Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
16.36

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kad izguba

Petek, 6. 5. 2011, 16.36

5 let

Kad lani s skoraj 95 milijoni evrov izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet Kapitalske družbe (Kad) je potrdil letno poročilo družbe za leto 2010, v katerem je Kad zabeležil 94,8 milijona evrov izgube.

Ta je posledica odhodka za pokojninsko blagajno v višini 100 milijonov evrov, so po seji sporočili iz Kada.

Nižji prihodki iz financiranja Nadzorniki Kada so sprejeli poročilo nadzornega sveta ter potrdili letno poročilo Kada za leto 2010. Kad je lani kljub zaostrenim gospodarskim razmeram za 8,1 odstotka povečal prihodke od prodaje in z obvladovanjem stroškov poslovanja na ravni iz leta 2009 ustvaril dobiček iz poslovanja v višini 13 milijonov evrov.

Zaradi nižjih prihodkov iz financiranja, ki so posledica manjšega zneska prejetih dividend in manjšega obsega prodaj gospodarskih družb ter višjih odhodkov iz financiranja zaradi potrebnih slabitev naložb, je bil dobiček iz rednega delovanja v primerjavi z letom 2009 nekoliko nižji in je znašal 5,1 milijona evrov. Sredstva Kada so konec leta 2010 znašala 1,128 milijarde evrov.

Nadzorni svet se je seznanil tudi z revidiranimi letnimi poročili skladov v upravljanju Kada za poslovno leto 2010, poročilom o delu oddelka notranje revizije za leto 2010 ter poročilom o poslovanju Kada v prvih treh mesecih letos.

V prvem trimesečju je Kad posloval skladno s poslovnim načrtom in izkazal dobiček iz poslovanja v višini 1,1 milijona evrov ter 21 milijonov evrov dobička iz rednega delovanja.

"Na dosežen rezultat je pomembno vplival realiziran dobiček pri prenosu naložb na zavarovalnico v ustanavljanju ter sorazmerni del odhodka za financiranje pokojninske blagajne, ki skladno z zakonom o preoblikovanju znaša 50 milijonov evrov letno. Vpliv na dobre poslovne rezultate so imeli tudi povečani prihodki od upravljanja pokojninskih skladov in najemnin," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pri upravljanju pokojninskih skladov je Kad lani dosegel primerljive rezultate z domačo konkurenco. Sklad javnih uslužbencev (ZVPSJU) je lani zabeležil 3,10-odstotno donosnost, Kapitalski vzajemni pokojninski sklad (KVPS) 4,39-odstotno donosnost, Sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja RS (SODPZ) pa 4,12-odstotno donosnost.

Donosnost Prvega pokojninskega sklada RS (PPS) je bila zaradi strukture premoženja, v katerem prevladujejo naložbe v slovenske delnice, lani negativna in je znašala -7,35 odstotka. V primerjavi z letom 2009 so se povečala sredstva v upravljanju, ki so konec leta 2010 dosegla 1,060 milijarde evrov.

V pokojninskih skladih Kada je konec leta 2010 za dodatno pokojnino varčevalo 308.434 zavarovancev oz. članov, 7724 zavarovancev pa je prejemalo mesečno ali letno dodatno pokojnino PPS, so še sporočili iz Kada.

Ne spreglejte