Četrtek,
18. 7. 2024,
20.32

Osveženo pred

4 ure, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Velika Britanija Robert Golob Keir Starmer migracije

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2024, 20.32

4 ure, 56 minut

Združeno kraljestvo s preostalo Evropo krepi sodelovanje v boju proti nezakonitim migracijam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Keir Starmer | Foto STA

Foto: STA

Združeno kraljestvo z evropskimi partnericami krepi sodelovanje na področju boja proti nezakonitim migracijam, je danes po vrhu Evropske politične skupnosti (EPS), ki ga je gostil, povedal britanski premier Keir Starmer. Povečali bodo prisotnost na sedežu Europola v Haagu, z več državami pa okrepili sodelovanje v boju proti organiziranemu kriminalu.

"Napredek na področjih, ki so pomembna za toliko ljudi, kot so nezakonite migracije in državna varnost, lahko dosežemo le, če ponudimo roko sodelovanja našim evropskim prijateljem," je povedal Starmer, ki je danes na gradu v bližini Oxforda gostil 45 voditeljev drugih evropskih držav.

Napovedal je poglobitev sodelovanja na področjih varnosti in obrambe ter tudi nezakonitih migracij. Zagotovil je, da bodo razbili kriminalne združbe in njihov poslovni model ter zaščitili svoje meje. Pri tem bo britanska vlada iskala praktične rešitve, ki bodo v skladu z mednarodnim pravom.

"Danes smo tukaj začeli to delo. Povečujemo svojo prisotnost v Evropskem policijskem uradu Europol v Haagu, da bi v polnosti odigrali svojo vlogo pri delovanju evropskega centra za boj proti tihotapljenju migrantov," je dejal novi britanski premier iz vrst laburistov.

Poleg tega Združeno kraljestvo z več partnerskimi državami, med drugim Slovenijo in Slovaško, krepi sodelovanje v boju proti organiziranemu kriminalu, je dejal na novinarski konferenci po koncu vrha.

Golob in Starmer za krepitev sodelovanja v boju proti organiziranemu kriminalu

Kot sta Starmer in slovenski premier Robert Golob zapisala v skupni izjavi, ki so jo posredovali iz Golobovega kabineta, bosta državi med drugim okrepili izmenjavo informacij. Poleg tega si bosta skupaj prizadevali za zapolnitev vrzeli, ki jih lahko izkoristijo kriminalne združbe, in spodbujali učinkovito sodelovanje v pravosodnih zadevah.

84 milijonov funtov za projekte v Afriki in Bližnjem vzhodu

Britanski premier, ki je na položaju od začetka meseca, je po koncu vrha EPS poudaril, da je težave nezakonitih migracij treba reševati pri izvoru. Zato bo Združeno kraljestvo za financiranje projektov po Afriki in Bližnjem vzhodu namenilo 84 milijonov funtov.

Za Združeno kraljestvo, ki je leta 2020 zapustilo EU, je sodelovanje na področju upravljanja migracij z evropskimi partnericami pomembno predvsem zaradi številnih nezakonitih prihodov migrantov prek Rokavskega preliva. Ti večinoma prihajajo iz Francije, tako da bo to zagotovo tudi ena od tem drevišnjega srečanja s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Druga osrednja tema četrtega vrha EPS, v okviru katere so se evropski voditelji prvič sestali oktobra 2022 na Češkem, je bila nadaljnja podpora Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo.

Zbrani voditelji zavezani k podpori Ukrajine

Starmer je po koncu zatrdil, da so voditelji danes potrdili zavezanost nadaljnji podpori Kijevu, tudi na področju energetike. Zavezali pa so se še k preprečevanju izogibanja zahodnim sankcijam proti Moskvi.

Danes sprejeto stališče glede Ukrajine, ki je enako tistemu z vrha Nata prejšnji teden, je po njegovih besedah pomembno tudi v luči prihajajočih ameriških volitev, pri čemer pa ni želel vnaprej določiti njihovega izida. Kandidat republikancev Donald Trump in njegov podpredsedniški kandidat J. D. Vance sta sicer nakazala, da bi lahko ZDA v primeru njune zmage na volitvah zmanjšale podporo Ukrajini.

Britanski premier je na novinarski konferenci potrdil še, da bo naslednje srečanje EPS na Madžarskem, kjer naj bi se voditelji sestali novembra letos. Prihodnje leto pa se bodo zbrali v Albaniji in na Danskem.

migranti Velika Britanija
Novice Nova britanska vlada opušča načrt selitve prosilcev za azil v Ruando
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova z udobno večino izvoljena za drugi mandat na čelu Evropske komisije