Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
16.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obveznice obresti

Četrtek, 19. 12. 2013, 16.20

5 let, 2 meseca

Obresti na slovenske obveznice spet presegle pet odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zahtevana donosnost na slovenske obveznice je na sekundarnem trgu danes popoldne spet presegla pet odstotkov, potem ko se je v sredo prvič v devetih mesecih znižala pod to mejo.

Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS ob 15.50 pri 5,02 odstotka, kar je 0,03 odstotne točke nad izhodiščem. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 3,14 odstotne točke.

Danes dopoldne so se obresti na slovenske obveznice sicer še malenkost znižale in so se gibale okoli 4,94 odstotka.

Zniževanje obresti v zadnjih dneh skladno s pričakovanji analitikov Zniževanje obresti na slovenske dolžniške papirje je bilo v zadnjih dneh skladno s pričakovanji analitikov. Ti so namreč napovedovali padec v primeru, da bodo izidi obremenitvenih testov slovenskih bank nakazali, da je Slovenija sposobna sama rešiti težave v bančnem sektorju.

Glede na objavljene izide kapitalske potrebe v zaostrenih razmerah v osmih slovenskih bankah znašajo nekaj manj kot pet milijard evrov, tako Ljubljana kot Bruselj pa sta izrazila prepričanje, da bo lahko Slovenija svoj bančni sistem rešila brez zunanje pomoči.

Država že izpeljala ukrepe za pomoč bankam Država je v sredo po prejemu soglasja s strani Evropske komisije že izpeljala ukrepe za pomoč Novi Ljubljanski banki (NLB), Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in Abanki ter Probanki in Factor banki, ki sta v postopku nadzorovane likvidacije. NLB je dokapitalizirala za 1,551 milijarde evrov, NKBM za 870 milijonov, Abanko za 348 milijonov, Factor banko in Probanko pa za skupaj 445 milijonov evrov.

Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je začel močno zviševati marca, in sicer zaradi špekulacij, da bo Slovenija po Grčiji, Irski, Portugalski, Španiji (za bančni sistem) in Cipru naslednja v vrsti za mednarodno finančno pomoč.

Obrestna mera je tako aprila za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Od tedaj je le redko upadla pod šest odstotkov, prvič po poletju se je to zgodilo sredi novembra.

Ne spreglejte