SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: Elan vrnil nedovoljeno državno pomoč

2

termometer

Elan je po neuradnih informacijah Financ danes vrnil državno pomoč, za katero je Evropska komisija leta 2012 odločila, da je nedovoljena.

Takrat so lastniki družbo dokapitalizirali z 10 milijoni evrov, Elan pa naj bi zdaj skupaj z obrestmi vrnil 12 milijonov evrov. Denar sta zagotovila kupca Elana, VR Capital in Merrill Lynch International.

Lastniki Elana – SDH, DSU, Triglav Naložbe in Modra zavarovalnica – so namreč konec julija z Wiltan Enterprises Limited, katerega lastnik je posredno VR Capital, in Merrill Lynch International podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža Elana.

Kupnina naj bi bila manj kot tisoč evrov Kupnina uradno ni znana, neuradno pa naj bi bila manj kot tisoč evrov. Med pogoji za sklenitev posla je tudi to, da naj bi kupca zagotovila 12 milijonov evrov za vračilo takratne pomoči.

Elan so leta 2008 dokapitalizirali DSU, Kapitalska družba in Triglav Naložbe, v Bruslju pa so to operacijo septembra 2012 ocenili za nedovoljeno državno pomoč.

Prodajo Elana pospešila Evropska komisija Gorenjsko podjetje so v zadnjih letih večkrat prodajali, najnovejši poziv k oddaji ponudb za nakup državnega deleža v Elanu je bil objavljen julija 2013, postopku pa je avgusta lani pospešek dala Evropska komisija.

Ta je v zvezi z izterjavo po svojem mnenju nedovoljene državne pomoči Elanu pritisnila na Slovenijo, zaradi vračila pomoči pa bi podjetje lahko končalo v stečaju.

Z vračilom državne pomoči je storjen še en korak k finančni in poslovni stabilizaciji begunjske družbe, ki upravlja eno od najbolj znanih slovenskih blagovnih znamk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin