Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
6.51

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

vulkan Bali

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 6.51

6 let, 4 mesece

Vulkan ogroža okoli sto tisoč ljudi #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
bali, vulkan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Indonezijske oblasti so razširile evakuacijsko območje in okoli sto tisoč prebivalcem na Baliju ukazale evakuacijo zaradi vse večje verjetnosti, da bo izbruhnil vulkan Agung.

Do zdaj je kljub opozorilu območje desetih kilometrov okoli vulkana zapustila le približno polovica od okoli 90 do sto tisoč prebivalcev. Večina meni, da so varni, ali pa nočejo zapustiti svoje živine, zato jih nameravajo oblasti odstraniti, če bo potrebno, tudi s silo.

Video: Planet TV


Oblasti so stopnjo nevarnosti zaradi morebitnega izbruha vulkana dvignile na rdečo, prah, ki ga vulkan bruha v zrak, in temen oblak, ki se vije več kot tri tisoč metrov nad vrhom vulkana, pa sta povzročila zaprtje mednarodnega letališča na Baliju. Na letališču je tako obtičalo na tisoče turistov, odpoved 445 poletov pa je prizadela okoli 59 tisoč potnikov.

Vulkan Agung je miroval več kot 50 let, nato pa se je v torek prejšnji teden prebudil in v soboto že drugič izbruhnil. Oblasti se bojijo večjega izbruha, kakršen se je zgodil leta 1963, ko je umrlo 1.200 ljudi.

Iz notranjosti vulkana je občasno slišati eksplozije, ponoči pa so vse bolj vidni "žarki ognja, kar nakazuje, da je grožnja večjega izbruha vse bolj verjetna", so oblasti zapisale na svoji strani na Facebooku.

MZZ do nadaljnjega odsvetuje potovanje na Bali ali v njegovo bližino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nedavnih izbruhov vulkana Agung na indonezijskem otoku Bali slovenskim državljanom svetuje izredno previdnost pri potovanjih na otok ali njegovo bližino. Prav tako pozivajo k spremljanju informacij o dogajanju ter upoštevanju navodil tamkajšnjih oblasti.

V prvotnem sporočilu so sicer potovanja na Bali ali njegovo bližino odsvetovali, kasneje pa so sporočili, da svetujejo izredno previdnost pri potovanjih.

Dodali so, da so indonezijske oblasti danes razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti ter ljudi, ki živijo v okolici vulkana, pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno. STA

Ne spreglejte