Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2018,
10.21

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

sneg mraz

Četrtek, 4. 1. 2018, 10.21

6 let, 3 mesece

Vzhodu ZDA grozi ciklonska bomba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
mraz, ZDA, zima | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vzhodu ZDA poleg rekordnega mraza, ki vztraja že od božiča in je terjal več kot deset življenj, zdaj grozi še pravo zimsko neurje. Nizkim temperaturam naj bi se pridružil še občuten padec zračnega pritiska, zaradi česar meteorologi govorijo o ciklonski bombi.

Ameriška nacionalna meteorološka služba NWS svari, da se bo arktična zračna masa ustalila nad vzhodnima dvema tretjinama ZDA vse do konca tedna, poroča BBC. Ameriški mediji napovedujejo, da vzhodu države grozi morda najhujši zimski orkan v zadnjih desetletjih.

Ciklonska bomba ali tudi vremenska bomba je, kot pojasnjuje BBC, neformalen izraz za t. i. eksplozivno ciklogenezo, ko zračni pritisk v središču ciklona (sklenjenega območja nizkega zračnega pritiska) zelo naglo pade - za najmanj 24 milibarov v 24 urah. Razvijejo se siloviti vetrovi, ki lahko podirajo drevesa in povzročijo veliko gmotno škodo.

To pomeni, da se bo dolgotrajnemu rekordnemu mrazu - v torek zjutraj je bila povprečna temperatura v celinskih ZDA kar 12,7 stopinje Celzija pod ničlo - in sneženju zdaj pridružil še silovit veter.

Odpovedanih več tisoč poletov, sneg tudi na Floridi

Vzdolž vzhodne obale ZDA sta ledeni mraz in dolgotrajno sneženje že povzročila pravi prometni kaos. Na največjih letališčih v New Yorku in New Jerseyju so za danes vnaprej odpovedali približno 2.700 poletov, je poročala ameriška televizija CNN. V Charlestonu v Južni Karolini so v sredo zaradi snega zaprli pristajalne steze.

Pristojni svarijo, da utegne biti zaradi snega in vetra ponekod prekinjena oskrba z elektriko. V mestu New York bo danes odpadel pouk, saj naj bi ponoči tam zapadlo do 15 centimetrov novega snega. Med drugim že sneži na severu Floride, kjer snega niso videli že skoraj 30 let. Šokirani prebivalci fotografije neobičajne snežne odeje na Twitterju objavljajo pod oznako #snowmageddon.

Že v torek so ameriški mediji izpostavljali, da nikakor ni neobičajno mrzlo po vsej državi, saj so na primer nižje temperature namerili v Jacksonvillu na Floridi kot pa v Anchoragu na Aljaski, kjer je bilo v torek kar devet stopinj Celzija. V več delih Aljaske so imeli enega najtoplejših decembrov do zdaj in podobno ostaja tudi v tem letu.

Ne spreglejte