Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2018,
19.09

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Nazaj v šolo samostojnost taborniki

Torek, 21. 8. 2018, 19.09

3 leta, 8 mesecev

Kako otroka naučiti samostojnosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Če se starši sprašujejo, kako lahko pomagajo svojemu otroku na poti samostojnosti, je priključitev k tabornikom še kako dobrodošla. Čas, preživet v naravi, je neobremenjen z družbenimi omrežji in elektronskimi napravami. Otroci se na takšen način ne naučijo zgolj preživetja v naravi, temveč tudi razvijejo čut za odgovornost in pomoč.

V naravi je pomemben red, otroci pa se učijo v taborih tudi discipline. ''Nobenega interneta, telefonov. Otroci so sami, postanejo samostojni. Povezujejo se z naravo in znajo z njo živeti ter tudi preživeti,'' je povedala Vesna Dragolić, vodnica voda Vrabčki. 

Od kuhanja do pranja oblačil

Budilka v taboru zazvoni že zgodaj zjutraj, zatem pa sledi telovadba, zajtrk in čiščenje šotorov. Otroci si pri tem tudi sami zložijo obleke in pripravijo nahrbtnike. "Če nimaš pospravljenega šotora, ti vse zmečejo ven," je o disciplini povedal udeleženec tabora v naravi.

Otroci se v sožitju z naravo naučijo tudi osnovnih kuharskih veščin.  | Foto: Planet TV Otroci se v sožitju z naravo naučijo tudi osnovnih kuharskih veščin. Foto: Planet TV Otroci na takšen način postanejo samostojni preživetja v naravi, pomagajo pa tudi v kuhinji, pri pranju oblačil in pomivanju posode, naučijo se ločevati odpadke. Ključnega pomena pa je tudi vzgoja medsebojnega spoštovanja in razvoju občutka za pomoč sočloveku. 

''Zaradi tabora sem znal skuhati golaž tudi svoji družini''

Tudi hrana in kuhinja je prilagojena naravnemu okolju. Včasih je omejena celo s pripomočki. "To je posebna kuhinja z idealnim pogledom," je še dodala kuharica v taboru. 

 "Na svojem prvem taboru leta 1993 sem se naučil skuhati krompirjev golaž. Kar nekaj let sem ga v življenju kuhal za svojo družino,'' je povedal voditelj Tine, ki je obujal spomine na svoje prvo taborjenje v otroških letih. 

Otroci se na taboru spoznajo tudi z zdravilnimi rastlini in veščinami preživetja v naravi.  | Foto: Planet TV Otroci se na taboru spoznajo tudi z zdravilnimi rastlini in veščinami preživetja v naravi. Foto: Planet TV

Taborniki v naravi spoznavajo zdravilne rastline in se učijo preživetja v naravi. Ob bližini vode lovijo tudi ribe in se učijo vožnje s kanuji. 

Gost oddaje Poletni Dan. je bil tudi Laris Žurga iz Šole preživetja, opozoril je na ključne stvari, ki so v preživetju v naravi še kako pomembne.
 

Pogovor pa je tekel tudi o obvezni opremi, ki jo moramo pred taborjenjem v naravi vzeti s sabo.

 

Ne spreglejte