Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2016,
17.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

5

Natisni članek

Abris Capital Paloma

Sreda, 1. 6. 2016, 17.44

6 let, 6 mesecev

Poljaki odstopili od dokapitalizacije Palome

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

5

Paloma | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Sladkogorska tovarna papirja Paloma je danes od namenske družbe iz skupine Abris Capital prejela obvestilo, da namerava odstopiti od pogodbe o dokapitalizaciji družbe v vrednosti 15 milijonov evrov, so sporočili iz Palome.

Kot so sporočili iz Palome, je iz komunikacije mogoče razumeti, da namerava poljski sklad Abris Capital odstopiti od dokapitalizacije in posledičnega prevzema družbe, ker 27. maja 2016, ki je bil določen kot zadnji dan za izpolnitev vseh odložnih pogojev za izvedbo dokapitalizacije, niso bili izpolnjeni vsi odložni pogoji. O morebitnih nadaljnjih podrobnostih bo družba javnost obvestila po prejemu uradnega obvestila o odstopu.

Uprava in nadzorni svet družbe bosta skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem preučila možnosti nadaljnjih korakov v postopku dokapitalizacije, so dodali v Palomi.

Zakaj se je dokapitalizacija ustavila?

Delničarji Palome na čelu s Slovenskim državnim holdingom (SDH) so na januarski skupščini z 99-odstotno večino potrdili sklep, da družbo s 15 milijoni evrov dokapitalizira sklad Abris Capital, ki naj bi nato v naslednjem koraku tudi prevzel podjetje, v katerem ima država prek SDH 71-odstotni lastniški delež.

Paloma | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek

A na skupščinsko odločitev je tožbo vložilo nekaj malih delničarjev, med drugim Nevena Tea Gorjup oziroma njena družba Nevija. Ti namreč menijo, da je bila zavrnjena ponudba slovaškega sklada Eco Invest boljša. Družbi Nevija je uspelo nato iztržiti začasno odredbo za zavarovanje nedenarne terjatve, s čimer so se dokapitalizacijski postopki ustavili. Pozneje je to uspelo še delničarju Arca Capital Bohemia.

Sodišče je sicer po več kot treh mesecih pretekli teden odločilo, da tožbeni zahtevek družbe Nevija zavrne kot neutemeljen in je razveljavilo sklep o izdani začasni odredbi. A očitno je bilo to prepozno, saj bi moralo sodišče za nadaljevanje postopka dokapitalizacije podobno odločiti še v primeru druge začasne odredbe.

Družba Paloma je delniška družba s 140-letno tradicijo proizvodnje in trženja higienskih papirnih izdelkov v Evropi. Podjetje je prisotno na več kot 30 tujih trgih. Letno družba proizvede okrog 68 tisoč ton higienskih papirjev, ki jih predela v toaletni papir, brisače, robčke in serviete za uporabo v gospodinjstvih in za profesionalno uporabo v segmentu zunaj doma.

Ne spreglejte