Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

prostovoljstvo

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 7.40

8 let

Študent, ki z idejo iz Španije povezuje generacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dejan Štemberger iz Dobravelj se je s prostovoljnim delom srečal v srednji šoli, ko je pripravljal ustvarjalne delavnica za otroke v Mladinskem centru Nova Gorica.

Povsem pa se je zanj zagrel po tem, ko je leta 2006, po končani srednji šoli, kot član Evropske prostovoljne službe za devet mesecev odšel v majhno špansko vasico Vivares. Tam je vodil ustvarjalne delavnice za otroke in mladino, kino, pomagal pri različnih dogodkih, bil koordinator prevajalec, sodeloval pri pripravi večdnevnih taborov. Vodil je tudi glasbene delavnice, saj je glasbenik, ki igra na skoraj eksotično glasbilo, melodično tolkalo hung drum.

Po vrnitvi iz Španije je študiral na fakulteti za socialno delo v Ljubljani, kjer je nadaljeval prostovoljstvo v Mladinskem centru Zalog, na osnovnih šolah, kjer je pripravljal delavnice na temo drugačnosti, leta 2010 pa se je kot prostovoljec pridružil Slovenski Filantropiji.

Center naj med sabo poveže ljudi Spodbujen s prvimi izkušnjami prostovoljca, predvsem pa izkušnjo v Španiji, kjer je dodobra spoznal pomen medgeneracijskega sodelovanja, je začel resno razmišljati, da bi tudi v Vipavi ustanovili dnevni center za mlade in starejše, v katerem bi krepili medgeneracijske vezi. "V Vipavi, kjer živi več kot dva tisoč ljudi, imamo precej institucij, ki jih obiskujejo različne generacije, od najmlajših do najstarejših – vrtec, osnovno šolo, škofijsko gimnazijo, Zavod Cirius za otroke s posebnimi potrebami, dom starejših občanov, društvo upokojencev … A ni bilo prave povezave in sodelovanja med njimi," pravi Dejan Štemberger o motivu za ustanovitev dnevnega centra medgeneracijskega povezovanja.

Od besed k dejanjem Ker ni bil povsem prepričan, ali bo v Vipavi interes za takšen projekt, se je odločil, da naredi anketo. Med stotimi anketiranci sta le dva bila proti. To ga je dokončno spodbudilo, da pod okriljem Slovenske Filantropije obiščejo vipavskega župana in se poskušajo dogovoriti za ustrezen prostor ter tako v okviru projekta Hiša Sadeži družbe po Murski Soboti odprejo še drugi takšen center v Sloveniji. Občina Vipava je za Hišo Sadeži družbe Vipava našla primerno lokacijo z dvema večjima prostoroma v objektu stare šole, ki so jo namenu predal 23. januarja letos. V prvem prostoru, velikem okrog 60 kvadratnih metrov, so s prostovoljnim delom uredili dnevno in računalniško sobo, v drugem pa kuhinjo.

Glede financiranja centra Štemberger pove, da je občina Vipava prostore centru oddala v brezplačen najem, njegovo delovanje pa financirajo tudi s prijavami na razpise ministrstva za delo, prijavljajo pa se tudi na občinske razpise.

Vsi smo sadeži družbe "Za zdaj so v njem predvsem mlajši obiskovalci, starejši kot da so še malo zadržani. So se pa zelo zagreli za računalniško delavnico, pa tudi za tečaj francoščine, ki smo ga pripravili pred kratkim," pravi Štemberger. S svojim zelo melodičnim glasbilom hung drum tudi sam v centru pripravlja glasbene delavnice.

Načrti 26-letnega absolventa socialnega dela? "Zdaj je na vrsti diploma. Želim, da center v Vipavi zaživi, dobi čim več uporabnikov, ki bi se vsestransko vključili v življenje lokalnega okolja. Slogan našega centra sporoča, da so smo sadeži družbe vsi, tako mladi kot stari."

Ne spreglejte