Nedelja,
31. 1. 2021,
16.24

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

13

Natisni članek

COVID-19 karantena Koronavirus Avstralija

Nedelja, 31. 1. 2021, 16.24

3 leta, 3 mesece

Zaradi ene same okužbe zaprli dvomilijonsko mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

13

Novi koronavirus v Avstraliji | Oblasti v avstralskem mestu Perth so se zaradi samo enega primera okužbe z novim koronavirusom odločile za petdnevno zaprtje mesta. | Foto Reuters

Oblasti v avstralskem mestu Perth so se zaradi samo enega primera okužbe z novim koronavirusom odločile za petdnevno zaprtje mesta.

Foto: Reuters

Potem ko so pri enem od varnostnikov v hotelu, v katerem potniki po prihodu v državo preživljajo obvezno 14-dnevno karanteno, odkrili primer okužbe z novim koronavirusom, so se oblasti v avstralskem mestu Perth odločile za petdnevno zaprtje mesta. Po strogih ukrepih so v mestu s približno dvema milijonoma prebivalcev posegli kljub temu, da v zadnjih desetih mesecih tam niso potrdili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.

Petdnevno zaprtje dvomilijonskega mesta se je začelo danes ob 18. uri po krajevnem času, po poročanju BBC pa bo trajalo do petka zvečer. Zaradi enega samega primera okužbe so svoja vrata za pet dni morale zapreti šole, restavracije, bari, kinodvorane in telovadnice. Ljudje morajo nositi zaščitne maske, dovoljena so samo nujna potovanja.

Prebivalci Pertha in bližnjih mest morajo ostati doma, ven se lahko opravijo le zaradi dela, nakupovanja hrane, obiskov lekarn ali rekreacije. "Vem, da bo za številne prebivalce Zahodne Avstralije to šok, vendar ne smemo pozabiti, kako hitro se virus širi in kakšno opustošenje lahko povzroči," je na novinarski konferenci dejal predsednik regionalne vlade Mark McGowan.

Novi koronavirus v Avstraliji
Novice Hotelska karantena: več tisoč evrov za namestitev, ki je daleč od udobja

V dveh tednih potrdili samo eno okužbo krajevnega izvora

"Naš model boja proti virusu je, da ga hitro in zelo ostro zajezimo, da ga lahko spravimo pod nadzor in da se ne razširi v družbi, kot smo lahko videli v številnih državah po svetu," je pojasnil McGowan in dodal, da bi varnostnik lahko zbolel za angleškim sevom novega koronavirusa: "Kot so nam povedali, je varnostnik delal v nadstropju, v katerem so nastanjeni potniki, pri katerih so potrdili angleško različico virusa." Varnostnik in člani njegove družine bodo karanteno preživeli v enem od državnih objektov.

V Avstraliji, kjer živi okoli 25 milijonov ljudi, so do zdaj zabeležili okoli 29 tisoč okužb z novim koronavirusom in 909 smrti zaradi bolezni covid-19, kar je bistveno manj kot v nekaterih drugih državah. V preteklih mesecih jim je v državi s hitrimi in ostrimi ukrepi uspelo zajeziti glavna žarišča okužb. Pred novim primerom okužbe v Perthu v Avstraliji v zadnjih 14 dneh niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, ki bi bila krajevnega izvora, so pa potrdili okužbe v hotelih, v katerih potniki prestajajo obvezno karanteno.