Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 11. 2010,
9.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 6. 11. 2010, 9.16

7 let, 2 meseca

Obama: ZDA in Indija združene v boju proti terorizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Indija in ZDA so združene v boju proti terorizmu, je v Mumbaiju pred hotelom Tadž, kjer so pakistanski skrajneži v terorističnem napadu pred dvema letoma ubili 166 ljudi, dejal Barack Obama.

Poudaril je, da želi z obiskom kraja napada dokazati "odločenost, da bi ljudem zagotovili varno prihodnost". Obama se je v hotelu vpisal v žalno knjigo, nato pa si je ogledal spomenik žrtvam terorističnega napada.

"Nikoli ne bomo pozabili, kako je svet jokal z Indijo" V napadu, katerega tarča je bil tudi hotel Tadž, je bilo od 26. do 29. novembra 2008 ubitih 166 ljudi, več kot 300 pa ranjenih. "Nikoli ne bomo pozabili strašnih prizorov, ognjenih zubljev, ki so sredi noči segali v nebo. Nikoli ne bomo pozabili, kako je svet, tudi Američani, jokal z Indijo," je dejal Obama.

Ameriški predsednik je zatrdil, da lahko Indija in ZDA v prihodnost gledajo z zaupanjem, saj je "zgodovina na njihovi strani". Dejal je, da si prizadevajo za sožitje ljudi različnih ras in veroizpovedi, državljanom pa ponujajo "prihodnost, v kateri bodo spoštovani in bodo imeli priložnosti".

Obama je poudaril, da si Indija in ZDA prizadevajo izkoreniniti ekstremizem in odgovorne privesti pred sodišče, pri tem pa ni izrecno omenil storilcev napadov v Mumbaiju, gibanja Laškar-e-Taiba, ki ima sedež v Pakistanu, sicer glavnem ameriškem zavezniku v boju proti terorizmu.

"Mahatma Gandhi je bil navdih za svet" Ameriški predsednik je v Mumbaiju, ki je prva postaja njegove desetdnevne azijske turneje, obiskal tudi hišo, v kateri je prebival oče indijske neodvisnosti Mahatma Gandhi. "Mahatma Gandhi je bil navdih za svet. Bil je heroj, ne le za Indijo, ampak za ves svet," je zapisal v spominsko knjigo v hiši, ki je zdaj preurejena v muzej. Obama je v preteklosti večkrat dejal, da je prav Gandhi s svojo filozofijo nenasilnih protestov eden od njegovih političnih idolov.

Za 10 milijard dolarjev sporazumov med državama

Obama je napovedal sklenitev za deset milijard dolarjev vrednih sporazumov med ZDA in Indijo, s katerimi naj bi v ZDA zagotovili 50.000 delovnih mest. Sporazumi se nanašajo na nekatere ameriške industrijske velikane, kot sta Boeing in General Electric.

Od prvega bo indijska družba SpiceJet Airlines kupila 33 letal vrste boeing 373 v vrednosti 2,7 milijarde dolarjev, od drugega pa bo indijska vojska kupila letalske motorje. Indijsko letalstvo naj bi poleg tega pri Boeingu nabavilo deset vojaških transportnih letal C-17 v vrednosti dobre štiri milijarde dolarjev.

Večina poslovnih dogovorov je že v zaključni fazi in obisk ameriškega predsednika v Indiji naj bi le pospešil njihovo sklenitev.

Spremembe v nadzoru izvoza visoke tehnologije Obama je napovedal tudi spremembe v nadzoru izvoza ameriške visoke tehnologije, s čimer naj bi spodbudili menjavo z Indijo. "ZDA v Indiji vidijo priložnost za izvoz na enega najhitreje razvijajočih se trgov," je dejal. Indija je Washington že dlje časa pozivala, naj odpravi prepoved izvoza občutljive tehnologije, ki se lahko uporablja v civilne in vojaške namene.

Ameriški predsednik pa je Indijo pozval, naj tudi sama odpravi trgovinske ovire in omejitve pri vlaganjih ter tako "spodbudi gospodarsko sodelovanje med največjima demokracijama na svetu".

V ZDA še vedno visoka brezposelnost Krepitev gospodarskega sodelovanja z Indijo s ciljem ustvarjanja novih delovnih mest v ZDA, ki se še vedno soočajo z visoko brezposelnostjo, je sicer poglavitni cilj Obamovega tridnevnega obiska v Indiji, ki se je začel danes.

Ne spreglejte