Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2018,
15.47

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

zaslužek banka bitcoin Banka Slovenije kriptovalute

Četrtek, 18. 1. 2018, 15.47

6 let, 3 mesece

Banka Slovenije opozarja na tveganja pri trgovanju s kriptovalutami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Banka Slovenije | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V Banki Slovenije so pripravili nabor pogostih vprašanj in odgovorov o virtualnih valutah, ki bi jih moral po njihovem mnenju poznati vsakdo, ki se želi ukvarjati s tovrstnimi investicijami. Ob tem opozarjajo, da so s kriptovalutami povezana znatna tveganja in da pravzaprav niti ne gre za valuto, temveč digitalni zapis s špekulativno vrednostjo.

Kot je pojasnil Simon Anko iz Banke Slovenije, je nabor pojasnil posledica skrbi za finančno stabilnost in ozaveščanje potrošnikov. Bojijo se, da bi morebiten večji upad vrednosti kriptovalut povzročil veliko osebnih stisk, saj se v javnosti pojavljajo informacije, da so številni potrošniki v kriptovalute vložili precej svojega premoženja.

Po njegovih besedah je dvomljiv že pojem valute, saj gre pri tem bolj za de facto digitalni zapis, ki ima ceno le, če se pojavijo kupci zanj. Ta cena je poleg tega zelo spremenljiva.

Subjekti na tem področju niso podvrženi nobeni regulaciji, jamstva za vloge ni, nepoučenih vlagateljev pa je vedno več.

Banka Slovenije je pripravila odgovore na najpogostejša vprašanja o kriptovalutah.

Ali so osebe, ki omogočajo nakup, hranjenje in trgovanje z virtualnimi valutami, sistemsko regulirane in nadzorovane? Kaj to pomeni za uporabnike?
Deležniki shem virtualnih valut, ki v Sloveniji omogočajo nakup (npr. menjalne platforme), hranjenje (npr. ponudniki digitalnih denarnic) in trgovanje z virtualnimi valutami, niso sistemsko regulirani in nadzorovani. To pomeni, da teh subjektov noben organ ne licencira in nadzira z vidika ustreznosti njihovega upravljanja tveganj (še posebej so relevantna operativna tveganja in kibernetska odpornost), ustrezne strokovnosti zaposlenih za opravljanje zadevnih storitev, ustreznosti poslovanja z uporabniki in podobno. Posledično bi se morali vlagatelji v virtualne valute zavedati specifičnosti takšnega nakupa in pretehtati, ali prevzeta tveganja ustrezajo njihovim osebnim preferencam in naložbenim ciljem.

Katera so tveganja, povezana z imetništvom virtualnih valut?
Evropski bančni organ je prepoznal več značilnosti in tveganj, ki bi se jih uporabniki virtualnih valut morali zavedati. Mednje spadajo zlasti ta tveganja:
- svoj denar lahko izgubite na menjalni platformi;
- denar vam lahko ukradejo iz vaše digitalne denarnice;
- če uporabljate virtualne valute kot plačilno sredstvo, niste zaščiteni kot v primeru prenosa s plačilnega (transakcijskega) računa;
- vrednost virtualne valute, katere imetnik ste, se lahko hitro spremeni ali celo upade na nič.

Na kaj naj bo še posebej pozoren posameznik, ki se odloča o nakupu virtualnih valut?
Pred nakupom virtualnih valut bi si moral posameznik odgovoriti najmanj na nekaj vprašanj.

- Kdo je oseba, pri kateri bi kupil virtualne valute? Kako se izdaja posamezna valuta? Kako deluje oseba, pri kateri bom pridobil virtualno valuto? So mi zagotovili dovolj informacij in jasno odgovorili na vsa moja vprašanja? Kakšna so nadomestila (provizije), ki jih bom plačal za pridobitev enot virtualne valute in prenos/prodajo teh enot? V kateri državi je locirana oseba, s katero sklepam pogodbo, in kakšna je tamkajšnja zakonodaja (davčna ureditev, preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma …)?
- Kaj/kdo in na kakšen način mi zagotavlja, da bom lahko pridobljene enote virtualnih valut zamenjal nazaj v fiat valuto? Bo moje vplačilo financiralo izplačilo vlagateljev, ki prodajajo te enote virtualnih valut (lastnost denarnih verig)? Kako hitro lahko izvedem postopek zamenjave virtualne valute v fiat valuto?
- Katera upravičenja pridobim z investiranjem? Ali konkretna shema virtualne valute sploh dopušča povratno menjavo v fiat valuto?
- Kako bom hranil pridobljene enote virtualne valute? Kako varen je tak način hrambe ter kdo in s čim mi jamči za varnost hrambe? Kakšna nadomestila (provizije) bom plačal za omogočanje hranjenja enot virtualnih valut?
- Katera pravna sredstva so mi na voljo v primeru, da bom žrtev goljufije ali prevare, in ali mi bo kdo povrnil sredstva v tem primeru?
- Kakšna je davčna obravnava virtualnih valut in vlaganja vanje? Kakšne so davčne obveznosti iz tega naslova? 

Če posameznik nima dovolj informacij, da bi lahko odgovoril na vprašanja, kot so navedena zgoraj, predlagamo, da zahteva jasne odgovore od osebe, pri kateri kupuje virtualne valute, oziroma naj znova razmisli o smiselnosti tovrstnega nakupa. Tudi če se dobro informirani posameznik odloči za tovrsten nakup, je priporočljivo, da sredstva vloži v obsegu, ki zanj ne pomeni prevelike izpostavljenosti z zavedanjem, da jih lahko tudi izgubi.

Ne spreglejte