov, televizij ter drugih ekranov in naprav.

Na aktivnostih pri tabornikih so otroci tako zaposleni, da pozabijo na vse ekrane, ki jih sicer uporabljajo.

Taborjenje – vrhunec taborniškega leta Srečanja tabornikov na lokalni ravni potekajo tedensko, med šolskim letom pa organizirajo tudi različne izlete, na primer zimovanja. Vrhunec taborniškega leta pa je po Nininih besedah taborjenje, ko gredo taborniki za teden ali dva v naravo, kjer se taborniki tudi najbolje počutijo. Tam v praksi utrjujejo znanje, ki so ga dobili med letom.

Določena imajo na primer dežurstva in otroci se s pomočjo tega učijo odgovornosti. "Tisti, ki so dežurni za kuhinjo, pomagajo v kuhinji, tisti, ki so dežurni za ogenj, morajo paziti, da ogenj ne ugasne, sicer gremo vsi domov," je pojasnila Nina in dodala, da skozi vse te aktivnosti gradijo celotno osebnost posameznika.

Tabornike na čelo države Ob vsem tem ne moremo mimo vprašanja: Ali ne bi bilo morda koristno, da bi imeli tabornike na čelu države? Nina jasno odgovarja: "Asolutno."

Tistim, ki menijo, da gre za drago dejavnost, Nina sporoča, da so po njihovih izkušnjah daleč najcenejša obšolska dejavnost. Vsi se tudi zavedajo težav, s katerimi se soočajo starši, zato lokalna vodstva vedno poskušajo pomagati.

"Enkrat tabornik, vedno tabornik" Na vprašanje, ali bo tudi ona tabornica za vedno, kot je bil gospod pri 99 letih, je Nina odgovorila: "Mislim, da sem kar 'pečena'. Enkrat tabornik, vedno tabornik. Tudi če nisi aktiven in ne delaš določenega števila ur na teden. Vsi se bomo vedno z veseljem vračali v svojo lokalno enoto ob taborni ogenj in poleti na taborjenje. Ni dvoma," je sklenila nasmejana tabornica.

Ne spreglejte