Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
10.19

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Sberbank Agrokor Ivica Todorić

Petek, 24. 11. 2017, 10.19

6 let, 5 mesecev

Sberbank blokirala premoženje družine Todorić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Večinski lastnik Agrokorja Ivica Todorić in člani njegove družine so pod vse večjim pritiskom zaradi blokad njihovega premoženja. Največja upnica Agrokorja, ruska Sberbank, je blokirala račune družine v Veliki Britaniji.

Jutarnji list poroča, da je Sberbank uspelo na sodišču v Londonu blokirati račune Ivice Todorića in njegovega sina Anteja v Veliki Britaniji. Zagrebški časnik dodaja, da je ruska banka blokado zahtevala zaradi zadnjega, sto milijonov evrov vrednega posojila Agrokorju, pri katerem je Todorić zastavil tudi zasebno premoženje. Za ta dogovor je pristojno sodišče v Londonu.

Jutarnji list ocenjuje, da je o blokadah govoril tudi londonski sodnik, ko je pojasnil zakaj je določil "samo" sto tisoč funtov varščine, da bi se Todorić branil s prostosti. Ivica Todorić je na Hrvaškem prvoosumljeni za domnevne finančne malverzacije v Agrokorju, za katere je osumljenih še 14 oseb.

Sberbank je sprožila tudi postopek na hrvaških sodiščih, da bi zamrznili še preostali del družinske vile Todorićevih, potem ko je zagrebško županijsko sodišče zamrznilo četrtino posestva, ki je v lasti Ivice Todorića. Časnik navaja, da je Todorić tri četrtine Kulmerjevih dvorov prepisal na svoje otroke.

Kulmerovi dvori, Agrokor, Ivica Todorić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zagrebško županijsko sodišče je zamrznilo vrsto nepremičnin družine Todorić zaradi preiskave o vpletenosti članov družine v domnevne finančne malverzacije v Agrokorju. Poleg deleža Ivice Todorića v Kulmerjevih dvorih ter njegov stoodstotni delež v zasebnem podjetju Agrokor projekti, so blokirali osem računov članov družine v različnih bankah in vrsto kmetijskih zemljišč.

Sodišče v Zagrebu je v preteklih desetih dnevih prav tako blokiralo 2.733 delnic Agrokorja, vredni približno 1,4 milijona kun (187 tisoč evrov), ki jih je imel Ivica Todorić v hrvaški centralni klirinški depozitni družbi. Začasno so blokirali tudi Todorićev stoodstotni delež v podjetju Agrokor Investment B.V., ki je registrirano v Amsterdamu in njegov nizozemski bančni račun.

Časnik še izpostavlja, da je imelo Todorićevo nizozemsko podjetje nekaj več kot 20 tisoč evrov ter 18,6 odstotka delnic Mercatorja, za katere ima zastavno pravico Sberbank. Obveznosti Agrokor Investment naj bi znašale najmanj 151 milijonov evrov, še omenja časnik.

Ne spreglejte