SiolNET. Posel danes Novice
4,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pošta Slovenije izgublja tekmo na Primorskem

4,67

termometer

Intereuropa
Foto: STA

Komu najbolje kaže v boju za nakup Intereurope, največjega logističnega podjetja v državi, in ali lahko sploh še kdo prepreči posel, ki ne bi bil po volji države?

Najvišjo ponudbo za Intereuropo je po neuradnih informacijah oddala britanska logistična družba Xpediator. Za 72-odstotni delež, ki ga prodajajo banke, je pripravljena plačati okoli 115 milijonov evrov (v to je vključenih blizu 70 milijonov evrov posojil), kar je približno deset milijonov evrov več od edinega drugega ponudnika, Pošte Slovenije.

Sprva je bilo sicer predvideno, da bodo v svetovalnem podjetju PWC, kjer vodijo postopek prodaje Intereurope, ponudniku z najvišjo zavezujočo ponudbo dali pravico do ekskluzivnih pogajanj v zadnji fazi postopka. A so se v PWC očitno odločili, da bodo nadaljevali pogajanja z obema.

Vojko Čok, predsednik nadzornega sveta Intereurope Vojko Čok, predsednik nadzornega sveta Intereurope Foto: Mediaspeed Predsednik nadzornega sveta Intereurope Vojko Čok in predsednik uprave Ernest Gortan naj bi bila precej nenaklonjena prodaji in želita po neuradnih podatkih prek državnih bank, ki so med lastniki družbe, doseči ustavitev prodajnega postopka. Nadaljevanje pogajanj z obema ponudnika lahko tako razumemo tudi kot poskus izogibanja morebitnim zapletom, saj je tudi Pošta, ki je v večinski lasti države, dobila možnost za izboljšanje ponudbe.

V pogajanjih bo odločilna le cena. Da bo Pošta zvišala ponudbo, je malo verjetno. Poročali smo že, da poslovanje Pošte tudi zaradi liberalizacije trga poštnih storitev stagnira in je pod hudim pritiskom konkurence. V bodoče jo bodo dodatno obremenili tudi nedavni dogovori s sindikati, s katerimi so tik pred zdajci preprečili množično stavko poštnih uslužbencev.

Intereuropa Posel danes Finale boja za Intereuropo: Pošta proti nekdanjemu britanskemu palčku

Del politike naj bi želel ustaviti prodajo

Za zdaj največje tveganje za prodajo Intereurope predstavlja vse glasnejše nasprotovanje morebitnemu prihodu tujega lastnika.

V državni SID banki, ki jo vodi Sibil Svilan in je ena od največjih lastnic Intereurope, naj bi tako oklevali pri soglasju k podaljšanju moratorija na poplačilo posojil do izteka sporazuma o podaljšanju posojil (MRA). Refinanciranje 64 milijonov evrov posojil je bil sicer eden od pogojev za uspešen zaključek prodajnega postopka.

Zaskrbljenost države je povezana tudi z zemljišči, ki jih ima Intereuropa na območju Luke Koper. Na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, si po naših informacijah prizadevajo, da ta ne bi prešla v roke novega lastnika Intereurope. Če bi jih kupila Pošta, pa bi jih verjetno zadržala.

Britanci že večji od Intereurope

Britanski Xpediator se ukvarja s špedicijo, transportom, logistiko in skladiščenjem. Še pred nekaj leti je bil palček v primerjavi z Intereuropo, zdaj pa je že večji od nje.

Ernest Gortan, predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan, predsednik uprave Intereurope Foto: STA Tako s pridobitvijo novih strank kot s prevzemi je močno okrepil obseg poslovanja. Lani je Xpediator povečal prihodke za kar 54 odstotkov in presegel znamko 200 milijonov evrov. Kot kaže, je dosegel tudi rekordni čisti dobiček.

Največjo rast transportno-logističnih prihodkov so v zadnjem obdobju dosegli na Balkanu in Baltiku. Konec leta 2017 so sicer zaposlovali okoli 700 ljudi v 11 državah, lani ob polletju pa so število zaposlenih povečali na 938.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin