Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
11.50

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Donald Trump sodišče Trumpov zid zid

Sreda, 28. 2. 2018, 11.50

6 let, 1 mesec

Zvezni sodnik v Kaliforniji zavrnil tožbo proti Trumpovemu zidu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Trumpov zid donald trump gradnja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški zvezni sodnik Gonzalo Curiel, ki ga je Donald Trump zmerjal pred volitvami leta 2016, je v torek zavrnil tožbo države Kalifornije in okoljevarstvenih skupin proti zidu na meji z Mehiko. Sodnik je menil, da vlada z načrtom o gradnji zidu ni prekoračila svojih pooblastil.

Tožniki so trdili, da načrtovani zid ni v skladu z okoljevarstvenimi standardi in tudi ne z ameriško ustavo v delu, ki govori o ločenih pravicah zvezne in državne oblasti. Sodnik Curiel je dejal, da njegova odločitev ne temelji na tem, ali je ideja o zidu pametna, Trumpova vlada pa s tem ni prekoračila svojih pooblastil.

"Srednjeveški zid ne spada v 21. stoletje"

Pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra je še vedno prepričan, da srednjeveški zid ne spada v 21. stoletje. Razmislil bo o nadaljnjih korakih. Trumpov zid je že vplival na odnose z Mehiko, saj je moral mehiški predsednik Enrique Pena Nieto že dvakrat odpovedati načrte o obisku Washingtona, ker je Trump vztrajal, da mora Mehika plačati za zid.

Trump mu je v zadnjem telefonskem pogovoru dejal, da mora sprejeti plačilo za zid, sicer bo deloval neumno. Mehičana Trumpove težave niso zanimale, saj je predsednik ZDA sam prišel na dan z idejo o zidu, gradnjo katerega naj bi plačala Mehika.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump: Curiel mi ne bo pošteno sodil, ker je mehiškega rodu

Trump je pred volitvami leta 2016 napadel sodnika Curiela, ker je mehiškega rodu. Curiel je namreč sodil v tožbi nekdanjih študentov tako imenovane Trumpove univerze, ki so se počutili opeharjene, ker so plačali veliko denarja za nič.

Kandidat, ki je kampanjo začel z žalitvami na račun Mehike in Mehičanov, je izrazil prepričanje, da mu Curiel ne bo pošteno sodil samo zato, ker je mehiškega rodu. Rasistična izjava je nekaj časa odmevala, Curiel se nanjo ni oziral in je sprejel dogovor odvetnikov obeh strani o poravnavi tožbe, po kateri je Trump ljudem vrnil 25 milijonov dolarjev.

Ne spreglejte