Četrtek,
17. 10. 2024,
10.10

Osveženo pred

1 ura, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

Natisni članek

Gaza Palestina orožje skladišče Jemen ZDA hutijevci

Četrtek, 17. 10. 2024, 10.10

1 ura, 58 minut

Vojna na Bližnjem vzhodu

ZDA izvedle nove napade na jemenske hutijevce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,56
napad na hutije | ZDA in Združeno kraljestvo so prve tovrstne napade na hutijevce izvedli januarja letos, kljub temu pa jemenski uporniki odtlej niso prenehali z oviranjem ene najpomembnejših plovnih poti na svetu. | Foto Reuters

ZDA in Združeno kraljestvo so prve tovrstne napade na hutijevce izvedli januarja letos, kljub temu pa jemenski uporniki odtlej niso prenehali z oviranjem ene najpomembnejših plovnih poti na svetu.

Foto: Reuters

ZDA so v sredo izvedle več napadov na Jemen, pri čemer so po lastnih navedbah ciljali skladišča orožja uporniških hutijevcev. Gre za nadaljevanje zahodnih bojnih operacij proti hutijevcem, ki iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo tovorne ladje v Rdečem morju. Izrael pa je ponoči izvedel napad na sirsko pristaniško mesto Latakija, poroča sirska tiskovna agencija Sana.

Poudarki dneva: 

9. 50 Izrael izvedel napad na sirsko pristaniško mesto
7.45 ZDA izvedle nove napade na jemenske hutijevce

9. 50 Izrael izvedel napad na sirsko pristaniško mesto

Napad na sirsko pristaniško mesto Latakija je potrdila tudi nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice, ranjeni sta dve osebi. Latakija je ves čas državljanske vojne pod nadzorom vladnih sil, v njeni bližini pa je tudi oporišče ruske vojske.

Sirski observatorij s sedežem v Združenem kraljestvu navaja, da je Izrael ciljal skladišče orožja v Latakiji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sana je poročala o dveh ranjenih civilistih in gmotni škodi, kot tudi o požarih, ki naj bi nastali ob sestrelitvi nekaterih "sovražnih tarč".

Izrael pogosto obstreljuje sosednjo Sirijo, katere del od leta 1967 tudi okupira, a napade le redko komentira. Ti napadi so se še dodatno okrepili od začetka izraelske kopenske invazije v Libanonu.

Napadi so usmerjeni predvsem na skupine, ki jih podpira Iran. Med te spada tudi libanonsko gibanje Hezbolah, ki je zaveznik sirske vlade. Hezbolah se je med sirsko državljansko vojno tudi aktivno boril na strani državne vojske.

Latakija na sredozemski obali je bila v preteklosti le redko tarča izraelskih napadov. V bližini mesta se nahaja tudi letalsko oporišče Hmejmim, ki ga od leta 2015 koristi ruska vojska.

7.45 ZDA izvedle nove napade na jemenske hutijevce

Lloyd Austin | Foto: Reuters Lloyd Austin Foto: Reuters "Nezakoniti napadi hutijevcev še naprej ovirajo prost pretok mednarodne trgovine, grozijo z okoljsko katastrofo in ogrožajo življenja nedolžnih civilistov ter ameriških in partnerskih sil," je v izjavi po izvedbi napadov na Jemen sporočil ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

"Skladišča smo napadli z nevidnimi bombniki," je še dejal Austin in dodal, da uporaba nevidnih bombnikov dolgega dosega B-2 Spirit dokazuje sposobnost ZDA, da napade kadarkoli in kjerkoli. 

Gre za prvo znano uporabo bombnikov B-2 ameriških sil od začetka njihovih napadov na hutijevce, ki jih podpira Iran.

Ameriška letala so po njegovih navedbah zadela pet podzemnih skladišč orožja, ki da jih uporniki koristijo v napadih na plovila, pišejo tuje tiskovne agencije.

Jemenski mediji, povezani s hutijevci, so poročali o napadih na prestolnico Sana in kraj Sada na severozahodu države, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Misija ZN v Libanonu (Unifil)
Novice Izrael spet napadel Unifil
Zack Hoyt Asmongold
Novice Zgražanje zaradi izjav zvezdnika o Palestincih
Gaza
Novice Opozorilo Izraelu: Imate samo še 30 dni