Sobota,
31. 8. 2013,
8.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Barack Obama Sirija napad

Sobota, 31. 8. 2013, 8.28

8 let, 5 mesecev

Vojaške akcije proti Siriji za zdaj še ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da bi ZDA morale vojaško ukrepati proti Siriji, vendar pa se je odločil, da bo za odobritev ukrepa zaprosil kongres, ki je na počitnicah do 9. septembra.

"Po temeljitem razmisleku sem se odločil, da bi ZDA morale vojaško ukrepati proti tarčam sirskega režima. To ne bo posredovanje brez konca. Ne bomo poslali vojakov. Naš ukrep bo omejen v trajanju in obsegu. Naša vojska ima zmogljivosti v regiji in načelnik štaba združenih poveljstev mi je povedal, da smo pripravljeni udariti kadarkoli se za to odločimo," je dejal Barack Obama.

Jutri, ali naslednji teden ali čez mesec dni ... Ameriški predsednik je še dodal, da vojaška zmogljivost za izvedbo misije ni časovno občutljiva. "Učinkovita bo jutri, ali naslednji teden ali čez mesec dni. Pripravljen sem na izdajo takšnega ukaza," je dejal in opisal stališče njegove vlade o napadih s kemičnim orožjem v predmestju Damaska 21. avgusta, ki je bilo objavljeno v petek. Med drugim je ponovil, da je kemično orožje predsednika Bašarja Asada pobilo več kot 1000 ljudi.

Obama: Mi smo ZDA in ne moremo si zatisniti oči "Moje vprašanje kongresu in mednarodni skupnosti je naslednje: Kakšno sporočilo bomo poslali, če lahko diktator pobije s plinom na stotine otrok in za to ne plača cene? Mi smo ZDA in ne moremo si zatisniti oči pred tem kar se je zgodilo v Damasku. Nismo popolni, ampak naša država je bila doslej bolj, kot katerakoli druga pripravljena sprejeti odgovornosti," je med drugim dejal Obama.

Obama je prišel pred kamere po številnih sestankih z voditelji kongresa in njegovo ekipo za nacionalno varnost, ki so trajali ves dan. Čeprav meni, da kongresnega dovoljenja za vojaško akcijo ne potrebuje, pa se je Obama odločil, da bo to vseeno storil. Obama ni razložil kaj bo storil, če mu kongres ne bo dal dovoljenja, kot je to pred dnevi storil spodnji dom britanskega parlamenta premierju Davidu Cameronu.

Potrditve za napad ne bo iskal v Varnostnem svetu ZN Obama je dejal, da ne namerava iti po potrditev za napad na Sirijo v Varnostni svet ZN, kjer ga čaka blokada Rusije. "Pripravljen sem ukrepati brez odobritve Varnostnega sveta ZN, ki je bil doslej povsem ohromljen in nepripravljen kaznovati Asadov režim."

Sirijo zapustili inšpektorji ZN Sirijo je sicer zjutraj zapustilo še 13 inšpektorjev na čelu z Aakejem Sellströmom, ki so iz Damaska odpotovali v sosednji Libanon. Inšpektorji so že v petek zaključili preiskavo zaradi uporabe kemičnega orožja in bodo sedaj o svojih ugotovitvah poročali generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu.

Vzorce bodo razposlali v različne laboratorije po Evropi Inšpektorji ZN so že dopotovali na Nizozemsko, kjer ima sedež Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Ekipa strokovnjakov naj bi se z letališča v Rotterdamu nato napotila proti sedežu OPCW v Haagu. Od tam naj bi vzorce, ki so jih zbrali v Siriji, razposlali v različne laboratorije po Evropi.

V spopadih med režimom in uporniki naj bi uporabili kemično orožje Ekipa strokovnjakov ZN je sicer v Sirijo prispela 18. avgusta, da bi preiskala več območij, kjer naj bi v spopadih med režimom in uporniki prišlo do uporabe kemičnega orožja. Vse od ponedeljka pa je bilo njihovo delo osredotočeno na prizorišča obsežnega napada blizu Damaska 21. avgusta.

ZDA so prepričane, da ima svet dolžnost ukrepati Washington je v petek v oceni o napadu z veliko mero gotovosti ugotovil, da je napad izvedla sirska vlada. Po ameriških navedbah je v njem umrlo 1429 ljudi, od tega 426 otrok. ZDA tako razmišljajo o "omejenem" posredovanju proti Siriji, saj so prepričane, da ima svet dolžnost ukrepati.

Američani so večinoma proti vojaški akciji Odhod strokovnjakov ZN iz Sirije po ocenah poznavalcev povečuje pričakovanja morebitnega napada na sirskim režim. Zadnja anketa ameriške televizije NBC ugotavlja, da polovica Američanov nasprotuje vojaškemu posredovanju v Siriji, 42 odstotkov pa jih to podpira. Približno 50 odstotkov vprašanih pa se je izreklo za morebitno posredovanje proti sirskemu režimu, ki ne bi vključevalo pošiljanja ameriških vojakov na ozemlje države. Predsednik ZDA Barack Obama je napovedal prav takšno "omejeno" posredovanje.

Putin od ZDA zahteva konkretne dokaze Rusija, sicer vplivna zaveznica Sirije, vojaškemu posredovanju ostro nasprotuje. Ruski predsednik Vladimir Putin je tako v prvem javnem odzivu na trditve ameriške vlade v petek, da je sirski režim uporabil kemično orožje, to odločno zavrnil. Trditve je označil za "nesmisel" in obenem od ZDA zahteval, naj obtožbe na račun Sirije podprejo s konkretnimi dokazi.

Putin opomnil Obamo, da je Nobelov nagrajenec za mir "Kar se naših ameriških kolegov tiče, ki trdijo, da so vladne sile uporabile kemično orožje in pravijo, da imajo dokaz - naj ga pokažejo inšpektorjem ZN in Varnostnemu svetu. Če ga ne pokažejo, pomeni, da ga ni," je dejal Putin. Predsednika Obamo pa je ob tem spomnil, da je Nobelov nagrajenec za mir, in ga podučil, da je treba, preden se odloči za zračne napade na Sirijo, pomisliti tudi na morebitne žrtve med civilnim prebivalstvom.

Merklova kritična do Rusije in Kitajske Do Rusije in Kitajske, ki v Varnostnem svetu ZN vztrajno blokirata vsakršne ukrepe proti režimu predsednika Bašarja al Asada, je bila sicer kritična nemška kanclerka Angela Merkel. "Obžalovanja vredno je, da Rusija in Kitajska že dlje časa odklanjata skupno stališče do Sirije. To močno slabi vlogo Združenih narodov," je dejala za izdajo nemškega časnika Augsburger Allgemeinen.

"Uporaba kemičnega orožja ne more ostati brez posledic" Merklova je ob tem poudarila, da uporaba kemičnega orožja v Siriji z več sto mrtvimi "ne more ostati brez posledic". Je pa kanclerka ob tem vnovič kategorično izključila možnost udeležbe Nemčije v vojaški akciji v Siriji brez mednarodnega mandata.

Sirija je pripravljena na vojaški napad Sirija se medtem, kot kaže, pripravlja na morebiten vojaški napad. Neimenovani predstavnik sirskih varnostnih oblasti je dejal, da Sirija pričakuje vojaški napad "vsak trenutek" in da je tudi pripravljena "odgovoriti v vsakem trenutku". Tudi sirski premier Vael al Halki je kasneje na državni televiziji dejal, da je država pripravljena na morebiten napad in že ima "prst na sprožilcu".

Iranci so solidarni s sirskim režimom V znak solidarnosti s sirskim režimom se je v Damask in v sosednji Libanon napotila tričlanska delegacija iranskega parlamenta. Delegacijo vodi predsednik vplivnega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Alaedin Borudžerdi, njen namen pa je med drugim "preučiti situacijo v Siriji in obsoditi uporabo kemičnega orožja s strani terorističnih skupin". Iranski parlamentarci naj bi se srečali tudi z al Asadom.

O razmerha v Sirji tudi Arabska liga Spričo zaostrovanja sirske krize se bodo v nedeljo v Kairu sestali zunanji ministri Arabske lige, da bi govorili o razmerah v Siriji. Srečanje je sicer bilo predvideno za prihodnji torek, vendar so ga v "luči hitrega razvoja dogodkov v zvezi s Sirijo in na podlagi prošnje več arabskih držav" prestavili na nedeljo, je pojasnil namestnik vodje te arabske organizacije Ahmed Ben Helli.

Barroso: Sirija je madež na vesti sveta Razmer v Siriji se je dotaknil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Kot je dejal v govoru ob zaključku 69. evropskega foruma v avstrijskem Alpbachu, so zadnji dogodki potrdili, da je Sirija "madež na vesti sveta". "Razmere v Siriji nas spominjajo na to, kako sistematično neupoštevanje osnovnih demokratičnih načel in pravne države v končni fazi vodi v razpad varnosti, ki nas vse zadeva," je dejal Barroso.