Četrtek,
28. 6. 2012,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vojska

Četrtek, 28. 6. 2012, 15.25

8 let

Vrh EU za možnost vojaškega posredovanja v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Voditelji članic EU bodo mednarodno skupnost pozvali, naj okrepi pritisk na sirski režim z uporabo sankcij, ki jih omogoča 7. poglavje Ustanovne listine ZN.

To poglavje dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja. Voditelji članic unije bodo v sklepih predvidoma pozvali k enotnemu ukrepanju Varnostnega sveta ZN s ciljem učinkovitejšega pritiska na režim, vključno z uvedbo sankcij v okviru 7. poglavja.

Možen tudi vojaški odziv To poglavje predvideva tako nevojaški kot vojaški odziv na grožnjo miru. Nevojaški ukrepi vključujejo delno ali popolno prekinitev gospodarskih ali diplomatskih odnosov in komunikacije. Prav tako dopušča uporabo vojaških sil, če se preostali ukrepi izkažejo za neustrezne.

V zadnjih mesecih so se pozivi k sankcijam po 7. poglavju okrepili, saj dosedanji ukrepi mednarodne skupnosti niso prinesli ustavitve nasilja. K temu pozivajo tudi ZDA. Vojaško posredovanje so doslej sicer v glavnem vsi izključevali iz bojazni pred razširitvijo konflikta po regiji. Odločnejše ukrepanje ZN pa sta doslej zavirali stalni članici VS ZN Rusija in Kitajska.

Obsodili brutalno nasilje in pokole civilistov Vrh EU naj bi sicer v tokratnih sklepih tudi pozdravil dosedanje evropske sankcije proti režimu predsednika Bašarja al Asada in napovedali premislek o nadaljnjih sankcijah. Voditelji članic unije bodo, sodeč po osnutku sklepov, "močno obsodili brutalno nasilje in pokole civilistov ter sirski režim pozvali, naj takoj ustavi napade na civilno prebivalstvo". Ob tem naj bi pozvali k neodvisni in pregledni mednarodni preiskavi kršitev mednarodnega prava in človekovih pravic.

Vrh bo v sklepih predvidoma tudi ponovil, da je za ustavitev nasilja in izvedbo načrta posebnega odposlanca ZN za Sirijo Kofija Annana, vključno z zagotovitvijo humanitarnega dostopa, v glavnem odgovoren Asadov režim. Poleg tega bodo voditelji skupine sirske opozicije spodbudili k dogovoru o skupnih načelih za urejeno in miroljubno tranzicijo v Siriji.