Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
21.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nepremičnine stanovanja

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 21.53

7 let, 2 meseca

Geodetska uprava bo kmalu znižala vrednosti stanovanj

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na GURS-u bodo jeseni indeksirali vrednosti nekaterih vrst popisanih nepremičnin. Vrednosti stanovanj in poslovnih nepremičnin, od katerih se bo odmerjal nepremičninski davek, bodo po novem nižje.

Predlagani davek na nepremičnine, ki naj bi začel veljati prihodnje leto in s katerim naj bi država pobrala 240 milijonov evrov, naj bi nadomestil več zdajšnjih predpisov, med njimi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Osnova za odmero nepremičninskega davka bo vrednost, zapisana v evidencah nepremičnin geodetske uprave. V teh so zdaj zabeležene vrednosti nepremičnin iz leta 2010, predvidoma jeseni pa bodo na GURS-u izvedli njihovo indeksacijo, to je prilagoditev vrednosti glede na gibanje cen na trgu.

Indeksacija v primeru, ko se vrednosti spremenijo najmanj za 10 odstotkov Pri katerih skupinah nepremičnin naj se izvede indeksacija vrednosti, kakšni bodo indeksi za preračun njihove vrednosti, bo sicer določila vladna uredba. "Podlaga za indeksacijo bodo transakcije oziroma pogodbene cene, dosežene v zadnjih treh letih, se pravi od leta 2010 do prvega polletja leta 2013," nam je povedal Anton Kupic z GURS-a. Geodetska uprava bo indeksacijo izvedla, če bo ugotovljena sprememba vrednosti nepremičnin za več kot 10 odstotkov. Zakon namreč predvideva, da se ta opravi le, če se vrednost nepremičnin spremeni za več kot 10 odstotkov – ali je to navzgor ali navzdol, ni pomembno. Ocenjene vrednosti stanovanj jeseni zagotovo navzdol Vrednost stanovanj naj bi se z indeksacijo po napovedih GURS-a znižala. "Več ali manj je jasno, da pri stanovanjskih nepremičninah indeksacija bo, toliko podatkov že imamo. Težko rečemo, kakšen bo odstotek, a sprememba bo zagotovo navzdol in večja od 10 odstotkov, kar pomeni, da bodo zakonski pogoji za indeksacijo izpolnjeni," napoveduje Kupic. Čeprav se cene različnim sklopom nepremičnin gibljejo različno, Kupic pravi, da bo indeksacija zagotovo opravljena tudi pri poslovnih nepremičninah. Za druge vrste nepremičnin pa tega še ne more napovedati.

Če prijavi sosed, lastnika pozovejo, naj preveri podatke Sicer pa GURS spremembo vrednosti posameznih nepremičnin izvaja tudi v primerih, ko se spremeni oziroma popravi kateri od fizičnih podatkov za nepremičnino. Spremembo oziroma odstopanje od evidenc GURS-a lahko javi bodisi lastnik bodisi druga oseba. "Vendar če nekoga prijavi sosed, teh sprememb ne vpišemo neposredno, ampak lastniku pošljemo obrazec ter ga pozovemo, naj ponovno preveri podatke in javi morebitne spremembe. Sosed lahko poda le prijavo," dodaja Kupic. Kadar se lastnik na poziv ne odzove, zakon predvideva prijavo inšpekciji in inšpekcijski postopek. Kakšen bo odstotek vrednosti nepremičnine, ki bo podlaga davku? Indeksacija, ki bo opravljena jeseni, bo podlaga za izračun davka, kakor bo pač določila končna različica zakona, pojasnjuje Kupic. "Različica, ki je bila do petka v javni obravnavi, je za odmero davka na nepremičnine predvidevala upoštevanje stoodstotne vrednosti nepremičnine. Končna različica zakona lahko določi tudi drugače, upoštevanje 80-odstotne vrednosti je recimo predvideval predlog takratne Pahorjeve vlade," pravi Kupic, a k temu dodaja, da je to vprašanje stvar davčnega zakona.

Ne spreglejte