Ponedeljek,
1. 8. 2011,
16.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

carina Hrvaška

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 16.17

8 let

Zaradi novega sistema carinjenja čakalne vrste na meji s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška carina je opolnoči uveljavila nov računalniški prevozni sistem (NCTS), ki je v skladu s prvim trans-evropskim carinskim sistemom.

Zaradi novega računalniškega sistema so na mejnih prehodih možne krajše čakalne dobe, je potrdila tiskovna predstavnica hrvaške carinske uprave Sandra Đuka.

"Carina brez papirjev"

"Opolnoči smo uvedli sistem, ki ga radi imenujemo 'carina brez papirjev', ker gre za elektronsko poslovanje carine," je pojasnila Đukova. Zaradi tega danes pričakuje krajše čakalne dobe, že v torek pa naj bi vse potekalo veliko hitreje.

Za voznike in špediterje so organizirali seminarje Čeprav so vozniki tovornjakov na mejnem prehodu Petišovci na vstop v Hrvaško danes čakali tudi več kot pet ur, je Đukova poudarila, da težav ne bi smelo biti. Pojasnila je, da so tako za špediterje kot voznike in vse ostale, ki so vključeni v transport blaga čez mejo, organizirali seminarje, na katerih so jih seznanili s spremembami glede elektronskega poslovanja carine. Spomnila je, da so novi program pripravljali več kot eno leto.

Odslej bo veljaven le elektronski zapis podatkov

Hrvaška je sicer razvila lastno nacionalno prevozno aplikacijo (NTA), ki podpira vse lastnosti NCTS. Za razliko od dosedanjega sistema, ki je temeljil na tiskanih deklaracijah, z novim sistemom postaja edini pravno veljavni dokaz prevoza blaga elektronski zapis podatkov.

Vozniki čakajo tudi po sedem ur Trenutno sicer tovorna vozila po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste na izstop iz Slovenije na mejnem prehodu Obrežje čakajo pet ur in 45 minut, v Petišovcih sedem ur, v Zavrču tri ure, v Dobovcu dve uri in pol, v Bistrici ob Sotli dve uri, v Jelšanah pa uro in dvajset minut.