SiolNET. Posel danes Novice
2,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tibor Šimonka se vrača v SIJ

2,51

termometer

Tibor Šimonka
Foto: STA

Nekdanji prvi mož Slovenske industrije Jekla (SIJ) Tibor Šimonka se vrača v upravo največje domače jeklarske skupine.

Vanjo ga je včeraj imenoval nadzorni svet SIJ, ki ga vodi Evgenij Zverev. V upravo SIJ se vrača tudi Igor Malevanov, nekdanji prvi finančnik, ki je zaradi spora med lastnikoma SIJ, bratoma Evgenijem in Andrejem Zubickim, lani spomladi odstopil s položaja. Upravo, ki bo po novem štiričlanska, še naprej vodi Andrej Zubicki, mlajši od obeh bratov. 

Tako Šimonka kot Malevanov veljata za kader Andreja Zubickega.

Po SIJ odšel v Perutnino Ptuj

Šimonka, nekdanji dolgoletni predsednik uprave SIJ, je s položaja odstopil leta 2014. Takrat je kot razlog navedel razhajanja z večinskim lastnikom pri smeri razvoja skupine in njenih jedrnih družb. 

Na zadnji skupščini je oblast v SIJ uspelo utrditi Andreju Zubickemu. Na zadnji skupščini je oblast v SIJ uspelo utrditi Andreju Zubickemu. Foto: STA Po tem, ko je SIJ prevzel Perutnino Ptuj, so ga Rusi v začetku leta 2016 postavili za predsednika uprave te družbe. 

"Tiborju Šimonki še naprej nemoteno teče mandat predsednika uprave Perutnine Ptuj," so sporočili iz SIJ.

Kaj je razlog za zadnje menjave, še preverjamo.

Po nekaterih informacijah gre za dodatno zaostrovanje v sporu med bratoma Zubicki, ki se po smrti očeta Borisa ne moreta dogovoriti o razdelitvi premoženja znotraj ruske skupine IMH, del katere je tudi SIJ.

Preberite še: Kaj v ruskem spopadu za SIJ dela šef Geoplina?

Kaos pri upravljanju SIJ

O kaosu pri upravljanju SIJ priča tudi podatek, da je družba v zadnjih desetih dneh izpeljala dve skupščini. Na drugi, ki je bila v začetku tedna, je podjetje Dilon, prek katerega brata Zubicki obvladujeta SIJ, razveljavilo sklepe, sprejete na prvi skupščini. Vsebina teh sklepov ni javno znana. 

Kot smo že poročali, razprtije v družini Zubicki že nekaj časa skrbijo tudi banke upnice in Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja 25-odstotni delež države v SIJ.

Slovenska industrija jekla Foto: STA

Krovni upravljavec državnega premoženja, ki ga vodi Lidia Glavina, je že v začetku leta od Andreja Zubickega zahteval pojasnila o dogajanju v SIJ. Javno je opozoril, da korporativno upravljanje, ki je vsak dan podrejeno klicem iz Moskve, ni skladno s slovensko zakonodajo. V SDH si že nekaj časa prizadevajo tudi za sklenitev delničarskega sporazuma z Rusi. 

SDH že nekaj časa otežuje tudi namere SIJ po oddelitvi Perutnine Ptuj iz skupine, saj jo pogojuje z odkupom četrtinskega državnega deleža v SIJ. To so od Andreja Zubickega ob izdaji obveznic, s katerimi so financirali nakup Perutnine, zahtevali tudi financerji SIJ. 

Zakaj SDH na skupščini ni glasoval 

Na skupščini SIJ, ki je bila v začetku tedna, se je tako SDH vzdržal glasovanja o imenovanju novih članov nadzornega sveta, ki so jih predlagali Rusi. Med novoimenovanimi je bil tudi predsednik uprave Geoplina Boštjan Napast

Boštjan Napast je po naših informacijah v pogovorih z Andrejem Zubickim izrazil pripravljenost vstopiti v upravo SIJ. Boštjan Napast je po naših informacijah v pogovorih z Andrejem Zubickim izrazil pripravljenost vstopiti v upravo SIJ. Foto: Ana Kovač "Zaradi izvedbe univerzalne skupščine ni bilo mogoče izvesti vse potrebne kadrovske postopke za preverbo imenovanih," so odločitev, da se glasovanja vzdržijo, utemeljili na SDH. "Ne glede na navedeno pa smo glasovali za odpoklic članov nadzornega sveta, predstavnikov večinskega lastnika," so dodali. 

Na vprašanje, pod kakšnimi pogoji bodo podprli oddelitev Perutnine Ptuj iz skupine SIJ, so na SDH odgovorili, da tega postopka ne komentirajo.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin