Petek,
22. 6. 2018,
10.44

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

67

Natisni članek

Natisni članek

Matej Tonin nov predsednik državnega zbora 2018 Marjan Šarec nova slovenska vlada 2018

Petek, 22. 6. 2018, 10.44

6 let, 3 mesece

Novi predsednik DZ: velika podpora Mateju Toninu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

67

Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

Predsednik NSi Matej Tonin je postal predsednik državnega zbora. Njegovo imenovanje je na tajnem glasovanju podprlo 80 poslancev, devet jih je bilo proti, eden pa je oddal neveljavno glasovnico. Tonin je postal dvanajsti predsednik DZ.

Tonin svojo izvolitev razume kot prvi korak k stabilizaciji slovenskega političnega prostora, saj rešujemo situacijo, ko bi parlament lahko ostal brez predsednika, je povedal v nagovoru po izvolitvi. Dodal je, da njegova današnja izvolitev ne bo ovira prihodnji koaliciji. Ko bo ta znana, se je s tega mesta pripravljen umakniti.

Toninovo kandidaturo je vložilo 50 poslancev LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in NSi s prvopodpisanim predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem. Gre namreč za usklajen predlog strank, ki se pogovarjajo o oblikovanju koalicije. Prvak LMŠ, ki vodi pogovore, je sicer danes dejal, da "so to že obrisi koalicije, kakršno si želimo".

Miro Cerar
Novice Vlada Marjana Šarca stoji in pade na Miru Cerarju

Povezal je levo in desno stran

Tonin je dejal, da so bili "ta teden, zlasti včeraj zvečer in danes zjutraj, pogovori zelo intenzivni". Pogovori so po njegovih besedah pokazali, da bi bilo lahko njegovo ime skupni imenovalec, ki poveže levo in desno stran, da danes vendarle dobimo predsednika državnega zbora.

Dejal je, da mu je ustno podporo napovedalo vseh pet predsednikov in predsednica političnih strank, ki se povezujejo okoli Šarca, ter SDS in SNS. "Zavedam se, da je moja vloga začasna. Poskrbel bom predvsem, da bodo postopki konstituiranja državnega zbora tekli nemoteno, hitro in čim bolj učinkovito," je povedal ob prekinitvi ustanovne seje državnega zbora. 

Obenem je napovedal, da si bo prizadeval tudi za to, da bodo postopki oblikovanja nove vlade tekli čim bolj gladko in da bomo novo vlado dobili čim prej.

Fotogalerija
1
 / 7

"Še naprej se bomo pogovarjali z obema stranema"

Glede oblikovanja koalicije je zatrdil, da se bodo, tako kot doslej, še naprej pogovarjali z obema stranema, nato pa videli, do kakšne mere se bodo lahko programsko uskladili.

Ob tem je povedal, da s prvakom LMŠ Marjanom Šarcem doslej še niso imeli vsebinskih pogovorov, so pa napovedani v prihodnjih dneh. S predsednikom SDS Janezom Janšo pa so takšne vsebinske pogovore že imeli.

V zadnjih dneh je bil prvaku NSi naklonjen splet različnih okoliščin. Najbolj spor znotraj SMC o tem, ali bo stranka podprla Mira Cerarja, ki so mu podporo odrekle preostale stranke leve sredine, ali Milana Brgleza, ki bi bil sprejemljiv tudi za levico.

Fotogalerija
1
 / 28

Kandidatka LMŠ ne bi dobila zadostne podpore

Ko je danes zjutraj dokončno postalo jasno, da je Brglez ostal brez glasov devetih poslancev SMC, sta v igri ostala le še podpredsednica LMŠ Jerca Korče in Tonin.

Ker bi lahko Korčetova na glasovanju dobila le 43 glasov, je edina možnost ostal Tonin. Odločitev je padla po sestanku predsednikov petih strank levosredinskega bloka, ki se jim je pozneje pridružil še Tonin.

državni zbor parlament
Novice Tvegana igra Milana Brgleza

Možnost za sestavo koalicije šestih strank

Dogovor odpira možnost za nadaljnje pogovore o sestavi koalicije šestih strank, torej petih strank leve sredine in NSi. V tej stranki naj bi to potezo razumeli kot pripravljenost Marjana Šarca za ''gradnjo mostov'', ki bi lahko pomembno vplivala na mehčanje dela stranke, bolj naklonjenega povezovanju s predsednikom SDS Janezom Janšo.

Janša je na Twitterju medtem zapisal, da v parlamentu za zdaj rešujejo zagato levice, ki se ni sposobna dogovoriti o kandidatu iz svojih vrst. "To delamo zato, da bo državni zbor lahko začel normalno delovati. Problemi se namreč kopičijo, čeprav jih mediji prikrivajo," je poudaril Janša.

V državnem zboru je Janša nato dodal, da v SDS ne vidijo razloga, da Tonina ne bi podprli. Kot je poudaril, so danes pripravljeni podpreti kateregakoli kandidata za predsednika oziroma začasnega predsednika državnega zbora, da gredo postopki naprej.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pričakuje, da se bo Tonin umaknil s položaja predsednika državnega zbora, če se bodo tako dogovorili v koalicijskih usklajevanjih. | Foto: Bojan Puhek Predsednik LMŠ Marjan Šarec pričakuje, da se bo Tonin umaknil s položaja predsednika državnega zbora, če se bodo tako dogovorili v koalicijskih usklajevanjih. Foto: Bojan Puhek

Tonin je v poslanske vrste vstopil po prvih predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2011. Ponovno je bil izvoljen na predčasnih volitvah leta 2014. Oba mandata je vodil poslansko skupino NSi. Letos je po odstopu Ljudmile Novak prevzel vodenje NSi, stranka pa je na zadnjih volitvah dobila sedem poslancev.

Marjan Šarec
Novice "Če Šarcu ne bo uspelo v prvem krogu, bo to velika blamaža"

"Razlike moramo spoštovati in jih usklajevati"

Ustanovno sejo državnega zbora kot najstarejši poslanec je vodil Peter Jožef Česnik (SAB). Poslance je najprej nagovoril dozdajšnji predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). "Zavedam se, da je parlament središče parlamentarne demokracije. Da lahko zastopamo ljudi, jih moramo spoštovati," je poudaril Brglez.

Sledil je nagovor predsednika republike Boruta Pahorja. "Varnost naše države, blaginje njenih ljudi in ugled naše države v svetu bodo odvisni od pripravljenosti na sodelovanje," je v nagovoru poslancem poudaril Pahor.

"Imamo državniško poklicanost, da razlike spoštujemo in jih usklajujemo. Medsebojno spoštovanje je temeljnega pomena za zaupanje v demokracijo, državo in politiko," je opozoril predsednik republike.

Fotogalerija
1
 / 7

Pahor: Če Janša ne bo mogel sestaviti koalicije, ga bom poklical na pogovor

Pahor je spet poudaril, da se mu zdi pošteno, da mandat za sestavo vlade podeli relativnemu zmagovalcu volitev Janezu Janši. Če bo po pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da relativni zmagovalec ne more sestaviti koalicije, bo Janšo spet poklical na pogovor, je napovedal Pahor.

Po njegovih besedah bi bila čimprejšnja izvolitev nove vlade za Slovenijo spodbudna in koristna. "Če se v svetu proti naši volji ne bi zgodilo nekaj dramatičnega, lahko smelo razmišljamo o napredku za Slovenijo," je še poudaril predsednik republike.