Sobota,
2. 4. 2022,
22.14

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

84

Natisni članek

trend javno mnenje javnomnenjska anketa Volitve 2022 volitve

Sobota, 2. 4. 2022, 22.14

2 leti

Dnevna meritev moči strank: Alenka Bratušek prehitela Marjana Šarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

84

Bratušek Šarec

SDS Janeza Janše je med opredeljenimi anketiranci še naprej daleč pred drugimi strankami, svoj glas bi ji namenilo 34,4 odstotka vprašanih. Sledi Gibanje Svoboda Roberta Goloba z 21,3-odstotno podporo. SD Tanje Fajon z 8,8-odstotno podporo že krepko zaostaja. Golobu je podpora v primerjavi s prejšnjim dnem padla, Fajonovi pa zrasla. NSi Mateja Tonina se je podpora rahlo povečala na 4,9 odstotka. Krepko pod parlamentarnim pragom pa se je znašla LMŠ Marjana Šarca, podpora ji je padla s 3,4 na 2,2 odstotka. SAB Alenke Bratušek se je podpora v primerjavi z dnevom prej z 2,4 povzpela na 3,8, torej tik pod štirimi odstotki. Pri majhnih strankah, kjer so deleži nizki, so mogoče precejšnje merske napake. Da bi bila SAB pred LMŠ, pa zadnja leta ni bil pogost pojav.

V grafiki, v kateri so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, vidimo, da se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili včeraj, podpora SDS povečala za 0,6 odstotne točke, s 33,8 na 34,4 odstotka. Stranki Gibanje Svoboda je podpora padla za 0,6 odstotne točke na 21,3 odstotka, SD pa je zrasla za 0,2 odstotne točke na 8,8 odstotka.

Opredeljeni | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Ponoven padec za LMŠ

Na četrtem mestu je koalicija strank Povežimo Slovenijo. Sledi Levica Luke Mesca s šestimi odstotki in NSi s skoraj petimi. Pod parlamentarnim pragom bi ostala LMŠ, ki ji je podpora padla že četrtič zapored, tokrat še za 1,2 odstotne točke, in sicer s 3,4 odstotka na 2,2 odstotka. Prehitela jo je SAB s 3,8-odstotno podporo, kar je tik pod pragom za vstop v DZ, precej pod njim pa so še SNS z 1,4-odstotno podporo in DeSUS Ljuba Jasniča, ki ga podpira 2,8 odstotka vprašanih. 

V spodnji grafiki je prikazano, za koliko se je stranki v odstotkih zvišala oziroma znižala podpora v primerjavi s preteklim dnem. 

Meritve, ko gre za majhne stranke z nizkimi deleži, niso zelo natančne, velika nihanja pri teh so lahko posledica merskih napak, ki se povečajo pri majhnem številu odzivov.

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Vsi anketiranci | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Med anketiranimi, ki so napovedali, da bi se zanesljivo udeležili volitev, tudi vodi SDS, sledijo Gibanje Svoboda, SD, Povežimo Slovenijo, NSi in SAB, ki bi po takšni meritvi celo prehitela Levico.  

Zagotovo udeležili | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Kako kaže strankam, raziskovalci z anketiranjem preverjajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa na Siol.net predstavimo rezultate. Predstavljeni so podatki za tri dni merjenja, pri tem se vsakič doda nov dan, najstarejši pa odvzame.

Podatki | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Z vsakim dnem višja udeležba 

Naslednjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 67,7 odstotka anketirancev, je še pokazala raziskava. To je več, kot se jih je udeležilo zadnjih parlamentarnih volitev, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Skozi čas | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Parsifal 31.3.2022
Novice Dnevna meritev moči strank: LMŠ izven parlamenta, vzpon NSi