Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prostovoljstvo

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 9.38

8 let

Rosno mlada gurujka prostovoljstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medina Jagurdžija z Jesenic je na natečaju Prostovoljec leta Mladinskega sveta Slovenije postala naj prostovoljka v kategoriji do 19 let. Dopolnila jih je pred dvema tednoma.

Skromno, a odločno dekle z Jesenic nosi v sebi ogromno moč. Laskavo priznanje, za katerega jo je predlagalo Človekoljubno dobrodelno društvo UP Jesenice, s katerim sodeluje zadnjih pet let, je prejela, ker je organizirala in vodila več delavnic s področja medgeneracijskega sodelovanja, medkulturnega dialoga in prostovoljstva. Sodelovala je tudi v več humanitarnih projektih za otroke iz Bosne in Hercegovine.

Beguncem je pomagala že kot otrok

Prostovoljstvo je del Medininega življenja, odkar je naredila prve korake. "Najprej sem začela pomagati vrstnikom z učnimi težavami, otrokom iz soseske, ki so bili brez igrač in oblačil …"

Najbolj sta se njen čut za pomoč drugim in solidarnost izrazila, ko je po Bosni in Hercegovini divjala vojna. "Takrat se je bilo treba aktivirati in organizirati čez noč. Številni begunci so bili veseli vsakršne pomoči."

"Medina je zelo zgodaj začela delati pri projektih z otroki, pri čemer je pokazala visoko stopnjo razumevanja integracije ter psihologije otroka, brez težav se spusti na njihovo raven. Ima jasno začrtane cilje in prostovoljske smernice.

V petih letih je kot prostovoljka postala kar prava mnenjska voditeljica, učiteljica mnogih. Je izjemno solidarna in izhaja iz družine, kjer so pomoči potrebnim od nekdaj pomagali, še posebej med vojno v BiH. Tudi zato se je s prostovoljstvom srečala že kot otrok," je o Medininem prostovoljstvu povedala Faila Pašić Bišić, predsednica jeseniškega društva Up, ki je Medino predlagala na natečaj za naj prostovoljca.

Prostovoljstvo je vez med posamezniki

Prostovoljstvo je za to posebno dekle "izredno pomembna vez med posamezniki, ki si želijo sooblikovati in soustvarjati pravičen svet, ne da jim je treba na to čakati oz. se ukvarjati z birokratskimi posli". Zanjo je to "akcija, zdaj in tu, ki se je lahko udeleži vsakdo, ne glede na starost, spol, socialno ali družbeno ozadje. Prostovoljstvo je svet pravičnosti, poguma, motivacije in tudi končnega rezultata, spremembe".

Izobraževanje je vstopnica za prihodnost

"Sem preprosto dekle, s primorsko dušo, ki kot tihi morski val poskuša narediti korak k boljšemu življenju sebe in drugih. Izobraževanje je moja vstopnica v prihodnost, zato bom po končanem izobraževanju na gimnaziji šolanje nadaljevala na eni izmed slovenskih fakultet, ki mi bo omogočila stopiti v svet modnega oblikovanja," Medina opisuje jasno začrtano pot za prihodnost.

Želim si poguma in moči

Po mnenju Medine Jagurdžija je najpomembnejše biti učitelj, motivirati ljudi in jih na tej poti spremljati. "Veseli me, da imam učence, ki mi sledijo."

Tudi v načrtih za prihodnost je skromna, a odločna, in natančno ve, kaj želi: "Želim si predvsem poguma in moči. Da bom znala opozarjati na razlike, diskriminacijo, nepravičnost. Da bom znala opozoriti tudi tiste na najvišjih položajih, da ne delajo prav. Želim si biti del spremembe, ki bo omogočila enake možnosti vsem. Želim si ostati to, kar sem," je v enem prvih pogovorov za medije še povedala Medina Jagurdžija, junakinja za prihodnost.

Ne spreglejte