Ponedeljek,
5. 7. 2021,
15.58

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

cepljenje COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 5. 7. 2021, 15.58

2 leti, 10 mesecev

Zgodnji signali manjše učinkovitosti cepiva proti različici delta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Ob porastu števila okužb z novim koronavirusom v Izraelu, kjer so večino prebivalcev proti covid-19 cepili s cepivom družbe Pfizer, izraelski strokovnjaki vidijo prve znake, da je cepivo manj učinkovito proti različici novega koronavirusa delta. Cepivo naj ne bi nudilo zaščite pred blagim potekom bolezni po okužbi z različico delto.

Glede na razmere v Izraelu verjamejo, da bi lahko bilo cepivo manj učinkovito pri preprečevanju blagih oblik covid-19, še vedno pa naj bi bilo učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni.

Vodja izraelskega strokovnega odbora za covid-19 Ran Balicer je poudaril, da je še prezgodaj za točno oceno učinkovitosti cepiva proti različici delta, ki se je prvič pojavila v Indiji. Glavni izziv je majhno število primerov med cepljenimi Izraelci ter ker grožnja izpostavljenosti virusu in verjetnost testiranja nista enakomerno porazdeljeni med prebivalstvom. 

Priznava pa, da so zaradi različice delta, ki je postala prevladujoča različica novega koronavirusa v državi, velike spremembe v dinamiki širjenja okužb.

Hrvaška obala
Novice Pri Hrvatih vse večji strah zaradi delte: bodo morali skrajšati turistično sezono?

V Izraelu cepljenih 85 odstotkov odraslih 

Izrael je bila ena od najuspešnejših držav v kampanji cepljenja, saj je cepljenih okoli 85 odstotkov odraslih. Predvsem na račun cepljenja jim je uspelo število okužb, ki niso bile vnešene iz tujine, zmanjšati na okoli pet na dan, v zadnjih dnevih pa zaradi različice delta beležijo po okoli 300 okužb na dan. Približno polovico novih okužb potrdijo pri otrocih, v drugi polovici pa so predvsem nedavno cepljeni odrasli.

Kljub domnevam pa se je število hujših primerov covid-19 med cepljenimi Izraelci v zadnjih dneh povečalo z okoli enega na dan do pet primerov na dan, je še pojasnil Balicer. Posvaril je, da je prezgodaj, da bi ugibali o učinkovitost cepiva proti hujšemu poteku bolezni zaradi različice delta.

Izraelski premier Naftali Benet je v nedeljo posvaril, da bodo morda morali znova uvesti omejitvene ukrepe zaradi različice delta.

obiskal cepilno mesto na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Novice Najnovejši podatki: toliko okužb je bilo v nedeljo