Četrtek,
8. 8. 2024,
14.39

Osveženo pred

1 ura, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
izginotje aretacija Španija Katalonija Carles Puigdemont

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 14.39

1 ura, 43 minut

Vrnil se je v Španijo, kjer mu grozi aretacija, nato izginil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Carles Puigdemont | Puigdemont je v sredo napovedal vrnitev v domovino. Kot je pri tem zapisal na družbenem omrežju X, je njegova demokratična pravica kot izvoljenega člana katalonskega regionalnega parlamenta v Barceloni sodelovati pri glasovanju o novem predsedniku katalonske vlade. | Foto Reuters

Puigdemont je v sredo napovedal vrnitev v domovino. Kot je pri tem zapisal na družbenem omrežju X, je njegova demokratična pravica kot izvoljenega člana katalonskega regionalnega parlamenta v Barceloni sodelovati pri glasovanju o novem predsedniku katalonske vlade.

Foto: Reuters

Vodja katalonskih separatistov Carles Puigdemont se je po sedmih letih življenja v izgnanstvu danes vrnil v Španijo, kjer mu grozi aretacija. Pred glasovanjem parlamenta o novi regionalni vladi je v Barceloni nagovoril svoje privržence, nato na glasovanju ni bil navzoč, za njim pa se je izgubila vsaka sled, poročajo tuje tiskovne agencije. Aretirali so policista katalonske policije zaradi suma, da je Puigdemontu danes pomagal pri begu. 

Španski mediji so poročali, da je katalonska policija zaradi suma, da mu je pomagal pri begu, prijela policista, saj je Puigdemont pobegnil v njegovem avtomobilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji. 

Zanj še vedno velja nalog za aretacijo kljub zakonu o amnestiji, ki ga je izpogajal socialistični španski premier Pedro Sanchez v zameno za podporo Puigdemontove stranke JxCAT njegovi vladi v Madridu. Špansko sodstvo to utemeljuje s tem, da se zakon o amnestiji uporablja le za nekatera kazniva dejanja in da za Puigdemonta v celoti ne velja, saj je obtožen poneverb.

Prisluhnila mu je množica privržencev

Puigdemont se je davi v Barceloni pojavil v spremstvu politikov iz svoje separatistične stranke Skupaj za Katalonijo (JxCat) in nagovoril množico privržencev.

"Naj živi svobodna Katalonija!" je vzklikal, medtem ko se je povzpel na oder in pozdravil na tisoče zbranih v bližini katalonskega regionalnega parlamenta, ki danes glasuje o imenovanju regionalne vlade pod vodstvom socialista Salvadorja Ille.

"Prišel sem, da vas spomnim, da smo še tu," je dodal Puigdemont in požel aplavz. "Sedem let nas preganjajo samo zato, ker smo želeli dati glas prebivalcem Katalonije," je dodal.

Carles Puigdemont
Novice Vodja katalonskih separatistov se po sedmih letih izgnanstva vrača v Španijo

Pojavil naj bi se v parlamentu, a ga ni bilo

Po kratkem nagovoru naj bi se Puigdemont odpravil v parlament na glasovanje, ki se je medtem že začelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da ga na glasovanju v parlamentarni dvorani ni bilo.

Za njim naj bi se po nagovoru privržencev izgubila vsaka sled. Na televizijskih posnetkih ga ni bilo mogoče videti, španski mediji pa so se spraševali, kje bi lahko bil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju spletnega medija Politico ga išče policija, ki je zaprla vse ceste, ki vodijo iz Barcelone.

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je katalonski voditelj pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

Policija naj bi mu želela preprečiti, da se udeleži glasovanja, in bi ga lahko pridržala, še preden bi vstopil v parlament. Puigdemont je po poročanju medijev zavrnil ponudbo policije za dogovorjeno in diskretno aretacijo.

Njegova stranka JxCat je sporočila, da bo zahtevala prekinitev parlamentarne razprave, če bodo Puigdemonta aretirali.

Podpora ERC ključna za sestavo nove katalonske vlade

Oblikovanje katalonske vlade je sicer omogočil nedavni dogovor Katalonske socialistične stranke (PSC), katalonske veje socialistične stranke Sancheza, z zmerno separatistično Katalonsko republikansko levico (ERC), da bo kandidat socialistov Salvador Illa postal predsednik nove katalonske regionalne vlade. 

Socialisti so zmagali 12. maja na lokalnih volitvah, a niso dobili absolutne večine, zato je bila podpora ERC ključna. Če nove regionalne vlade ne bi oblikovali do 26. avgusta, pa bi bile volitve znova oktobra, še navaja AFP.