Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
11.53

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

4

Natisni članek

Big Bang MERKUR prodaja

Četrtek, 20. 9. 2018, 11.53

3 leta, 2 meseca

Novi lastnik za Big Bang odštel 18 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

4

Big Bang | Novi lastnik je za Big Bang odštel 18,6 milijona evrov. | Foto STA

Novi lastnik je za Big Bang odštel 18,6 milijona evrov.

Foto: STA

Kar se je napovedovalo nekaj časa, je zdaj postalo uradno. Adventura holding v lasti Darka Klariča je za 18,6 milijona evrov postala lastnica največjega slovenskega trgovca s tehničnim blagom Big Bang.

Že pred meseci smo pisali, da je Darko Klarič s podjetjem Adventura premagal albanskega milijarderja Samirja Maneja v boju za nakup Big Banga. Takrat se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb, v igri za nakup pa je bila trojica.

Zdaj je, po izpolnitvi vseh odložilnih pogojev in pridobitvi soglasja Agencije za varstvo konkurence, Adventura holding oziroma hčerinska družba Bidigital postala stoodstotna lastnica Big Banga. Zanj je v stečajno maso Merkurja nakazala 18,61 milijona evrov.

Slovenski finančni holding Adventura je v lasti Darka Klariča, ustanovitelja in pomembnega lastnika družbe Media Publikum, ki se ukvarja z zakupom oglasnega prostora. Klarič ima prek Adventure v lasti največjega slovenskega avtobusnega prevoznika Nomago.

Lani ustvarili 2,4 milijona dobička

Big Bang | Foto: STA , Foto: STA , Big Bang, ki so ga v preteklosti precej prizadele težave nekdanjega lastnika Merkurja in finančna kriza, je v zadnjem času bistveno izboljšal svoje poslovanje ter že konec leta 2016 odplačal vse dolgove. Družba je danes nezadolžena.

Po podatkih poslovnega asistenta Bizi.si je v lanskem letu ustvarila 2,4 milijona evrov čistega dobička, ob tem pa je imela 127,8 milijona prihodkov.

Tudi gospodarske napovedi za prihodnja leta so dober obet za nadaljnjo rast Big Banga. Družbo sicer čaka še veliko dela s krepitvijo spletne prodaje, saj z njo ustvari le pet odstotkov prihodkov. Konkurenca v tujini na tak način proda bistveno več izdelkov.

Kaj so tveganja:

Kupca Big Banga vendarle čaka nekaj tveganj, ki bi lahko pomembno vplivala na poslovanje družbe. Med temi so:

  -  negotovosti, povezane z razvojem spletne trgovine (Evropska komisija je namreč že začela sprejemati zakonodajo, ki bo porušila evropske meje in tudi na slovenski trg spustila ugodnejše tuje velikane),

  -  omejenost pri rasti tržnega deleža v Sloveniji.

Bidigital je v večinski, 60-odstotni lasti Adventure holding, 40-odstotni delež pa je v lasti hčerinske družbe York Capital Management Global Advisors LLC, ki je globalno investicijsko podjetje, ustanovljeno leta 1991 in s podružnicami v New Yorku, Londonu in Hongkongu usmerjeno v naložbe v podjetja v zasebni in javni lasti, ki so v postopku reorganizacije in sprememb poslovanja.
Ne spreglejte