Aleksander Kolednik

Sreda,
12. 12. 2018,
9.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

7

Natisni članek

Strasbourg ministrstvo za zunanje zadeve napad streljanje

Sreda, 12. 12. 2018, 9.30

5 let, 4 mesece

Nekdanji obveščevalec: Napad je navdihnil islamski radikalizem, o tem ni dvoma

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

7

Strasbourg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenskim državljanom, ki so v Strasbourgu ali se tja odpravljajo, svetujemo previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti, pravi Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve.

Info. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

V sinočnjem strelskem napadu v Strasbourgu so po zadnjih informacijah umrli najmanj trije ljudje, ranjenih je več kot deset ljudi. Po dozdajšnjih informacijah ministrstva za zunanje zadeve med prizadetimi v napadu ni bilo slovenskih državljanov.

V mestu in okolici še traja preiskava incidenta, zato opozarjajo na možnost prometnih zapor in drugih varnostnih ukrepov.

5 dejstev, Strasbourg
Novice 600 policistov v lovu za francoskim teroristom #video

"Brez panike, a spoštujte navodila"

"Treba je počakati, da napadalca zajamejo. Do takrat je mogoče, da bo poskušal izvesti še kakšen napad. Slovencem v Strasbourgu bi priporočal: brez panike, ker je nepotrebna, ampak treba je spoštovati navodila varnostnih organov. Natanko se podučite, kakšna so navodila za oglede znamenitosti, če bodo sploh odprte. Da bi se takoj vračali v domovino, pa po mojem mnenju ni potrebno," pa pravi nekdanji direktor vojaške obveščevalne službe Boštjan Perne.

"Policija je naredila hudo napako, ker med preiskavo ni zajela osumljenca," poudarja nekdanji obveščevalec Boštjan Perne. | Foto: Bojan Puhek "Policija je naredila hudo napako, ker med preiskavo ni zajela osumljenca," poudarja nekdanji obveščevalec Boštjan Perne. Foto: Bojan Puhek
Strasbourg
Novice Slovenec v Strasbourgu čaka na navodila policije

Glede napada Perne pojasnjuje, da ga je izvedel radikaliziranec, ki je bil zaradi kriminalne preteklosti na širšem seznamu opazovanih oseb. Policija je včeraj zjutraj pri njem izvedla hišno preiskavo, v kateri je zasegla celo eksploziv, a je po Pernetovem mnenju pri tem naredila hudo napako, saj med preiskavo osumljenca ni bilo doma in ji ga ni uspelo zajeti.

Pariz terorizem Francija
Novice To so konkretne rešitve v boju proti terorizmu, ki jih ponujajo obveščevalec, obramboslovec in veleposlanik pri Natu

"Če je del skupine, lahko pričakujemo še kakšen napad"

"Po mojem mnenju je videl, da so mu prišli na sled, zato je teroristični napad izvedel takoj. Verjetno je načrtoval večji napad, a ga je akcija policije presenetila. Zdaj je vprašanje, ali gre za posameznika ali je del teroristične skupine. Če je del skupine, lahko pričakujemo še kakšen napad, ker vedo, da so jim na sledi. Po drugi strani je res, da bi, če bi bil v resnici del skupine, ta že včeraj skupaj z njim izvedla napad, zato gre verjetno za posameznega napadalca," poudarja.

Dodaja, da gre glede na razpoložljive podatke nedvomno za teroristični napad, ki ga je navdihnil islamski radikalizem. To po njegovih besedah kaže tudi izbrana lokacija napada.

Novice Streljanje v Strasbourgu: najmanj dva mrtva, več ranjenih #foto #video

O varnosti na božičnem sejmu je Perne dejal, da so se policisti odzvali hitro in se z napadalcem tudi spopadli, zato napada ni mogel izvesti neovirano, je pa po drugi strani kljub poostreni varnosti v tako veliki množici precej preprosto pretihotapiti orožje in začeti streljati.

Boštjan Perne
Novice Nekdanji vojaški obveščevalec: Na desettisoče beguncev ima do Islamske države pozitiven odnos (video)