Četrtek,
9. 2. 2023,
6.32

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

200

Natisni članek

pomoč Nemčija Francija Rusija vojna Ukrajina

Četrtek, 9. 2. 2023, 6.32

4 mesece

351. dan vojne v Ukrajini

Elon Musk je spet razjezil Ukrajince

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

200

Elon Musk | Elon Musk pogosto jezi Ukrajince. Lani je tako zavrelo v Kijevu, ko je Musk tvitnil, da mora Ukrajina Rusiji prepustiti Krim in skleniti mir z Moskvo. | Foto Reuters

Elon Musk pogosto jezi Ukrajince. Lani je tako zavrelo v Kijevu, ko je Musk tvitnil, da mora Ukrajina Rusiji prepustiti Krim in skleniti mir z Moskvo.

Foto: Reuters

Odločitev podjetja SpaceX, katerega lastnik je Elon Musk, da omeji uporabo Starlinka za brezpilotna letala, je razjezila Ukrajince. Mihajlo Podoljak, višji svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, tako Muskovemu podjetju očita, da Ukrajini ne priznava pravice do samoobrambe.

Poudarki dneva:

18.20 Ukrajinci so spet jezni na Elona Muska

15.09 Ukrajina: Začetek tedna za Ruse najsmrtonosnejši od začetka vojne
12.14 Skupina Wagner naj bi nehala novačiti zapornike
8.25 Britanski obveščevalci: V vzhodni Ukrajini verjetno ne bo večje ofenzive
6.52 Na današnjem vrhu EU v Bruslju tudi Zelenski
6.15 Zelenski prispel v Pariz na srečanje z Macronom in Scholzem

18.20 Ukrajinci so spet jezni na Elona Muska

V Ukrajini so jezni, ker SpaceX Elona Muska omejuje uporabo Starlinka za brezpilotna letala. Mihajlo Podoljak, višji svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je tako danes na Twitterju zapisal, da Muskovo podjetje Ukrajini ne priznava pravice do samoobrambe.

Gwynne Shotwell, glavna operativna direktorica SpaceX, pa je na konferenci v ZDA dejala, da je bila presenetljiva odločitev sprejeta, ker podjetje nikoli ni nameravalo dovoliti uporabe Starlinka za "napadalne namene".  Shotwellova je še dejala, da ni bilo nikoli mišljeno, da bo Ukrajina Starlink uporabljala v vojaške namene, piše britanski Guardian. To ni prvič, da Musk s svojimi dejanji ali besedami jezi Ukrajince. Pred meseci je tako Musk tvitnil, da mora Ukrajini Rusiji prepustiti Krim in skleniti mir z Rusijo.

15.09 Ukrajina: Začetek tedna za Ruse najsmrtonosnejši od začetka vojne

Ukrajina je danes sporočila, da je bilo v začetku tedna največ žrtev med ruskimi silami od začetka ruske invazije februarja lani. Kijev trdi, da je bilo v 24 urah ubitih 1.030 ruskih vojakov. Reuters navedb ukrajinske strani iz neodvisnih virov ni mogel potrditi. Rusija pa ob tem trdi, da je v zadnjih tednih Ukrajini povzročila velike izgube.

12.14 Skupina Wagner naj bi nehala novačiti zapornike

Ruska najemniška skupina Wagner je danes sporočila, da je nehala rekrutirati v ruskih zaporih. Novačenje zapornikov naj bi Wagner sicer začel že sredi lanskega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jevgenij Prigožin | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Rekrutiranje zapornikov v skupino Wagner se je popolnoma ustavilo," je sporočil ustanovitelj skupine, vplivni ruski poslovnež Jevgenij Prigožin. Ob tem je dodal, da so bile izpolnjene vse obveznosti do tistih, ki so delali za Wagner.

Poročila, da je Wagner začel rekrutirati iz ruskih zaporov, so se prvič pojavila sredi lanskega leta. V zameno za bojevanje v Ukrajini pa naj bi jim Prigožin med drugim obljubljal amnestijo ob vrnitvi v Rusijo.

Najemniška skupina je bila ustanovljena že leta 2014. Od tedaj je bila aktivna v Siriji, Libiji, Maliju, Srednjeafriški republiki in Sudanu. Že več mesecev pa ima pomembno vlogo tudi pri ruski invaziji v Ukrajini. Nedavno je namreč Wagner zavzel ukrajinsko mesto Soledar, trenutno pa se intenzivno bori v okolici mesta Bahmut.

8.25 Britanski obveščevalci: V vzhodni Ukrajini verjetno ne bo večje ofenzive

Najnovejša ocena britanskih obveščevalcev kaže, da vremenske razmere v zadnjih tednih niso bistveno vplivale na spremembe v mobilnosti vojaške opreme v vzhodni Ukrajini.

Od sredine do konca marca pričakujemo višje temperature tal in taljenje snega, kar lahko povzroči nastanek globokega blata. "Poveljniki na obeh straneh se bodo zelo verjetno poskušali izogniti načrtovanju večjih ofenziv v takih trenutkih. Vendar pa lahko politični ali operativni interesi prevladajo nad takšnimi pomisleki, kot je razvidno iz ruskega začetka invazije konec februarja 2022," še pišejo v poročilu britanskega obrambnega ministrstva.

6.52 Na današnjem vrhu EU v Bruslju tudi Zelenski

Voditelji držav članic EU se bodo danes sestali na izrednem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega bodo nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z Rusijo, zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva in migracije. Da bo sodeloval na vrhu, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Voditelji članic, med njimi slovenski premier Robert Golob, bodo o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo govorili, potem ko je pretekli teden v Kijevu potekal vrh EU-Ukrajina.

Kot je v vabilu voditeljem zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bodo nadaljevali pogovore "o vseh vidikih naše neomajne podpore Ukrajini". Razpravljali bodo še o ukrajinski pobudi za pravičen mir, možnosti uporabe ruskih sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Moskvi, in odgovornosti za zločine v Ukrajini, je dodal.

Zelenski je med sredinim obiskom v Londonu povedal, da bo danes z voditelji EU razpravljal o nadaljnjih dobavah orožja Ukrajini. Še pred vrhom pa naj bi po neuradnih informacijah nagovoril tudi Evropski parlament. V Bruslju njegovega prihoda niso potrdili.

Premierji in predsedniki držav članic EU bodo na vrhu, ki bo predvidoma trajal zgolj en dan, razpravljali še o okrepitvi globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Temu je namenjen t. i. zeleni načrt za evropsko industrijo, ki jim ga bo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na dnevnem redu imajo tudi migracije, pri katerih se bodo osredotočili na njihov zunanji vidik. Vse glasnejši so pozivi držav članic, da bi morali z evropskimi sredstvi financirati tudi gradnjo ograj na zunanjih mejah EU, čemur pa Komisija ni naklonjena.

Poleg tega je pričakovati razpravo o dialogu za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom.

6.15 Zelenski prispel v Pariz na srečanje z Macronom in Scholzem

Ukrajinski predsednik Zelenski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sredo nekaj pred 21.30 z britanskim vladnim letalom pristal na letališču Orly in se odpravil v Elizejsko palačo na srečanje z voditeljema dveh najmočnejših članic EU, francoskim kolegom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Voditelji so pred novinarje stopili pred srečanjem. Zelenski je tako kot že v Londonu, kjer se je mudil pred tem, pozval Francijo, Nemčijo in preostale članice EU, da Ukrajini čim prej dobavijo težko orožje in tudi bojna letala.

"Prej ko bo imela Ukrajina težko orožje dolgega dosega, prej ko bodo naši piloti imeli sodobna bojna letala, prej ko bo naša vojska opremljena z oklepnimi vozili, prej bo konec ruske agresije in prej se bomo lahko vrnili k miru v Evropi," je dva tedna pred prvo obletnico ruskega napada na državo po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil ukrajinski voditelj.

Macron in Scholz sta mu na drugi strani zagotovila, da bodo zahodni zavezniki Ukrajino podpirali, dokler bo treba in vse do njene končne zmage.

"Stojimo ob strani Ukrajini. Trdno ter odločni, da jo spremljamo do njene zmage in ponovne vzpostavitve njene suverenosti nad svojim ozemljem. Nadaljevali bomo svoja prizadevanja na področju dobav obrambnih sredstev," je dejal francoski predsednik.

Tudi nemški kancler je Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo. "Stojimo ob strani Ukrajini, pomagali smo ji finančno, s humanitarno in vojaško pomočjo, to pa bomo počeli, dokler bo treba," je dejal. "Ostajamo pri jasnem stališču: Rusija te vojne ne sme dobiti," je dodal.

To je prvi obisk Zelenskega v Franciji od začetka ruskega napada na njegovo državo pred skoraj enim letom. Pred tem je, kot omenjeno, v sredo dopoldne nepričakovano obiskal Združeno kraljestvo, kar je bila šele njegova druga pot v tujino v zadnjem letu. Decembra je namreč obiskal Poljsko in Washington.

Zelenski se je na Otoku sestal s premierjem Rishijem Sunakom in kraljem Karlom III. ter nagovoril tamkajšnji parlament.

V britanski prestolnici je potrdil, da ga bo pot v četrtek vodila tudi v Bruselj, kjer se bo po pričakovanjih udeležil izrednega vrha voditeljev EU. Obenem naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi Zelenski nagovoril poslance. Scholz je danes dejal, da bo v Bruselj v četrtek prišel z jasnim sporočilom: "Ukrajina je del evropske družine."