SiolNET. Posel danes Novice
5,57

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Slovenska Costella na žrtvenem oltarju spopada za Agrokor

5,57

termometer

Costella
Foto: Costella

Pred ponedeljkovim glasovanjem upnikov Agrokorja o dogovoru o prestrukturiranju so medsebojna obračunavanja med nekdanjim lastnikom koncerna Ivico Todorićem in sanacijsko ekipo, ki jo na Hrvaškem imenujejo Borg, dosegla vrhunec. Razkrila so tudi zgodbo o tem, kdo je resnični lastnik malega slovenskega podjetja iz Fare na Dolenjskem.

Več hrvaških medijev je v zadnjih dneh razkrivalo domnevno sporna nakazila Agrokorja v času Ivice Todorića. Obtožujejo ga, da je marca lani nakazal pet milijonov evrov na račun Agrokorjevega podjetja v Švici, nato pa naprej na račun v Dubaju. To je bilo le mesec dni pred tem, ko je Agrokor razglasil bankrot in ga je hrvaška država začela reševati na podlagi posebnega zakona, tako imenovanega Lex Agrokor.

Obtoževanja na račun Todorića gredo še dlje, in sicer da naj bi s tem denarjem financiral svoje potratno življenje v Londonu, kamor je prebegnil in čaka na izročitev Hrvaški. A Todorić se je že odzval, da gre za popolne izmišljotine in konstrukte, ki nimajo nobene podlage v dejstvih.

Ivica Todorić Novice Todorić pet milijonov evrov iz Agrokorja spravil v Dubaju

"Z denarjem v Dubaju smo kupili Costello"

Ivica Todorić Ivica Todorić Foto: STA Denar, ki je bil nakazan v Dubaj, je bil po njegovih besedah namenjen za nakup slovenske polnilnice pijač Costella. Dodal je, da so družbo kupili zato, da bi jo združili z Agrokorjevo Jamnico in ustvarili "absolutno vodilno družbo" v proizvodnji vode v tem delu Evrope.

Da je Costella v lasti Agrokorja, je prvič možno zaslediti v poročilu izrednega člana uprave Mercatorja Gregorja Planteua iz novembra lani.

Planteu je v mesečno poročilo o poslih Mercatorja s povezanimi družbami iz skupine Agrokor zapisal, da je med njimi tudi Costella, s katero je Mercator lani opravil za nekaj manj kot 400.000 evrov poslov.

Uradni kupci Arabci

V slovenskem registru dejanskih lastnikov je kot večinski lastnik Costelle naveden Ali Saeed Omar Alameri iz Združenih arabskih emiratov, predsednik uprave energetske skupine Al Shoumoukh Group.

Costella Vprašanje je, zakaj se Agrokor skriva za arabskim vlagateljem, saj naši neuradni viri zdaj trdijo, da se je že leta 2016 zelo hitro izvedeli, da je resnični kupec Costelle Agrokor.

Spomnimo, da je bila marca tistega leta podpisana pogodba o prodaji tega proizvajalca ustekleničene vode iz Fare na Dolenjskem. Uradno ga je prevzelo podjetje Ardeya Global iz Združenih arabskih emiratov.

V okviru nakupa je vstopilo v lastništvo namesto podjetja Gozdarstvo Grča in od podjetja Heta Asset Resolution (nekdanji Hypo Leasing) pridobilo za okoli pet milijonov evrov terjatev do Costelle.

Costella je sicer v lanskem letu ponovno poslovala slabo. Prihodki od prodaje so se zmanjšali za skoraj polovico na 1,2 milijona evrov, izguba pa je presegla pol milijona evrov.

Posel danes Voda Costella v roke Arabcev

Kadrovske zamenjave v Sberbank

Iz Sberbank so sporočili, da Maxim Poletaev, sogovornik ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška pri vprašanju Mercatorja, ni več drugi človek ruske državne banke. Ostal bo na položaju svetovalca predsednika uprave Sberbank Hermana Grefa.

Poletaev je bil ključni človek Sberbank za pogovore s Hrvaško in Agrokorjem o načrtu prestrukturiranja, po katerem naj bi  dve ruski banki, Sberbank in VTB, postali največji lastnici novega Agrokorja. 

Komentarji

10

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • triglav... / 14.06.2018. ob 18:54 +9 - 1

  Slovenijo bi prodali za nekaj evrov. Kot so jo prodali kolaboranti med II. sv. vojno.

  +9 - 1
 • hrast / 14.06.2018. ob 16:50 +5 0

  Še eno vodo smo prodaji. Pa saj to ni res, da smo tako neumni ali pokvarjeni.

  +5 0
 • hrast / 14.06.2018. ob 16:47 +4 0

  Costella z zelo grenkim priokusom. Barabe!

  +4 0
delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin