Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Čile hotel ljubezen ljubezen

Ponedeljek, 24. 6. 2013, 20.05

8 let

Zaprli čilski hotel ljubezni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po petdesetih letih delovanja so zaprli najbolj znan čilski love hotel, priljubljeno skrivališče čilskih ljubimcev.

Leta 1959 so v Santiagu odrli hotel Valdivia. Ustanovila ga je mlada vdova Coralia Quezada iz južnočilskega mesta Valdivia. Njen namen je bil, da bi parom ponudila diskreten, a lepo opremljen prostor za srečanja. V hotelu so bile sobe opremljene tematsko: mavrska, japonska, egipčanska soba. Vsako od njih je bila luksuzno opremljena, v vsaki je bil jacuzzi, mehka razsvetljava, ogledala. Družina Quezada je potovala po svetu in skrbno zbirala spominke za dekoracijo hotela.

V kitajski sobi so bile kopije vaz dinastije Ming. V afriški sobi so bili vzorci zebre, lesene živali in slama. V amazonski sobi je bil miniaturen slap in najrazličnejše rastline. Imeli so celo disko sobo, opremljeno z bleščečo kroglo.

Toda hotel bodo prodali. Novi lastniki ga bodo porušili in na njegovem mestu postavili stanovanjski blok. Stotine predmetov iz hotela so prodali na dražbi.

„Res sem žalostna, ker bodo uničili hotel,“ je za BBC dejala Leonor Valenzuela, ki je bila 42 let sobarica: „Ne verjamem, da bo še kdaj v Čilu nastal podoben hotel kot je bil Valdivia.“

Ko so ga odprli je imel le sedem sob, vključno s sobo Madame Pompadour opremljeno s francoskim pohištvom iz 18-stoletja. Sedaj, ko so ga zaprli, je imel 48 sob, zimski vrt, kupovel in zavite stopnice. Imenovali so ga Disneyland za odrasle. O njem so pisali v revijah Time in Rolling Stones in med gosti je bilo vse več tujcev.

Hotel brez spomina Rodrigo Montenegro, vnuk gospe Quezada, se spominja švedskega para, ki je prišel za eno noč, a ostal pet noči in vsakih prespal v drugi sobi. „Kasneje sta nam poslal mail in se zahvalila, da smo jima v petih dneh pokazali pet kontinentov,“ se je spomnil. Ko pa so ga vprašali o znanih gostih se je zasmejal: „V hotelu Valdivia ni spominov.“

„Goste smo sprejeli, jih gostili, a ko smo za njimi pospravili sobo, smo postali gluhi, nemi in slepi,“ je hotelsko diskretnost opisala Filomena Gaete, ki je v hotelu delal 23 let.

Leta 2010 je hotel preživel močan potres, ki je stresel Čile. Ker se je zgodil zgodaj zjutraj v soboto, je bilo mnogo parov prisiljenih na ulico zbežati golih ali pomanjkljivo oblečenih. Hotel je bil poškodovan, lastniki pa so se odločili, da bi popravilo stalo preveč, zato so se odločili, da ga prodajo. Dokončno ga bodo porušili do konca meseca.

Lastniki so zagotovili, da bodo odprli nov hotel, ki bo postal podobno ljubezensko gnezdo, a so hkrati mnenja, da nikoli ne bo enak legendarnemu hotelu Valdivia.

Ne spreglejte