TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2008,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 10. 2008, 19.11

8 let

Protesti: Kmetje zahtevajo pravične cene za mleko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Luxembourgu so ob robu zasedanja kmetijskih ministrov EU potekale demonstracije kmetov - pridelovalcev mleka, ki zahtevajo pravične cene za odkup mleka.

Mlečne kvote so ena težjih točk v pogajanjih EU pri pregledu skupne kmetijske politike. Ta pregled bo v evropsko kmetijstvo vnesel nekatere spremembe. Kmetje so v Luxembourgu okoli stavbe, kjer zasedajo ministri, s traktorji zaprli ulice. Nekateri protestniki so bili oblečeni v črno-bele preobleke v vzorcu kravje kože in z zvonci, ki jih ponavadi nosijo krave, v rokah opozarjali na svoje zahteve. EU bo mlečne kvote z letom 2015 odpravila EU bo mlečne kvote, ki so določene za vsako posamezno državo, z letom 2015 odpravila. Do takrat naj bi kvote postopoma zviševala, vendar je odprto vprašanje, za koliko, pojasnjuje francosko predsedstvo.

To je le eno izmed odprtih vprašanj v okviru pregleda skupne kmetijske politike (CAP) EU, o čemer bodo ministri govorili v torek, drugi dan zasedanja, in o čemer želi predsedstvo do konca leta doseči politični dogovor. Druga odprta vprašanja so povezana z modulacijo, razvezavo kmetijskih plačil, ki so vezana na proizvodnjo, ter tržnimi intervencijami.

EU dosegla dogovor pri ribiških temah Ministri so sicer dosegli dogovor o staležu rib in celotnem dovoljenem ulovu za leto 2009 v Baltskem morju, o ribolovnih možnostih za leto 2009 v Črnem morju, o staležu globokomorskih rib za leti 2009 in 2010 ter o mednarodni komisiji za ohranitev atlantskega tuna, pri čemer je nujna previdnost.

Predsedujoči, francoski kmetijski minister Michel Barnier, je po zasedanju povedal, da so ministri s soglasjem dosegli dogovor o omenjenih ribiških področjih, Evropski komisiji pa so podelili mandat, saj bo zastopala unijo v mednarodni komisiji za ohranitev atlantskega tuna, ki bo zasedala v Marakešu konec novembra.

Brez moratorija na ribolov modroplavutega tuna Barnier je dejal, da bodo pri iskanju rešitve za modroplavutega tuna potrebni strožji upravljavski ukrepi in bolj previden pristop. Moratorija na ribolov tuna ministri niso izglasovali, ampak so se zavzeli za boljši nadzor in izboljšano upravljanje s staležem. "Potrebna je kolektivna disciplina vseh ribičev v Sredozemlju, ne le evropskih," je pri tem poudaril Barnier.

Medtem pa je evropski komisar za ribištvo Joe Borg opozoril, da se čas rešitev te vrste izteka. Spomnil je na presežene zmogljivosti pri lovu, na nujnost skrčenja obdobja ribolova ter večjega nadzora v trgovski verigi. Da je zadeva problematična, je spomnila tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace. Ribolov modroplavutega tuna bi morali po njihovem mnenju prepovedati, vse dokler določene države ne bodo prenehale nezakonitega ribolova.

Zaskrbljujoč položaj globokomorskih vrst Resno situacijo je Barnier omenil še pri globokomorskih vrstah, posebej glede morskega psa. Položaj je izredno zaskrbljujoč, je poudaril predsedujoči in dodal, da se znanstveniki zavzemajo za prepoved lovljenja te vrste, zato bo ciljno lovljenje morskega psa v globokem morju prepovedano, zaradi stranskega ulova pa bo dovoljena le minimalna količina ulova.

Francosko predsedstvo nocoj nadaljuje pogovore z vsako posamezno članico EU o pregledu skupne kmetijske politike (CAP) EU. O tem namreč želi predsedstvo doseči dogovor še letos, v pogajanjih pa je odprtih še precej vprašanj. Barnier bo opravil tudi pogovor s slovenskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztokom Jarcem.

Ne spreglejte